Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vedenie Luhanskej oblasti vyzýva na prímerie a rokovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Vedenie Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny vyzvalo dnes všetkých účastníkov prebiehajúcich bojov, aby zložili zbrane a začali rokovať. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke oblastnej rady, sa uvádza, že "v záujme ochrany ľudských životov, budúcnosti našej krajiny a našich detí je možné a nevyhnutné pristúpiť na akékoľvek kompromisy".

Všetci potrebujeme len mier, zdôrazňuje sa v texte, v ktorom sa uvádza, že po jeho nastolení je možné diskutovať o tom, aký "má byť náš štát a miesto našej oblasti v ňom".

Výzva vedenia Luhanskej oblasti prišla krátko po tom, ako dnes vyše 400 ozbrojencov v niekoľkých vlnách zaútočilo na základňu pohraničníkov v tomto regióne. Niekoľko pohraničníkov utrpelo zranenia.

Prvý útok sa odohral okolo štvrtej hodiny miestneho času (03.00 h SELČ), ozbrojenci zaútočili automatickými zbraňami a podvesnými granátometmi. Útok trval asi 40 minút a bol odrazený. Ozbrojenci neskôr opäť zaútočili, tentoraz z výškových budov za pomoci ostreľovačov. Druhú aj tretiu útočnú vlnu pohraničníci takisto odrazili. Na mieste vypukli požiare.

K siedmej hodine (06.00 h SELČ) bolo útočníkov už približne 400. Podľa pohraničníkov mali k dispozícii j mínomety a guľomety.

"Podľa dostupných informácií teroristi zablokovali obyvateľov v neďalekom dome a strieľajú z okien bytov, v ktorých žijú civilisti, čo znemožňuje pohraničníkom cielenú paľbu," uviedol UNIAN. Dodal, že posily zo strany armády a ďalších bezpečnostných zložiek nedorazili.

Podľa správ z 11.00 h miestneho času na pohraničníkov útočilo už 500 ozbrojencov, pričom v útokoch používali samopaly, mínomety, granátomety, guľomety. Agentúra Ukrinform uviedla, že civilistov útočníci použili ako živý štít.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu