Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ukrajina potvrdila začiatok odsunu ruských vojsk zo svojho územia

Pro-ruskí militanti na Ukrajine.
Pro-ruskí militanti na Ukrajine. (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská pohraničná služba dnes potvrdila začiatok odsunu ruských jednotiek od východných hraníc Ukrajiny. V prihraničnej oblasti sa ruské jednotky zapojili do plánovaného vojenského cvičenia, ktoré však Ukrajina vnímala ako potenciálnu prípravu na inváziu ruských vojsk na svoje územie.

Odsun ruských jendotiek od spoločných hraníc s Ukrajinou dnes v Kyjeve potvrdil generálplukovník ukrajinskej pohraničnej služby Viktor Myšakovskyj. 

Podľa agentúry RIA Novosti však Myšakovskyj dodal, že údaje zozbierané leteckou rozviedkou svedčia o tom, že na mieste zostali poľné tábory, ktoré v prihraničnej oblasti vybudovali ruskí vojaci. Nezlikvidovali ani veliteľské stanovištia, ani zásobovacie systémy.

Odsun vojsk od východných hraníc Ukrajiny potvrdili v sobotu aj USA. Washington však napriek tomu upozornil, že v blízkosti ukrajinských hraníc je ešte stále priveľká koncentrácia ruských vojsk.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, generál Valerij Gerasimov, v piatok povedal, že presun vojenskej techniky rozmiestnenej dočasne pri hraniciach s Ukrajinou na stále vojenské základne si vyžiadala asi 20 dní.

Rozkaz, aby sa vojská zapojené do vojenského cvičenia v Rostovskej, Belgorodskej a Brianskej oblasti vrátili do miest svojej stálej dislokácie, vydal ruský prezident Vladimir Putin v pondelok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu