Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rusko zvolalo mimoriadne stretnutie BR OSN: Chce okamžité prímerie na Ukrajine

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Rusko zvolalo mimoriadne stretnutie Bezpečnostnej rady (BR)OSN so zámerom predstaviť rezolúciu vyzývajúcu na okamžité prímerie na Ukrajine. Zasadanie sa uskutoční dnes o 22.00 h SELČ, informovala agentúra AP.

Rusko od 1. júna Bezpečnostnej rade predsedá. Uviedlo, že rezolúcia bude zameraná aj na bezodkladné začatie vyjednávania, ktoré má prispieť k ukončeniu násilností. Rusky hovoriaci východ Ukrajiny je už niekoľko týždňov dejiskom smrteľných zrážok medzi vládnymi jednotkami a proruskými povstalcami.

Pri ozbrojených potýčkach na predmestí mesta Luhansk dnes zahynulo najmenej päť ľudí a 13 utrpelo zranenia, uviedla agentúra RIA Novosti. Medzi mŕtvymi sú príslušníci proruskej domobrany, osem ďalších bolo zranených. Sedem ukrajinských vojakov takisto utrpelo zranenia, potvrdili bezpečnostné zdroje.

Mestá Luhansk a Doneck sa po referende z 11. mája vyhlásili za nezávislé štáty a čoskoro nato začali formovať vlády a úrady na vymáhanie práva. Dočasná kyjevská vláda podporovaná západnými spojencami neuznala legitimitu ani jedného z nich a pokračuje vo vojenských operáciách proti demonštrantom.

Moskva opakovane odsúdila nové kyjevské úrady za "represívne opatrenia" a prízvukovala nutnosť deeskalácie ukrajinskej krízy.

Rada NATO-Rusko nezaznamenala názorový prienik v súvislosti s dianím na Ukrajine

Názory medzi NATO a Ruskom týkajúce sa krízy na Ukrajine sú aj naďalej veľmi rozdielne. Po dnešnom zasadnutí Rady NATO-Rusko, na úrovni veľvyslancov, to potvrdili diplomatické zdroje z prostredia aliancie a aj generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen.

Deň pred otvorením konferencie ministrov obrany 28 členských krajín Severoatlantickej aliancie v Bruseli, sa v sídle NATO po prvýkrát od marca stretli veľvyslanci členských krajín s veľvyslancom Ruska pri NATO Alexandrom Gruškom. Stretnutie malo ako hlavný bod konzultácie o aktuálnej situácii na Ukrajine.

Podľa nemenovaných diplomatických zdrojov sa však delegáciám nepodarilo dosiahnuť pokrok a nebol zaznamenaný nijaký prienik názorov ohľadom udalostí, ktoré sa odohrávajú na východe Ukrajiny.

"Je jasné, že máme zásadne rozdielne názory na ukrajinskú krízu, na jej pôvod, na to, čo sa tam teraz deje a ako by sa situácia mala riešiť," predstavila Rasmussenov názor hovorkyňa NATO Oana Lungescuová.

Spolupráca medzi NATO a Ruskom bola jednostranne zmrazená po ruskej anexii Krymu v marci tohto roku. Otvorené zostali len diplomatické kanály na úrovni veľvyslancov.

Veľvyslanci NATO dnes opäť vyzvali Rusko, aby sa konštruktívne zapojilo do dialógu s novozvoleným ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom a zopakovali už známe stanovisko aliancie, že neuznajú anexiu Krymu Ruskou federáciou.

Hlavnou témou dvojdňovej konferencie ministrov obrany NATO bude situácia na Ukrajine s dôrazom na "dlhodobé dôsledky ruskej politiky" voči tomuto štátu. Ministri okrem toho zhodnotia vojenskú pripravenosť a obranyschopnosť východoeurópskych členov aliancie, pomoc reformnému procesu ukrajinského obranného sektora a prípravu novej nebojovej misie v Afganistane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu