Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ukrajinskí vojaci opustia Krym so všetkou výzbrojou

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Ukrajinskí vojaci opustia Krymský polostrov so všetkou výzbrojou. Informoval o tom dnes v Kyjeve ukrajinský minister obrany Ihor Teňuch, ktorý spresnil, že ide o výsledok pondelkovej schôdzky náčelníka generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Michajla Kucyna s jeho ruským náprotivkom Valerijom Gerasimovom.

 Mechanizmus a spôsob realizácie dosiahnutej dohody dnes prerokujú zástupcovia náčelníkov generálnych štábov armád oboch krajín, uviedol Teňuch, ktorý dnes v súvislosti s kritikou jeho postupu a nariadení ohľadom riešenia napätej situácie na Krymskom polostrove ponúkol svoju demisiu. Parlament ju však neprijal.

Podľa Teňucha existuje plán odsunu ukrajinskej armády z Krymu, ktorého prvá etapa spočíva v redislokácii vojakov a dôstojníkov, výzbroje, techniky, zariadení protivzdušnej obrany a lodí. Teňuch predpokladá, že "daný materiál umožní zachovať jadro vojenského námorníctva, jeho výzbroje a techniku na ďalšie zvýšenie obranyschopnosti Ukrajiny". 

Minister dodal, že z Krymu treba vyviezť približne 36.000 ton munície, ktorá patrí ukrajinskej armáde. Kyjev odhaduje, že hodnota majetku ukrajinských ozbrojených síl na Kryme sa pohybuje okolo 11 miliárd dolárov. Odsun všetkých ukrajinských jednotiek z Krymského polostrova na pevninu nariadilo ukrajinské vedenie v pondelok. Rozhodnutie o tom bolo zrejme prijaté v súvislosti s pondelkovým dramatickým útokom na ukrajinskú vojenskú základňu vo Feodosiji, kde ruskí vojaci zadržiavali najmenej 80 ukrajinských kolegov, pričom ich dvoch veliteľov odviezli vrtuľníkmi na neznáme miesto. Pri obsadzovaní objektu vo Feodosiji došlo aj k streľbe. Napätá situácia pretrvávala v pondelok aj na mori, kde Ukrajina v pondelok prišla o ďalšie vojnové lode.

Súčasne s vyostrovaním vojenského napätia na Kryme vyvoláva obavy aj sústreďovanie ruskej vojenskej techniky v blízkosti východných hraníc Ukrajiny.  Veľké znepokojenie dnes v súvislosti s tým v mene NATO vyjadril generálny tajomník aliancie Anders Fogh Rasmussen, ktorý sa v Bruseli stretol s čiernohorským premiérom Milom Djukanovičom. 

Rasmussen súčasne ubezpečil, že všetci spojenci v aliancii si môžu byť istí "naším odhodlaním poskytnúť (im) účinnú obranu ..." Dodal, že existujú vypracované plány na obranu spojencov, a spresnil, že NATO rokovalo s novým vedením v Kyjeve o tom, ako by mohlo zvýšiť svoju podporu pre Ukrajinu ako nečlena aliancie.

Generálny tajomník NATO avizoval, že súčasná politika Ruska nijako neovplyvní plány na rozširovanie aliancie, takže dvere do NATO zostávajú pre nových členov naďalej otvorené, citovala agentúra Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu