Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Ukrajinská armáda zaútočila na povstalcov: Separatisti zostrelili vrtuľník, zomrel aj generál!

Dym zo zostreleného vrtuľníka Zobraziť galériu (6)
Dym zo zostreleného vrtuľníka (Zdroj: SITA)

KYJEV – Vo východoukrajinských mestách Slovjansk a Kramatorsk začala rozsiahla ofenzíva ukrajinskej armády s nasadením delostrelectva a letectva.

Miestne médiá informujú o ostreľovaní palebných pozícií povstalcov z bojových vrtuľníkov, ukrajinská armáda údajne útočí na Slovjansk z raketových batérií Grad. Ulicami oboch miest prechádzajú vozidlá záchrannej služby. Povstalci sa vraj ukryli do obytných štvrtí, mobilná sieť nefunguje.
 

Separatisti zostrelili vrtuľník armády pri Slovjansku

Štrnásť príslušníkov ukrajinskej armády vrátane generála zahynulo dnes pri meste Slovjansk na východe krajine, keď ich vrtuľník zostrelili proruskí vzbúrenci. V parlamente v Kyjeve o tom informoval úradujúci ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. Vrtuľník podľa Turčynova prevážal vojakov, ktorí mali v rámci rotácie vystriedať ďalšie jednotky pri Slovjansku, keď stroj zasiahli vzbúrenci prenosnými raketometmi, uviedla agentúra DPA.
      
"Práve som dostal informáciu, že teroristi zostrelili pomocou ruských protileteckých rakiet náš vrtuľník neďaleko Slovjanska," citovala Turčynova agentúra Reuters. Medzi obeťami je podľa neho aj generál Volodymyr Kuľčyckyj.

Volodymyr Kuľčyckyj
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Twitter)

"Je tu skutočná vojna, tak mohutnú paľbu sme od začiatku krízy vo Slavyanskaya nepočuli," napísal o dnešných bojoch jeden z obyvateľov mesta na Twitteri. Bojuje sa údajne najmä v predmestskej obci Semenivka a na hlavnom železničnom nádraží. Obyvatelia sú vyzývaní, aby nevychádzali na ulicu a aby okná prelepili lepiacou páskou. V okolí Slavjanska údajne horí niekoľko obytných domov.

Nový prezident Ukrajiny Porošenko požiadal o pomoc USA

Novozvolený ukrajinský prezident Petro Porošenko v stredu vyjadril odhodlanie potlačiť vzburu na východe Ukrajiny, kde v poslednom čase ozbrojení proruskí separatisti zaznamenali značné úspechy. Informovala o tom agentúra DPA.

Vzbúrenci zaútočili v stredu večer proti jednotke vládnych síl v Luhanskej oblasti. S odvolaním sa na tvrdenie novovzniknutej ukrajinskej národnej gardy to uviedla agentúra AFP. Neurčený počet ozbrojencov vraj v správnom centre Luhansk neďaleko Ruska napadol tamojšiu jednotku národnej gardy, ktorú tvoria dobrovoľníci.

"Skoncujeme s týmto terorom," vyhlásil Porošenko v rozhovore pre nemecký denník Bild. "Toto je skutočná vojna proti našej krajine," povedal Porošenko. Poznamenal, že ozbrojeným silám nedáva žiadne príkazy, keďže ešte oficiálne nenastúpil do funkcie. Dodal však, že je v úzkom kontakte s dočasnou vládou.  "Môžem povedať, že operácia sa konečne naozaj začala," uviedol Porošenko s tým, že jej cieľom je dolapenie a potrestanie vzbúreneckých vodcov.

Porošenko informoval, že sa bude usilovať o urýchlené vytvorenie nového bezpečnostného paktu s USA a Európou, ktorý by mal Ukrajinu vojensky ochrániť. V súčasnosti však väčšina obyvateľov nie je za vstup krajiny do NATO, povedal. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v telefonickom rozhovore so svojím nemeckým náprotivkom Frankom-Walterom Steinmeierom kritizoval vojenský zásah na východe Ukrajiny. Podľa neho sú na ukončenie násilností potrebné "mimoriadne opatrenia".

Lavrov v stredu večer varoval, že Ukrajina sa nachádza na pokraji "bratovražednej vojny". Pri útoku vládnych síl proti separatistom na doneckom letisku v pondelok zahynulo najmenej 36 ľudí a 31 osôb utrpelo zranenia. Samozvaná Donecká ľudová republika na svojom twitterovom účte v stredu oznámila, že opätovne získala kontrolu nad terminálom letiska a jeho okolím. Separatisti taktiež tvrdili, že nad mestom zostrelili vládne bezpilotné lietadlo.

Vodca separatistov Denis Pušilin medzitým znovu zopakoval žiadosť pre Moskvu, aby pričlenila Doneck k Ruskej federácii.

Vodca separatistov oznámil, že jeho muži zadržiavajú pozorovateľov OBSE

Vodca ukrajinských povstalcov Viačeslav Ponomariov dnes oznámil, že jeho bojovníci zadržiavajú štyroch pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jeho vyjadrenia priniesla ruská tlačová agentúra Interfax, na ktorú sa odvolala agentúra AP.

Ponomariov - samozvaný "ľudový starosta" Slovjanska, mesta v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny - uviedol, že štyria pozorovatelia sú v poriadku. Zároveň prisľúbil, že čoskoro ich prepustia. Nestanovil pritom žiadne podmienky pre ich prepustenie. OBSE oznámila, že v pondelok večer 26. mája stratila kontakt s jednou zo svojich štvorčlenných skupín pozorovateľov v Donecku. Proruskí separatisti na Ukrajine už iných pozorovateľov OBSE predtým uniesli.

Pozorovateľov vyslala OBSE na Ukrajinu preto, aby sledovali bezpečnostnú situáciu po pripojení ukrajinského polostrova Krym k Rusku a po vypuknutí proruského separatistického povstania v oblastiach na východe Ukrajiny. Pozorovatelia takisto mapovali nedeľné prezidentské voľby, ktorých víťazom sa stal miliardár Petro Porošenko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu