Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Situácia v Donecku vrie: Granáty, bombardovanie a 50 mŕtvych!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

KYJEV - Zrejme cez päťdesiat obetí si od pondelka vyžiadali boje o donecké letisko a jeho okolie, ktoré prepukli len deň po voľbách ukrajinského prezidenta. Očití svedkovia hovoria o desiatkach mŕtvych tiel zasiahnutých črepinami granátov a paľbou velkorážných zbraní. Doneck podľa miestnych médií prežil najsilnejší armádny ofenzívu na východe krajiny od začiatku nepokojov. Dnes večer údajne v meste zavládol pokoj zbraní.

Všetci mŕtvi sú príslušníkmi proruskej doneckej domobrany, vládne jednotky údajne žiadne straty nemajú. Ukrajinská armáda protiofenzívu začala v reakcii na pondelkový útok povstalcov na donecké letisko. Tvrdý zásah vojakov nasledoval krátko po výzve Moskvy, aby nové ukrajinské vedenie skoncovalo s vojnou proti vlastnému obyvateľstvu. Novozvolený prezident Petro Porošenko ale dal najavo, že chce v "protiteroristickej operácii" pokračovať.

Situácia v Donecku vrie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V dramatickej bitke o letisko nasadila armáda bojové vrtuľníky aj bombardovacie letectvo. Dnes sa terminál dostal pod kontrolu armády. Obytné domy v blízkosti letiska sú prázdne, ich obyvatelia pred streľbou utiekli alebo boli evakuovaní. Napriek prímeriu, ktoré podľa nepotvrdených informácií armáda s povstalcami odrokovala, sa v Donecku šíria panické správy o tom, že vojaci chcú postupovať ďalej do centra.

Mesto, ktoré doteraz občasné prestrelky ignorovalo, ovládol podľa novinárov strach. Verejná doprava funguje, ale autobusy a trolejbusy jazdia prázdne. Obyvateľstvo podľa agentúry RIA Novosti začína zháňať informácie o umiestnení protileteckých krytov.

Situácia v Donecku vrie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský vicepremiér Vitalij Jarema podľa agentúry Interfax- Ukrajina novinárom dopoludnia povedal, že "protiteroristická operácia" bude na východe Ukrajiny trvať do úplného zničenia povstalcov. "Budeme v týchto operáciách pokračovať, kým na území Ukrajiny bude jediný terorista," povedal.

ITAR - TASS s odvolaním sa na miestne zdroje ráno napísal, že z diel, guľometov a ručných strelných zbraní pokračovalo ostreľovanie Slavyanskaya, ďalšieho mesta na východe Ukrajiny obsadeného proruskými rebelmi. Pri delostreľbe vraj zahynuli štyria ľudia.

Situácia v Donecku vrie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinská pohraničná služba oznámila , že v noci na ukrajinské územie prenikla z Ruska skupina nákladných áut, dodávok a minibusov. Pohraničný oddiel votrelca zastavil paľbou a po krátkom boji zaistil niekoľko vozidiel, ktoré vraj boli naložené samopaľmi, protitankovými strelami a výbušninami.

Podľa ukrajinských médií dnes ráno vyhorela v Donecku časť štadióna, kde hrá tím Donbass, ktorý je účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Nikto našťastie nebol zranený.

Situácia v Donecku vrie:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Príčiny požiaru , ktorý zachvátil priestory o ploche 300 štvorcových metrov, sa vyšetrujú. Klub podľa agentúry RBK informoval, že v noci na dnes štadión prepadla skupina ozbrojencov, ktorá premohla stráž, ukradla časť vybavenia, vrátane televízorov, komunikačných prostriedkov a sejfu, a založila oheň.

Bezpečnostná služba odhalila prípad zasielok zbraní z Európy

Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila na Zakarpatskej Ukrajine kanál, ktorým by sa mohli dostávať do krajiny strelné a iné zbrane a munícia.

Informáciu o tom priniesla dnes tlačová agentúra UNIAN s odvolaním sa na tlačové stredisko SBU.

Podľa neho došlo pred dvoma dňami v meste Mukačevo k zadržaniu 36-ročného muža, ktorému bol určený balík s troma granátmi, strelnou zbraňou a príslušnou muníciou, ako aj inštrukciami, kde a komu to všetko má odovzdať.

Kontraband pochádza z istej nemenovanej európskej krajiny. Ukrajinské bezpečnostné orgány zistili, že odhalený kanál by sa v prípade úspešnosti mohol pravidelne využívať aj v budúcnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu