Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ukrajina obvinila Rusko, že separatistom dodáva zbrane

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina dnes obvinila Rusko, že dovolilo separatistickým vzbúrencom prekročiť rusko-ukrajinskú hranicu na troch tankoch a iných bojových vozidlách a zapojiť sa do bojov proti ukrajinskej armáde, napísala agentúra Reuters.

Minister vnútra Arsen Avakov síce priamo neobvinil Rusko, že na Ukrajinu posiela tanky; jasne však povedal, že za nedodržanie sľubu sprísniť kontrolu na rusko-ukrajinských hraniciach je zodpovedný ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko o situácii na východe krajiny najprv diskutoval s ministrami obrany a vnútra a potom v telefonickom rozhovore ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi povedal,

"Videli sme kolóny obrnených transportérov, iných obrnených vozidiel, diel a tankov, ktoré podľa našich informácií prešli cez hranice a dnes ráno boli v meste Snižne," uviedol Avakov pred novinármi v Kyjeve.

Podľa Avakova kolóny prešli cez hranice okolo kontrolných stanovíšť obsadených vzbúrencami, a to aj "napriek vyhláseniu Ruskej federácie, že víta mierový proces a že bol vydaný rozkaz na sprísnenie kontrol na hraniciach".

Jedna kolóna prešla na ukrajinské územie v Luhanskej oblasti, odkiaľ sa presunula do susednej Doneckej oblasti. Ukrajinské sily sa kolóne postavili na odpor, uviedol ďalej Avakov. "V tejto chvíli tam prebiehajú boje. Časť kolóny bola zničená," dodal Avakov.

Rusko zatiaľ na obvinenia Kyjeva nereagovalo a nie je ani jasné, čo v telefonickom rozhovore povedal Porošenkovi prezident Putin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu