Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nový prezident Ukrajiny prvýkrát prehovoril: Na východe krajiny je vojnový stav!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Na východe Ukrajiny panuje "vojnový stav" a protiteroristická operácia, ako Kyjev nazýva ťaženie proti separatistom, tu "konečne poriadne začala". V rozhovore pre dnešné vydanie denníka Bild to vyhlásil Petro Porošenko, ktorý v nedeľu vyhral už v prvom kole voľby ukrajinského prezidenta.

"Tie hrôzy ukončím, proti našej krajine sa vedie skutočná vojna, " citovala agentúra DPA Porošenka. Ten za svoj ​​prvoradú úlohu považuje záchranu Ukrajiny. "Na východe sa nachádzame vo vojnovom stave, Krym obsadilo Rusko a v krajine je obrovská nestabilita. Musíme reagovať. "

Jedným z cieľov vládnych jednotiek zasahujúcich na separatistickom východe je zadržať predstaviteľa rebelov. "Chceme ich chytiť a postaviť pred súd, " povedal Porošenko. "Ale aby bolo jasné: keď ťažko ozbrojený bojovník strieľa na našich vojakov, potom musí čeliť našej armáde."

Situáciu na východe Ukrajiny, kde sa odohrala krvavá bitka o letisko v Donecku, v utorok skomplikoval ďalší únos pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Separatisti už koncom apríla uniesli neďaleko východoukrajinského Slavyanskaya sedem členov vojenskej misie OBSE, medzi nimi aj českého dôstojníka. Začiatkom mája povstalci rukojemníkov prepustili. K prepusteniu teraz zadržaných pozorovateľov vyzval nielen Západ, ale aj Moskva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu