Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ako huby po daždi: Na východe Ukrajiny vznikla ďalšia ľudová republika

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vzbúrenci vo východoukrajinskom Lysyčansku vypovedali poslušnosť separatistickej Luhanskej "vláde" a založili vlastnú ľudovú republiku. Oznámil to dnes ukrajinský informačný web InfoResist. Rebelujúci povstalci vraj po prevzatí kontroly nad mestom vyhlásili vojnu centrálnym úradom v Kyjeve.

"Po roztržke s luhanskými bojovníkmi dlho nerozmýšľali, vyhnali ich a vyhlásili Lysyčanskú ľudovú republiku," uviedol ukrajinský server. Radikáli údajne obsadili jeden z objektov v centre mesta a na jeho streche rozmiestnili ostreľovača. Informácie servera InfoResist, ktorý v konflikte stojí na strane ukrajinskej armády, nemožno z nezávislých zdrojov overiť.

Stotisícový Lysyčansk, súčasť dvojmestia Lysyčansk-Severodoneck, leží v Luhanskej oblasti asi 90 kilometrov severozápadne od správneho strediska Luhansk. V meste od apríla prepukali občasné prestrelky, povstalci už predtým obsadili budovu miestnej prokuratúry.

"Ľudovú republiku" zatiaľ na východe Ukrajiny vyhlásili separatisti v Doneckej a Luhanskej oblasti. O uznaní samostatnosti požiadali Rusko, ktoré ale na ich výzvy zatiaľ nereagovalo. V stredu vedenie "Luhanskej ľudovej republiky" rozoslalo žiadosť o uznanie do ďalších 14 krajín sveta.

Podľa serveru InfoResist príklade novo vyhlásenej "Lysyčanskej ľudovej republiky" údajne chcú nasledovať ďalšie východoukrajinskom mesta.

Medzitým podľa ITAR-TASS vláda povstaleckej Luhanskej ľudovej republiky vyhlásila trojbodový rozvojový plán. V prvej fáze, ktorej trvanie sa predpokladá do tohtoročného augusta, chcú povstalci vykonať "bezodkladné opatrenia na ochranu obyvateľov a normalizáciu života v republike".

Potom sa pristúpi k druhej fáze, v rámci ktorej separatisti do konca nadchádzajúceho roka plánujú "stabilizovať ekonomickú a sociálnu sféru, posilniť vzťahy s Ruskom a rozvinúť moderné a transparentné zákonodarstva". Záverečná časť rozvoja do konca roka 2016 predpokladá "rozvoj hospodárstva, zvýšenie sociálnych štandardov, vytvorenie moderného a spravodlivého dôchodkového a sociálneho systému a modernizáciu priemyslu a poľnohospodárstva".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu