Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajinská armáda zlikvidovala základňu povstalcov: Hlásia 300 mŕtvych a zranených!

Vojaci v Slovjansku Zobraziť galériu (5)
Vojaci v Slovjansku (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská armáda počas dnešných intenzívnych bojov zlikvidovala silnú základňu povstalcov na predmestí ich hlavnej bašty Slovjanska. Podľa veliteľa armádnej operácie na východe krajiny Vladislava Selezňova padla základňa v obci Semenivka, bolo pritom údajne zabitých alebo zranených 300 vzbúrencov. Armáda vraj stratila dvoch mužov a má 42 zranených vojakov.

Do boja sa zapojili ukrajinskej bojové lietadlá a vrtuľníky. Selezňov poprel informáciu povstalcov, že počas bojov bol zostrelený jeden armádny vrtuľník a bojové lietadlo Su- 25. Paľbou boli podľa Selezňova poškodené dve helikoptéry, ich posádky ale vyviazli bez zranenia.

Ukrajinská armáda zlikvidovala základňu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Rozpory panujú ohľadom dnešnej operácie ukrajinských vojakov pri obci Krasnyj Lyman, ktorá leží asi 25 kilometrov severne od Slovjansk. Podľa ukrajinských médií armáda obec v minulosti kontrolovanú separatistami ovládla. Šéf slavjanských radikálov Vjačeslav Ponomarjov ale tvrdí, že vojaci zničili len niekoľko povstaleckých postov pred obcou, samotný Krasnyj Lyman údajne zatiaľ nedobyli.

Agentúra Unian napísala, že po celodennom boji bola obec úplne obkľúčená a povstalci dostali ultimátum. Časť z nich zložila zbrane, iní vraj z miesta bojov utiekli. Server Novosti Donbassa večer oznámil, že do obce Krasnyj Lyman vstúpili vojaci, v uliciach sa pohybujú armádne obrnené transportéry. Boje si vyžiadali mŕtvych, ich počet ale nie je k dispozícii.

Ukrajinská armáda zlikvidovala základňu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Slovjansk, ktorý je označovaný za baštu separatistov na východe Ukrajiny, je v obkľúčení ukrajinskou armádou takmer dva mesiace. Podľa hovorkyne slavjanských radikálov Stelly Choroševové vojaci dopravili do okolia mesta novú obrnenú techniku ​​vrátane tankov, húfnic a samohybných diel. "Okolo mesta stoja autobusy s ľuďmi v čiernych maskovacích uniformách. Ako keby povolali všetko, čo majú k dispozícii," uviedla hovorkyňa.

Po nálete na pozície povstalcov pri ruských hraniciach sa dnes opäť začalo bojovať pri ukrajinskej pohraničnej základni východne od Luhansk. Pondelkové bombardovanie jednotky vzbúrencov podľa agentúry Unian zahnalo, dnes sa ale povstalci na svoje pozície vrátili a základňu pohraničníkov znovu ostreľujú.

Ukrajinská armáda zlikvidovala základňu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Sme opäť v obkľúčení, situácia je krajne ťažká," citovala agentúra jedného z pohraničníkov. Povstalci vraj k hraniciam povolávajú posily a pohraničníci sami bez leteckej a pozemnej podpory situáciu nezvládnu, uviedol Unian.

Ukrajina sa pre anexiu Krymu obrátila na ESĽP

Ukrajina sa obrátila na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) s dvoma podnetmi v súvislosti s anexiou Krymu Ruskou federáciou a zodpovednosťou Ruskej federácie voči Ukrajine. Na parlamentnej pôde o tom informoval premiér Arsenij Jaceňuk, vyplýva z webového portálu ukrajinskej vlády.

Podľa jeho slov sa pripravujú aj ďalšie žaloby na orgány štátnej moci a vedenie Ruskej federácie za nezákonné obsadenie a lúpež krajiny, za ktoré sa bude, ako poznamenal predseda ukrajinskej vlády, treba zodpovedať.

Ukrajinská vláda podá na základe otvoreného trestného stíhania generálnou prokuratúrou v Kyjeve iba v súvislosti s anexiou Krymu žalobu kvôli majetkovej ujme vo výške viac ako trilión hrivien.

Predseda ukrajinskej vlády sa ostrými slovami vrátil k niekdajším obvineniam Ruska na adresu Ukrajiny a podľa agentúry UNIAN konštatoval: Teraz môžem smelo povedať, že plyn kradnú Rusi.

"Ukradli nám územie, ukradli Černomorneftegaz, ukradli 2,2 miliardy kubických metrov plynu, ktoré sa nachádzajú na Kryme," dodal.

Jaceňuk súčasne ubezpečil, že Kyjev využije všetky dostupné prostriedky na to, aby povolal ruskú stranu na zodpovednosť.

Putina na inauguráciu nepozvali

Ruský prezident Vladimir Putin nie je medzi pozvanými na inauguráciu novozvoleného ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, potvrdil dnes hovorca kyjevského rezortu zahraničných vecí Jevhen Perebyjnis.

Podľa jeho slov do Moskvy smerovalo pozvanie, nie však pre hlavu štátu, ale diplomata Andreja Vorobieva, zamestnanca ruského zastupiteľského úradu na Ukrajine, ktorý zatiaľ na pozvanie nereagoval.

Hovorca zdôraznil, že pozvanie na podobnej úrovni nedostala iba Ruská federácia, ale že celý rad ďalších krajín bude zastúpený na slávnostnom akte na úrovni diplomatov.

Pozvanie na uvedenie novej hlavy ukrajinského štátu do funkcie už do dnešného dňa akceptovali americký viceprezident Joe Biden, poľský prezident Bronislaw Komorowski, najvyššia litovská predstaviteľka Dalia Grybauskaite či úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, aktuálny švajčiarsky prezident Didier Burkhalter. Medzi pozvanými sú okrem iných aj prezidenti Gruzínska, Moldavska či Nemecka.

Pozvanie ešte zatiaľ nemajú k dispozícii úrady Európskej únie v Bruseli, takže tam zatiaľ nevedia, kto bude spoločenstvo zastupovať na Porošenkovej inaugurácii, uviedla tlačová agentúra UNIAN. Predpokladá sa však, že sa na slávnosti v Kyjeve zúčastní predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, ako aj eurokomisár pre rozširovanie únie Štefan Füle.

Kyjev potvrdil, že povstalci majú zbrane z Krymu

Česká republika podporuje návrh slovenského ministra obrany Martina Glváča, aby sa zasadnutia ministrov obrany krajín Vyšehradskej štvorky (V4) počas slovenského predsedníctva tejto skupiny rozšírili aj o zástupcu Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister obrany ČR Martin Stropnický.

Minister v rámci zasadnutia ministrov obrany NATO v Bruseli pripomenul, že stretnutia ministrov zo skupiny V4 sa bežne rozširujú o predstaviteľov iných krajín, Slovinska, Chorvátska či Slovinska, tak nápad prizvať rezortného kolegu z Ukrajiny na takúto schôdzu je dobrý nápad.

Stropnický dodal, že šéf ukrajinského rezortu obrany Mychajlo Kovaľ dnes v Bruseli na zasadnutí Rady NATO-Ukrajina výstižne pomenoval, čo sa deje na východe Ukrajiny, a poskytol niekoľko zaujímavých detailov.

"Povedal, kto sú jednotky separatistov, ako sú vyzbrojení. Mimochodom, väčšinou sú vyzbrojení zbraňami z Krymu. To, čo tam zrekvirovali, teraz putuje do teroristických rúk na východe Ukrajiny," zhodnotil Stropnický vystúpenie ministra Kovaľa.

Stropnický dodal, že sa svojho ukrajinského rezortného kolegu priamo pýtal, či vláda v Kyjeve podporuje názory tých krajín NATO, ktoré tvrdia, že do rozhovorov o upokojení situácie na východe Ukrajiny musí byť priamo zapojená aj Ruská federácia. Pretože pre ďalších členov aliancie je zas problematické o tomto rokovať so štátom, ktorý anektoval kus územia susednej krajiny.

Podľa Stropnického minister Kovaľ naznačil, že Kyjev sa nebráni užším kontaktom s Ruskou federáciou a jej zapojeniu do mierových rozhovorov, podstatné je však to, aby sa neoznačení vojaci z východu Ukrajiny stiahli. Kovaľ odkázal, že Rusko musí prestať podporovať zakuklencov, ktorí údajne v mene ruskej menšiny bojujú proti vláde v Kyjeve, a musí brať ukrajinskú stranu ako rovnocenného partnera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu