Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Minister hospodárstva: Ak Rusi zavrú kohútik, máme plyn ešte na pol roka

Pavol Pavlis
Pavol Pavlis (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Znižovanie dodávok plynu z Ruska zatiaľ slovenské domácnosti či podniky výrazne neovplyvňuje, spotreba na Slovensku je totiž stále menšia ako obmedzenia z Ruska.

Slovensko je pripravené aj na možnosť, že Rusko tok plynu úplne zastaví, v takom prípade má Slovensko zásobu ešte na pol roka. "Ak by náhodou prišlo k odstaveniu, čo si myslím, že nepríde, vieme ďalej zabezpečiť dodávky plynu. Naše záťažové testy a analýzy hovoria o tom, že Slovensko je schopné prežiť pol roka bez nejakých veľkých obmedzení alebo výpadkov, či už pre podniky, alebo domácnosti," uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer-SD) v dnešnej relácii Sobotné dialógy Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS).

Nižšie dodávky plynu z Ruska na Slovensko evidujeme už približne dva týždne, ruský Gazprom hovorí o technických problémoch. Pavlis si myslí, že ide o politiku, je však presvedčený, že Rusko dodávky plynu úplne nezastaví. Podľa predsedu výboru NR SR pre hospodárske záležitosti Jána Hudackého (KDH) je hrozba odstavenia dodávok plynu akýmsi protisankčným signálom z ruskej strany. Myslí si, že Rusko tak chce ukázať, že aj oni majú nástroj, ktorým sa môžu brániť. "Ten plyn je skutočne strategický nástroj, ktorý Rusko vlastne môže použiť, ak bude pritlačené do kúta," uviedol v relácii Hudacký. Ako dodal, je ťažko povedať, či Rusko nástroj aj naozaj použije, dúfa však, že nie. "Plyn je pre Rusko strategický, potrebujú zo Západu, z Európskej únie peniaze, lebo by sa dostali do ešte väčších problémov ako sú, lebo tie sankcie už vplývajú na hospodársky rast a rozvoj ekonomiky," myslí si Hudacký. 

Hostia Sobotných dialógov sa dotkli aj témy kúpy 66-percentného podielu talianskeho Enelu v Slovenských elektrárňach. Odkúpenie podielu v elektrárňach by štát vyšiel na približne 800 miliónov eur. Podľa Hudackého si Slovensko nemôže dovoliť zaplatiť 800 miliónov eur, lebo ich nemá. "Myslím, že to nie je zmysluplná investícia," okomentoval plány štátu Hudacký. Šéf rezortu hospodárstva Pavlis nehovorí o odkúpení celého podielu od Talianov, preferuje skôr kúpu 17 percent. Dnes štát vlastní 34 percent, po kúpe 17-tich percent by tak mal 51-percentný podiel v elektrárňach. Podľa Pavlisa je záväzkom kupujúceho aj dostavať bloky v Atómovej elektrárni Mochovce, čo je pre vládu prioritou. Aj podľa Hudackého treba Mochovce dostavať. Ich zakonzervovanie by totiž mohlo byť spojené s prepúšťaním ľudí, čo by spôsobilo väčšie škody, dodal k téme Hudacký.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu