Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prímerie na Ukrajine stále platí, zhodli sa Putin a Porošenko

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin a jeho ukrajinský partner Petro Porošenko v sobotu absolvovali ďalší telefonický rozhovor. Zhodli sa počas neho, že v piatok vyhlásené prímerie na východnej Ukrajine "v zásade" stále dodržujú obe strany.

"(Obaja) ďalej zdôraznili potrebu maximálneho začlenenia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) do monitorovania situácie," uvádza sa v oficiálnom stanovisku Porošenkovej kancelárie. Porošenko s Putinom diskutoval aj o dodávkach humanitárnej pomoci do regiónov postihnutých vojnou.

Európska únia sa napriek prímeriu v piatok dohodla na ďalších tvrdších sankciách voči Rusku za jeho prístup ku kríze na Ukrajine. Podľa diplomatov pôsobiacich v Bruseli sa ich uvedenie do platnosti očakáva v pondelok, je však možný odklad v prípade, že vydrží prímerie medzi Kyjevom a východoukrajinskými separatistami a Rusko stiahne z ukrajinského územia svojich vojakov. Nové sankcie sa majú dotknúť ďalších 24 predstaviteľov Ruska a ukrajinských odštiepeneckých regiónov, ktorým budú zmrazené účty v Európskej únii a bude pre nich platiť zákaz vycestovania do ktorejkoľvek členskej krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu