Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dobré správy: Pozorovatelia OBSE vrátane Slováka sú v poriadku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Skupina jedenástich pozorovateľov monitorovacej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), v ktorej je aj jeden Slovák, sa v poriadku vrátila do mesta Doneck na východe Ukrajiny.

Na svojej stránke o tom v stredu informovala OBSE, ktorá so skupinou stratila kontakt okolo obeda. Podľa vyhlásenia OBSE skupina cestovala v troch autách do Dnetropetrovska. Zastavila a zdržala ich cestná zátarasa pri meste Marinka. Medzi pozorovateľmi je Slovák, Američan, Rakúšan, dvaja Bulhari, Holanďan, Fín, Talian, Nór, Rus a Poliak.

Slovenský rezort diplomacie predtým informoval o zadržaní skupiny jedenástich pozorovateľov. "Podľa dostupných informácií skupinu pozorovateľov zadržali doteraz neidentifikované ozbrojené osoby približne 35 km od mesta Doneck. Medzi zadržanými osobami je aj občan Slovenskej republiky," uvádzalo vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí.

Lavrov varuje pred bratovražednou vojnou na Ukrajine

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov v stredu uviedol, že Ukrajinci boli Západom "dotlačení do bratovražednej vojny". Informovala o tom agentúra Interfax. Lavrov tiež zopakoval ruské výzvy na ukončenie vojenskej akcie prechodnej ukrajinskej vlády proti proruským separatistom na východe. Jeho vyjadrenia sú v súlade s častými ruskými stanoviskami, ktoré obviňujú Spojené štáty a Európsku úniu z nepokojov na Ukrajine, kde vládne sily vo východnej provincii Doneck v pondelok a v utorok zabili desiatky povstalcov.

"Ľud (na Ukrajine) bol v podstate dotlačený do priepasti bratovražednej vojny," citovali ruské agentúry Lavrovovo vyjadrenie na recepcii ministerstva, na ktorej sa zúčastnila aj hlava ruskej ortodoxnej cirkvi, patriarcha Kirill.

Nezmienil konkrétne žiadny štát, dal však jasne najavo, že z konfliktu viní Západ. Podľa jeho slov ukrajinskú krízu zapríčinili snahy použiť krajinu nie ako "spoj", ale ako "predel" medzi západným a východným európskym kontinentom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu