Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slováci na Ukrajine sú znepokojení postojom SR k zavedeniu sankcií

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA/KYJEV – Slováci žijúci na Ukrajine sú znepokojení postojom SR k zavedeniu nových európskych sankcií voči Rusku.

Svoje obavy dnes zástupcovia rôznych slovenských spolkov v Zakarpatskej oblasti tlmočili v Užhorode ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi, ktorý sa tam zastavil v rámci svojej trojdňovej cesty na Ukrajine.

Ako povedali, boli veľmi nespokojní s politikou Maďarska, Slovenska a Česka v tejto oblasti. "Na základe informácií z ukrajinských médií to vyzeralo tak, že tieto tri krajiny spolu s Cyprom neodhlasujú tretiu vlnu sankcií proti Rusku. Potom sa nás tu pýtajú, či Slovensko, ako aj my - slovenská menšina na Ukrajine - podporujeme Rusko," poznamenal predseda Užhorodského spolu Slovákov Ivan Latko.

Lajčák im na stretnutí ozrejmil pozíciu SR k sankciám. Upozornil ich na to, že množstvo médií opisovalo túto problematiku povrchne, čo mohlo vytvárať dojem, akoby Slovensko nepodporovalo Kyjev, ale Moskvu. "Po vysvetlení ministrom sme pochopili, že to nie je tak, ako sa to v ukrajinských médiách uvádza, ale chceli by sme, aby bolo Slovensko otvorenejšie a jasnejšie v podpore sankcií," dodal Latko.

Predstavitelia slovenskej menšiny sa zároveň postavili na stranu tých štátov Európskej únie, ktoré presadzovali tvrdý postup voči Rusku a nesúhlasili s odkladom nových reštrikčných opatrení. "Rusom sa veriť nedá," tvrdia.

Aj toto ich vyjadrenie podľa Lajčáka dokazuje, že dôvera ľudí na Ukrajine voči Rusku je silno podlomená a vzťahy sú v kontexte udalostí vo východnej časti krajiny na mnohé roky vážne poškodené.

Podľa Lajčáka nie je pravda, že by spomínané štyri členské štáty EÚ blokovali sankcie. Pripomenul, že všetky rozhodnutia Únie sa prijímajú konsenzuálne. "Tomu predchádza nejaká debata. Solidarita je pre nás dôležitá a Slovensko sa nikdy nepostavilo proti celej EÚ," zdôraznil.

Šéf slovenskej diplomacie pripomenul, že tento konflikt medzi dvoma národmi sa Slovenska bytostne dotýka, avšak jeho postoj k tejto otázke je poctivý. "Nehovoríme jedno a nerobíme druhé. Sankcie vnímame ako prostriedok na dosiahnutie mieru a nie ako konečný cieľ, ktorým by sme našim vlastným občanom iba chceli demonštrovať, že čosi robíme. Slovensko konkrétnymi krokmi pomáha Ukrajine viac ako mnohé z krajín, ktoré sa pretekajú v silných protiruských vyjadreniach," konštatoval Lajčák.

Ako príklad spomenul spustenie reverzného toku plynu, liečbu zranených demonštrantov z Majdanu i vojakov či doterajšiu humanitárnu pomoc, ktorá presiahla hodnotu 750.000 eur. "Chceme, aby sa dosiahol mier. Nenadržiavame jednej alebo druhej strane," povedal.

Lajčák v rámci svojej trojdňovej návštevy priviezol na Ukrajinu ďalšiu zásielku takmer troch ton materiálnej humanitárnej pomoci. Zároveň dnes odovzdal detskému neurochirurgickému centru v Kyjeve symbolický šek v hodnote 10.000 eur. Peniaze sa použijú na nákup zdravotníckeho materiálu.

V piatok ho čakajú stretnutia s najvyššími ústavnými činiteľmi Ukrajiny a mimovládnymi organizáciami. Taktiež sa zúčastní prestížnej medzinárodnej konferencii Yalta European Strategy, kde vystúpi v paneli venovanom otázkam energetickej bezpečnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu