Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Ukrajinská armáda spustila v Donecku masovú operáciu: Väčšina letiska je dobytá!

Zničené letisko v Donecku Zobraziť galériu (5)
Zničené letisko v Donecku (Zdroj: Twitter)

DONECK - Ukrajinská armáda spustila dnes sústredenú paľbu na Doneck zo všetkých druhov zbraní, strely dopadajú do centra mesta, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na poradcu šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Valentina Motuzenka. Kyjev oznámil, že dobyl väčšinu doneckého letiska.

"Ozbrojené sily Ukrajiny dnes ráno začali sústredenú paľbu na Doneck a okolité obce. Ukrajinskí vojaci používajú všetky druhy zbraní: delostrelectvo, Grady, mínomety, granátomety," informoval Motuzenko. Poradca ukrajinského prezidenta Petra Porošenka Jurij Birjukov predtým na svojom facebookovom účte napísal: "Celá skupina našej armády v sektore B dostala rozkaz spustiť sústredenú paľbu na známe pozície separatistov".

Agentúra UNIAN informovala, že obyvatelia všetkých štvrtí Donecka od rána počujú delostreleckú paľbu a výbuchy. "Detonácie sú strašné, trasú sa steny aj okná. Telefónna sieť je stále obsadená. Ľudia si v panike volajú a pýtajú sa, čo sa v meste deje," uviedla agentúra.

Zničené letisko v Donecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Obyvatelia podľa nej hlásia boje aj v oblasti Putilovského mosta, ktorý vedie z mesta na letisko. Niektorí svedkovia hovorili o zničení mosta. Hovorca ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) Andrij Lysenko oznámil, že armáda obsadila takmer celú časť doneckého letiska, ktorú v uplynulých týždňoch zabrali separatisti.

Zničené letisko v Donecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

"Padlo rozhodnutie o masovej operácii. Podarilo sa nám takmer úplne vyčistiť územie letiska, ktoré patrí ukrajinským silám v rámci vytýčených vojenských separačných línií," citovala hovorcu agentúra Reuters. Lysenko konštatoval, že operácia vrátila bojové línie pri letisku do predchádzajúceho stavu, čo podľa neho znamená, že ukrajinská armáda neporušila mierovú dohodu z Minska.

Zničené letisko v Donecku
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Twitter)

Proruskí separatisti vo štvrtok oznámili, že sa im podarilo dobyť celé zničené letisko v meste Doneck na východe Ukrajiny. Na budove letiska zaviala povstalecká zástava. Donecké letisko, ktorého terminál bol v rukách vládnych síl a ostatné časti pod kontrolou povstalcov, bolo dejiskom prudkých bojov už od mája minulého roku. Do paľby sa dostali aj okolité dediny. Ukrajinský parlament vo štvrtok odhlasoval obnovenie svojich síl na prednej línii a pokračovanie v postupnej mobilizácii.

Porošenko prisľúbil opätovné získanie kontroly nad východom krajiny 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko prisľúbil dnes opätovné získanie kontroly nad konfliktom sužovaným regiónom na východe krajiny, kde v priebehu víkendu došlo k novej eskalácii bojov medzi proruskými separatistami a vládnymi silami. Informovala o tom agentúra AP.

Porošenko to uviedol pred niekoľkotisícovým davom v centre Kyjeva, pričom zdôraznil, že Ukrajina "sa nevzdá ani kúska" svojho územia v prospech Ruskom podporovaných separatistov. Ich bašta, Doneck, sa dnes dostala pod intenzívne ostreľovanie, zatiaľ čo o tamojšie letisko prebiehali ostré boje.

Podľa hovorcu ukrajinskej armády pri sobotňajších bojoch zahynuli štyria vojaci. Generálny štáb nezávisle potvrdil smrť troch vojakov len pri samotných bojoch o letisko. Vedenie mesta Doneck, ktoré je pod kontrolou vzbúrencov, oznámilo, že pod delostreleckú paľbu sa dostalo viacero lokalít.

Agentúra TASS s odvolaním sa na poradcu šéfa samozvanej Doneckej ľudovej republiky Valentina Motuzenka oznámila, že ukrajinská armáda spustila na Doneck sústredenú paľbu zo všetkých druhov zbraní, pričom strely dopadajú do centra mesta. Kyjev oznámil, že dobyl väčšinu doneckého letiska.

"Ozbrojené sily Ukrajiny dnes ráno začali sústredenú paľbu na Doneck a okolité obce. Ukrajinskí vojaci používajú všetky druhy zbraní: delostrelectvo, Grady, mínomety, granátomety," informoval Motuzenko.

Kremeľ je znepokojený eskaláciou situácie na východnej Ukrajine 

Kremeľ je znepokojený "eskaláciou vojnového stavu" na východnej Ukrajine, ktorá je pod kontrolou proruských separatistov. Uviedol to dnes hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov, pričom dodal, že tamojšia situácia nespeje k vyriešeniu konfliktov.

"Moskva je znepokojená vystupňovaním situácie na juhovýchodnej Ukrajine a eskaláciou vojnového stavu. Súčasná situácia nijako neprispieva k implementácii Minských dohovorov a hľadaniu riešenia v budúcnosti," uviedol Peskov v rozhovore pre nemenovanú rozhlasovú stanicu, ktorú citovala agentúra Interfax.

Vo východoukrajinskom meste Vuhlehirsk dnes prišlo následkom zásahu rakety o život sedemročné dieťa a 16-ročný tínedžer, oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany. Pri útoku sa taktiež zranilo deväťročné dievča, uvádza príslušný rezort.

Podľa agentúry TASS bolo dnes nad východoukrajinským mestom Horlivka vidieť niekoľko bombardérov typu Su-24 ukrajinských vzdušných síl, paľbu však nespustili a po niekoľkých obletoch opustili danú oblasť. Mesto Doneck ostreľuje ukrajinská armáda zo všetkých typov zbraní vrátane raketometov Grad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu