Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Luhansku nemajú prúd, údajne ide o sabotáž zo strany Ukrajincov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LUHANSK - Východoukrajinský Luhansk, ktorý je druhým najväčším mestom v oblastiach zmietaných separatistickým konfliktom, postihol rozsiahly výpadok v dodávkach elektriny označovaný povstalcami za sabotáž zo strany Kyjeva.

Ruské tlačové agentúry uviedli, že mnohé štvrte zostali bez prúdu ešte v stredu večer a postihnutých je najmenej 10 nemocníc. Agentúra TASS citovala prezidenta separatistickej Luhanskej ľudovej republiky Igora Plotnického, podľa ktorého je "núdzový stav sabotážou zorganizovanou ukrajinskou stranou".

Pred vypuknutím bojov medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami na východe krajiny žilo v Luhansku približne 425-tisíc ľudí. Mesto bolo v uplynulých mesiacoch obkľúčené ukrajinskými silami a utrpelo rozsiahle škody. Boje v Doneckej a Luhanskej oblasti spôsobili zastavenie ťažby v tamojších uhoľných baniach, čo malo za následok obmedzenie výroby v uhoľných elektrárňach. V uplynulých týždňoch Kyjev opakovane prerušil dodávky elektriny na Krym anektovaný v marci 2014 Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu