Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajina má nového prezidenta Porošenka: Čokoládový kráľ zvíťazil, Tymošenková prepadla!

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Podnikateľ, "čokoládový kráľ alebo podporovateľ protestov na Majdane. To je Petro Porošenko, nový prezident Ukrajiny. 48-ročný politik získal absolútnu väčšinu hlasov už v prvom kole predčasných prezidentských volieb. Tymošenkovú nechal ďaleko za sebou.

Na predčasných prezidentských voľbách, ktoré sa dnes konali na Ukrajine, sa zúčastnilo 60,65 percenta voličov.

Dočasný prezident Oleksandr Turčynov dnes vyjadril nádej, že výsledky prezidentských volieb na Ukrajine uznajú všetky civilizované štáty sveta. Voľby prezidenta Ukrajiny sú podľa neho platné. Dodal, že boli transparentné a slobodné, bez obmedzení a vyvíjania nátlaku zo strany úradov.

Kto je Petro Porošenko

Petro Olexijovyč Porošenko je ukrajinský politik, bývalý minister zahraničia a obchodu či podnikateľ. Má 48 rokov a do parlamentu sa prvýkrát dostal v roku 1998. Je jedným z najbohatších Ukrajincov. Vlastní najväčšiu sieť tovární na výrobu čokolády, preto sa mu prezýva "čokoládový kráľ".

 

Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zobraziť galériu (1)
Nový ukrajinský prezident Petro Porošenko  (Zdroj: SITA)

Je považovaný za muža kompromisu, nerobia mu problém dohody s rôznymi druhmi politického spektra. Vyštudoval ekonómiu a v 90-tych rokoch začal obchodovať kakaovými bôbmi. V roku 2012 podľa časopisu Forbes mal majetok v hodnote 2 miliardy dolárov.

Má dvoch synov a dve dcéry. Vo voľbách ho podporil aj Vitalij Kličko.

Prvá zahraničná cesta do Poľska

Jeho prvá zahraničná cesta sa uskutoční zrejme do Poľska, a to pri príležitosti osláv 25. výročia pádu komunizmu. Dodal, že pred ukrajinským vedením je mnoho úloh: podpísať zmluvu o ďalšej spolupráci s Medzinárodným menovým fondom a zabezpečiť podpísanie asociačnej zmluvy s EÚ. Zdôraznil tiež, že pre stabilizáciu situácie na Ukrajine sú nevyhnutné rokovania s Ruskom.

"Ukrajina je teraz v štádiu vojny a agresie. Aby sme zabezpečili mier v južnej časti krajiny, musíme aktívne viesť rokovania so všetkými stranami, vrátane Ruska," vyhlásil Porošenko.

Vzťah k Rusku

Pravdepodobný víťaz dnešných volieb, oligarcha Petro Porošenko, dnes vyhlásil, že bez ohľadu na zložité vzťahy Ukrajina bude s Ruskom viesť rokovania v záujme ich normalizácie.

"Rusko je naším susedom a dnes sú vzťahy s Ruskou federáciou najdôležitejšie za posledných 200 rokov," vyhlásil Porošenko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve. Vyjadril presvedčenie, že Ukrajina teraz môže viesť rokovania s Ruskom, ale za účasti USA a EÚ. Zdôraznil, že Ukrajina nikdy neuzná nelegitímne referendum a okupáciu Krymu.

Za ďalší princíp, ktorý musí rezonovať na rokovaniach, označil európsku integráciu Ukrajiny, keď vyhlásil, že "o strategickej orientácii našej krajiny bude rozhodovať ukrajinský ľud".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu