Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusi s Ukrajincami si robia naprieky: Cez hranice sa túlajú ich vojenské stroje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin poveril dnes rezort diplomacie, aby vzniesol oficiálnu sťažnosť voči Kyjevu. Dôvodom je informácia, že na ruskom území bolo objavené ukrajinské obrnené vozidlo. Vzápätí pre denník Ukrajinská pravda hovorca protiteroristickej operácie (ATO) Vladyslav Selezňov povedal, že ruský bojový vrtuľník typu Mi-35 narušil ukrajinskú hranicu a sledoval kolónu ukrajinskej armády.

"Vrtuľník palebnej podpory ozbrojených síl Ruska Mi-35 narušil v priestore Kujbyševo ukrajinskú hranicu... Vrtuľník po istý čas sledoval náš vojenský konvoj," informoval Selezňov. Podľa ruských pohraničníkov zase našli ukrajinské pechotné bojové vozidlo v noci nadnes pri hranici s ukrajinskou Luhanskou oblasťou, píše agentúra DPA.

Na cezhraničný prienik sa však sťažovala aj Ukrajina. Vo štvrtok obvinila Rusko, že dovolilo separatistickým vzbúrencom prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu na troch tankoch a iných bojových vozidlách a zapojiť sa do bojov proti ukrajinskej armáde, napísala agentúra Reuters.

Minister vnútra Arsen Avakov síce priamo neobvinil Rusko, že na Ukrajinu posiela tanky, jasne však povedal, že za nedodržanie sľubu sprísniť kontrolu na rusko-ukrajinských hraniciach je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

Kličko chce obnoviť automobilovú dopravu na Chreščatyku

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko dnes sľúbil, že obnoví automobilovú dopravu cez ulicu Chreščatyk, kde stále stoja barikády. "Nemám v úmysle tlačiť na aktivistov z Majdanu, žiadať od nich, aby z centra mesta barikády zmizli... Je to vecou dohody. Rozhodnúť by mali o tom ľudia, ktorí tam sú," citovala Klička agentúra ITAR-TASS.

Kyjevský primátor však nekonkretizoval, kedy by Chreščatyk mohol byť sprístupnený pre autá. Povedal len toľko, že čoskoro. O nevyhnutnosti obnoviť prejazd Chreščatykom hovoril Kličko aj koncom mája. Sľúbil, že sa na túto tému porozpráva s predstaviteľmi Majdanu. Zdôraznil však, že "nasilu nikto nikoho vyháňať nebude". "Musíme sa rozprávať. Musíme sa počúvať navzájom," povedal líder strany UDAR.

Kličko tvrdil, že o nevyhnutnosti obnoviť prejazd Chreščatykom hovorili Kyjevčania na všetkých jeho mítingoch. Nevylúčil, že stany z Majdanu by sa mohli premiestniť na iné miesto. "Nikto nikoho nevyhadzuje, ale sme pripravení na diskusiu, na normálnu diskusiu s argumentmi," dodal Kličko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu