Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Letisko v Donecku obsadili neznámi ozbrojenci: Bolo počuť aj streľbu!

Situácia pri letisku v Donecku
Situácia pri letisku v Donecku (Zdroj: pbs.twimg.com)

DONECK - Medzinárodné letisko v Donecku na východe Ukrajiny obsadili dnes ozbrojení muži, informovala dnes agentúra UNIAN. Vzdušný priestor nad mestom nikto nekontroluje, pretože dispečerov z riadiacej veže evakuovali, dodal zdroj.

Ukrajinskí vládni vojaci, ktorí letiskový areál strážili, sa stiahli do lesného porastu v blízkosti štartovacej dráhy.
      
Ozbrojenci si na streche letiskovej budovy vybudovali palebné postavenia. Podľa UNIAN majú k dispozícii automatický granátomet, ako aj niekoľko ostreľovačov.
      
Na letisku, s výnimkou jedného JAK-u, nie sú žiadne lietadlá. Prevádzku letiska totiž dnes ráno prerušili práve v dôsledku vpádu skupiny neznámych ozbrojencov.
      
Z oblasti, kde sa nachádza letisko, bolo dnes popoludní počuť výbuchy a nad areálom sa vznášal dym. Podľa UNIAN nad Doneckom lietajú vojenské lietadlá a vrtuľníky.
      
Hovorkyňa samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) identifikovala ozbrojencov, ktorí obsadili letisko, ako pluk Východ. Jeho príslušníci sa minulý piatok zúčastnili na bojoch s vládnymi silami v oblasti ležiacej západne od Donecka.
      
Keďže sa dnes po prieniku do letiskového areálu dožadovali odchodu ukrajinských vojakov rozmiestnených v objekte na jeho ochranu, ich akcia zrejme súvisí s vyhlásením stanného práva na území DĽR. Ako oznámil predseda Najvyššej rady DĽR Denis Pušilin, "hlavným účelom je vyčistiť územie DĽR od ukrajinských vojenských jednotiek."




 

 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu