Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Porošenko informoval Merkelovú, že proruské sily porušujú prímerie

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko absolvoval telefonát s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktorú informoval, že proruskí povstalci v Luhanskej a Doneckej oblasti za posledných 24 hodín porušili prímerie najmenej 20-krát.

Ako pripomenula agentúra DPA, ide o prvé verejné obvinenie povstalcov z porušenia prímeria, ktoré v piatok na týždeň vyhlásil nový ukrajinský prezident v snahe upokojiť situáciu na juhu a východe Ukrajiny. Telefonát sa uskutočnil v nedeľu.

Situáciu na Ukrajine v tento deň v telefonickom rozhovore posúdili aj ministri zahraničných vecí Nemecka a Ruska, Frank-Walter Steinmeier a Sergej Lavrov. Podľa dnešného vyhlásenia ruského MZV Lavrov zdôraznil nevyhnutnosť zastavenia paľby na Ukrajine, ktoré označil za podmienku praktických krokov smerujúcich k začatiu dialógu medzi kyjevským vedením a predstaviteľmi protestujúcich síl na juhovýchode Ukrajiny.

Rozhovor diplomatov sa týkal aj roly Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v snahách o posilnenie dôvery medzi súperiacimi stranami na Ukrajine, ako aj "spravodlivého riešenia problému so zemným plynom" a čo najrýchlejšieho zvolania trojstranných konzultácií medzi Moskvou, Kyjevom a Bruselom ohľadom analýzy dôsledkov asociačnej zmluvy medzi EÚ a Ukrajinou.

Porošenkov výnos o jednostrannom zastavení paľby vládnych vojsk na juhovýchode krajiny nadobudol účinnosť v piatok o 21.00 h SELČ. Jednostranné prímerie má protivládnym silám poskytnúť príležitosť, aby zložili zbrane. "Tí teroristi, ktorí to neurobia, budú zničení," upozornil Porošenko pri prezentácii svojho plánu.

Pokoj zbraní má potrvať od 20. do 27. júna. Porošenko však povolil ukrajinským vojakom opätovať paľbu, ak niekto zaútočí na nich alebo na civilistov. Lídri separatistov Porošenkovu výzvu na zastavenie paľby okamžite odmietli.

Na prímerie nadväzuje Porošenkov mierový plán, ktorý má 15 bodov. Zahŕňa okrem iného záruky bezpečnosti pre všetkých účastníkov mierových rokovaní; amnestiu pre tých, ktorí zložia zbrane a nespáchali závažné trestné činy; prepustenie rukojemníkov; vytvorenie desať kilometrov širokej nárazníkovej zóny pozdĺž ukrajinsko-ruských hraníc a odsun ilegálnych ozbrojených formácií; vytvorenie koridoru na odsun ukrajinských a ruských žoldnierov; odzbrojenie.

Porošenko v nedeľu varoval, že má pripravenú alternatívu pre prípad, že by zlyhal jeho pokus o mierové urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny. Nezverejnil však žiadne podrobnosti, pretože je podľa vlastných slov presvedčený, že sa podarí zrealizovať jeho 15-bodový mierový plán, uviedla agentúra ITAR-TASS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu