Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V prípade zlyhania mierového riešenia máme plán B, ubezpečuje Porošenko

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko varoval, že má pripravenú alternatívu pre prípad, že by zlyhal jeho pokus o mierové urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

"Mierový scenár je naším hlavným plánom. Ale tí, ktorí by chceli využiť mierové rozhovory len na naťahovanie času a preskupenie svojich síl, by mali vedieť, že máme pripravený detailný plán B," uviedol Porošenko vo vyhlásení, ktoré v noci nadnes zverejnila jeho tlačová služba.

Ukrajinský prezident nezverejnil žiadne podrobnosti ohľadne uvedenej alternatívy, pretože je podľa vlastných slov presvedčený, že sa podarí zrealizovať jeho 15-bodový mierový plán, uviedla agentúra ITAR-TASS.

V súvislosti so snahami o mierové urovnanie konfliktu vyhlásil Porošenko v piatok večer jednostranné prímerie, ktoré však lídri separatistov odmietli. Pokoj zbraní má potrvať od 20. do 27. júna. Porošenko však povolil ukrajinským vojakom opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na pokojných civilistov.

Plán ukrajinského prezidenta zahŕňa záruky bezpečnosti pre všetkých účastníkov mierových rokovaní; amnestiu pre tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy; prepustenie rukojemníkov; vytvorenie desať kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž ukrajinsko-ruskej hranice a odsun ilegálnych ozbrojených formácií; vytvorenie koridoru na odsun ukrajinských a ruských žoldnierov; odzbrojenie; vytvorenie štruktúr v rámci ministerstva vnútra na spoločné hliadkovanie; ukončenie blokády administratívnych budov v Luhanskej a Doneckej oblasti; obnovenie činnosti miestnych samospráv; obnovenie vysielania celoštátnej televízie a rozhlasu v Luhanskej a Doneckej oblasti; decentralizáciu - v podobe vypísania miestnych volieb, zmien v používaní ruského jazyka a zmien v ústave; dosiahnutie dohody s predstaviteľmi Donbasu o obsadení postu guvernérov, ktorí budú zastávať funkciu do volieb; predčasné komunálne a parlamentné voľby; program na vytvorenie nových pracovných miest v regióne a obnovu priemyselných objektov a budov sociálnej infraštruktúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu