Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Toto si Putin myslí o prímerí: Boje pokračujú, ukrajinská vláda klame!

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA/KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin obvinil Kyjev, že pokračuje v bojoch proti separatistom na východe krajiny a že pri zrážkach v noci na dnešok angažoval delostrelectvo. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v piatok vyhlásil týždenné jednostranné prímerie, ktorým chce proruským rebelom ponúknuť možnosť zložiť zbrane. Dnes Ukrajincov v televízii opäť presviedčal o svojom mierovom pláne, v ktorom sľubuje východu krajiny väčšie právomoci.

"Bohužiaľ, z toho čo vidíme je zrejmé, že boje pokračujú a v noci sa do nich na ukrajinskej strane aktívne zapojilo delostrelectvo," povedal Putin televíznej stanici Rossija 24. "Je potrebné zabezpečiť, aby boje skončili," dodal.

Ruský prezident v sobotu Porošenkov návrh na mierové vyrovnanie na Ukrajine podporil, zároveň ale zdôraznil, že plán nemôže uspieť bez toho, aby obe strany konfliktu zasadli k spoločnému rokovaniu.

Ako Ukrajina, tak separatisti sa od piatkového vyhlásenia prímeria vzájomne obviňujú z jeho porušovania. Kyjev tvrdí, že sa v nutných prípadoch iba bráni útokom rebelov a doterajšie obvinenia Moskvy z toho, že používa mínomety, odmietal.

Ukrajinskí pohraničníci oznámili, že v sobotu večer a v noci na dnes odrazili dva útoky proruských separatistov v Luhanskej oblasti, informovala dnes agentúra Interfax. Jeden z útokov sa podľa ukrajinskej strany uskutočnil v obci Červonopartizansk, kde ozbrojenci napadli pohraničníkov paľbou z mínometov a ručných zbraní. Pri ďalšom údajne ozbrojené skupiny separatistov zaútočili na stanovište ukrajinských pohraničníkov v obci Birjukov. Pri prestrelke bol zranený jeden z pohraničníkov.

Ukrajinský prezident dnes o svojom 14 bodovom mierovom pláne presviedčal občanov v televíznom vystúpení. Porošenko napríklad obyvateľom východu krajiny sľúbil, že ako úradné reč budú môcť okrem ukrajinčiny používať ruštinu a uviedol, že vedeniu tamojších regiónov dá väčšie právomoci. Zároveň ale varoval, že ak separatisti nezložia zbrane, tak proti nim ukrajinskej jednotky rázne zakročí. Odmietol tiež akékoľvek rokovania o samostatnosti Doneckého a Luhanského regiónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu