Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ruskí žoldnieri dorazili na Ukrajinu v humanitárnom konvoji, tvrdí Kyjev

Deviaty ruský konvoj Zobraziť galériu (4)
Deviaty ruský konvoj (Zdroj: Twitter)

KYJEV - V meste Krasnyj Luč vo východoukrajinskej Luhanskej oblasti sa sformoval nový prápor, ktorý tvoria prevažne ruskí žoldnieri, citovala dnes agentúra Ukrinform Dmytra Tymčuka - koordinátora zoskupenia Informačný odpor.

Podľa neho žoldnieri pricestovali do oblasti v deviatom "humanitárnom konvoji", ktorý vyslala Moskva. V prápore pôsobí len niekoľko zástupcov miestnej populácie, konštatoval Tymčuk na svojej facebookovej stránke.

Deviaty ruský konvoj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Twitter)

Deviaty humanitárny konvoj ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dorazil do miest Luhansk a Doneck 12. decembra, informovala agentúra TASS. Podľa rezortu vyše 80 nákladných áut s vyše 800 tonami pomoci dopravilo do Luhanska najmä potraviny a výbavu pre sociálne zariadenia. Do Donecka dopravilo vyše 50 nákladiakov viac ako 400 ton pomoci.

Kyjev neprišiel za posledných 24 hodín o žiadnych vojakov 

V oblasti protiteroristickej operácie (ATO) na východe Ukrajiny nedošlo za posledných 24 hodín k žiadnym stratám v radoch vojakov, informovalo dnes ukrajinské ministerstvo obrany. Podľa rezortu došlo len k siedmim prípadom ostreľovania zo strany proruských separatistov. Celkovo zahynulo v zóne ATO od polovice apríla 917 vojakov a 3318 utrpelo zranenia, citovala rezort obrany agentúra Ukrinform.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v nedeľu privítal prímerie, ktoré znepriatelené strany vyhlásili 9. decembra. Poznamenal, že to pomôže posilniť ukrajinské pozície a umožní dodať vojakom zásoby na línii obrany.

"Odvaha ukrajinských ozbrojených síl a účinnosť ďalších bezpečnostných orgánov nám pomáhajú vykonávať technické prezbrojovanie v krátkom čase, obnovovať bojové schopnosti jednotiek, získavať silu a ukazovať, že Ukrajina je silný štát. Mier môžu udržať len silné ozbrojené sily," konštatoval Porošenko. Zároveň vyzval na intenzívnejšie úsilie v prípade prepustenia zajatcov, ktorých zadržiavajú separatisti, ako aj úrady v Rusku. Žiada, aby sa zajatci vrátili domov ešte pred Vianocami.

Medvedev: Pretrhnutie väzieb s Ruskom spôsobí Ukrajine vážne škody 

Posun Ukrajiny smerom k Európskej únii (EÚ) jej neprinesie univerzálny liek na finančné problémy, za to prehnutie väzieb na ruskú ekonomiku jej spôsobí veľké straty. Vyhlásil ruský premiér Dmitrij Medvedev v článku pre denník Nezavisimaja Gazeta, z ktorého cituje agentúra Reuters.

Podľa Medvedeva Rusko celé roky poskytovalo Kyjevu výhody, ktoré mu pomáhali pri budovaní ekonomiky. Ale odteraz budú vzťahy medzi oboma postsovietskymi republikami založené na čisto "racionálnych a pragmatických podmienkach" a Moskva bude v prvom rade chrániť svoje záujmy.

 "Nebudeme viac podporovať ukrajinskú ekonomiku. Je to pre nás záťaž a pravdu povediac - sme z toho unavení," napísal Medvedev v článku pre dnešné vydanie denníka Nezavisimaja Gazeta. Termín uverejnenia článku sa zhoduje s plánovanou návštevou ukrajinského premiéra Arsenija Jaceňuka v Bruseli.

Vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom sa zhoršili po februárových udalostiach na Ukrajine, ktoré viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a jeho úteku do Moskvy. Janukovyč totiž odmietol asociačnú dohodu s EÚ, čo vyvolalo vlnu masových protestov a nakoniec aj jeho pád. Po nástupe proerópskych politikov k moci a zmene orientácie Kyjeva na Brusel, Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a postavilo sa na stranu separatistov, ktorí bojujú za odtrhnutie východných regiónov Ukrajiny a ich pripojenie k Rusku.

Medvedev v článku konštatuje, že Ukrajina teraz čelí ekonomickému a sociálnemu kolapsu. EÚ, ktorú ruský premiér obvinil z "neokoloniálneho prístupu" k Ukrajine, sa zdráha poskytnúť Kyjevu ďalšiu finančnú pomoc. Podľa neho Kyjev bude mať problémy splniť priemyselné normy EÚ, a tak po prehĺbení obchodných väzieb s Bruselom silnejšie európske produkty postupne vytlačia ukrajinské výrobky z domáceho trhu.

Ukrajina sa nikdy nestane členom EÚ, naznačil ruský premiér a zopakoval už svoje predchádzajúce hrozby, že colná únia, ktorú vytvorilo Rusko s niekoľkými ďalšími postsovietskymi republikami, zakáže dovoz ukrajinských produktov. To spôsobí Kyjevu škody odhadom za 15 miliárd USD (12,05 miliardy eur), tvrdí Medvedev. Dal tiež jasne najavo, že Moskva zaujme tvrdý postoj v otázke víz pre Ukrajincov, ktorí pracujú v Rusku.
(1 EUR = 1,2450 USD)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu