Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Podľa separatistov sa boje v Doneckej oblasti skončili, pozorovatelia hlásia paľbu

Proruskí rebeli v Debaľceve Zobraziť galériu (2)
Proruskí rebeli v Debaľceve (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Bojové operácie v samozvanej Doneckej ľudovej republike (DĽR) sú prakticky ukončené, situácia na východe Ukrajiny sa stabilizovala a na bojiskách zavládol pokoj. Uviedol to včera na brífingu hovorca tamojšieho ministerstva obrany Eduard Basurin, ktorého citovala agentúra TASS. Európski pozorovatelia ale ohlásili delostreleckú paľbu z Donecku a z Luhanskej oblasti. Z Ruska podľa Kyjeva dorazili povstalcom ďalšie masívne posily vrátane štyroch konvojov bojovej techniky.

"Celkovo sa situácia pozdĺž kontaktnej línie postupne stabilizuje. Jednotky ozbrojených síl DĽR striktne dodržiavajú prímerie a nenechávajú sa zaskočiť občasnými provokáciami ukrajinských vojakov," povedal Basurin. Podľa jeho slov milície oslobodili všetky obce v okolí mesta Debaľceve a pokračujú v blokovaní izolovaných "podvratných" skupín protivníka, zotrvávajúcich na okraji mesta.

Pozorovateľská misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) ale zaznamenala delostreleckú paľbu v Donecku, ktorá bola vedená z centra mesta kontrolovaného separatistami. Pri meste Ščasťa v Luhanskej oblasti podľa OBSE zase pálila na protivníka ukrajinská armáda.

Basurin vyhlásil, že v meste Debaľcevo, ktoré v minulých dňoch povstalci dobyli, ešte stále zostáva časť ukrajinskej posádky. Ukrajinskí vojaci podľa neho musia pred opustením mesta zložiť zbrane, ktoré potom povstalci ukrajinskej strane odovzdajú. "Telá mŕtvych odovzdáme buď priamo pozostalým, alebo príslušným ukrajinským úradom," povedal hovorca povstalcov.

Basurin zároveň potvrdil, že domobrana DĽR bude aj v piatok pokračovať v jednostrannom odsune ťažkého delostrelectva. Hovorca tiež pripomenul, že milície už tento arzenál odviezli z okresov Telman, Jelenovka a Jassinovataja. Jednotky doneckej domobrany odsunuli z daných lokalít osem obrnených samohybných húfnic 2S1 Gvozdika, šesť húfnic D-30 a rovnaký počet raketometov BM-21 Grad, spresnil Basurin.

Ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk dnes na Facebooku napísal, že povstalci dostali ďalšie masívne posily z Ruska. Hranice vraj prekročili štyri konvoje ťažkej vojenskej techniky vrátane tankov, obrnených transportérov a samohybných diel. Moskva akúkoľvek vojenskú podporu separatistov popiera. Povstalecké velenie podľa Tymčuka dopĺňa stavy vojsk, preusporiadava sily k ďalším bojom a posilňuje materiálne zabezpečenie jednotiek.

Serhijev: Ukrajina začala viesť v OSN konzultácie o mierotvornej misii

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Jurij Serhijev dnes v rozhovore pre ruskú agentúru TASS uviedol, že pred mierotvorcami OSN by Ukrajina v súčasnej situácii uprednostnila vyslanie policajnej misie EÚ pod záštitou OSN. 

Ako príčinu Serhijev uviedol, že misia EÚ by mohla byť nasadená rýchlejšie ako mierotvorcovia OSN, keďže riešenie otázok spojených s ich mandátom a financovaním zvyčajne zaberá aj niekoľko mesiacov.

Serhijev spresnil, že kombinovaný variant - policajná misia EÚ pod záštitou OSN - bol navrhnutý na ostatnom zasadaní ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO). Serhijev zdôraznil, že je dôležité, aby "kombinovaná misia" konala v súlade s mandátom OSN. Ako precedens pripomenul spoločné misie v krajinách bývalej Juhoslávie, či prebiehajúce operácie Africkej únie pod záštitou OSN.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Hlas Ameriky Serhijev povedal, že ukrajinskí diplomati v newyorskom sídle OSN už začali sériu konzultácií o realizácii rozhodnutia Kyjeva pozvať na východnú Ukrajinu mierotvornú misiu. 

Podľa agentúry UNIAN Serhijev vyjadril nádej, že ukrajinskej delegácii v OSN sa podarí návrh presadiť. "Všetci chápu, že minské dohody sú ohrozené v súvislosti s tým, že ich neplní ruská strana, ani signatári z Donecka a Luhanska," vysvetlil Serhijev. Dodal, že "pre záchranu minského procesu a pomoc pri implementácii týchto dohôd je nutné vyvinúť dodatočné kroky" v podobe vyslania medzinárodných mierotvorných kolektívnych síl.

Návrh obrátiť sa na EÚ a OSN so žiadosťou o vyslanie mierotvornej misie schválila RNBO v noci na štvrtok, odobriť ju musí ešte ukrajinský parlament, ktorý má však momentálne prázdniny. Viacerí ruskí politici vyslovili predpoklad, že pozvanie príslušníkov mierotvornej misie na Ukrajinu zmarí realizáciu mierových protokolov z Minska, ktoré obsahujú nástroje na urovnanie situácie na východe Ukrajiny a obnovenie mieru.

Podľa separatistov sa boje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu