Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Obama varoval Putina pred ďalším prenikaním na Ukrajinu

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

HAAG - Americký prezident Barack Obama vyjadril dnes obavy z ďalšieho zasahovania Ruska na Ukrajine, uviedla tlačová agentúra AP. Obama na spoločnej tlačovej konferencii s holandským premiérom Markom Ruttem v Haagu povedal, že takéto rozhodnutie by bolo pre ruského prezidenta Vladimira Putina zlou voľbou. Dodal, že pre Rusko existuje iná schodná cesta.

Šéf Bieleho domu sa v Haagu zúčastnil na medzinárodnom summite o jadrovej bezpečnosti. V súvislosti s Ukrajinou americký prezident tiež povedal, že svetoví lídri vytvorili rámec ďalších postihov, ktorým bude Rusko čeliť, ak prenikne hlbšie do Ukrajiny.

Ako ďalej uviedol Obama, Spojené štáty ruskú anexiu Krymu neuznajú. Pripustil fakt, že ruská armáda má polostrov pod kontrolou. Neočakáva sa, že by ruské jednotky mohli byť z Krymu vytlačené silou, konštatoval Obama. Podľa jeho slov by bolo nečestné tvrdiť, že existuje jednoduché riešenie na to, čo sa stalo.

Americký prezident zároveň vyjadril presvedčenie, že ak by si Ukrajinci mohli vybrať, snažili by sa o vzťahy s oboma - s Európou aj s Ruskom. Dodal, že nejde o situáciu, v ktorej vždy jeden niečo získa a druhý stratí.

Obama uisťoval spojencov v NATO, že článok päť im poskytuje záruky bezpečnosti

Americký prezident Barack Obama dnes uistil, že každý spojenec v NATO má záruky, že aliancia dodrží článok päť - o ochrane ich bezpečnosti, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Ako ďalej povedal Obama po skončení medzinárodného summitu o jadrovej bezpečnosti v holandskom Haagu, svet bude udržiavať medzinárodný tlak v súvislosti s bezpečnosťou krajín, ktoré nespadajú pod NATO.

Šéf Bieleho domu označil Rusko za "regionálnu mocnosť". V súvislosti s Ukrajinou poznamenal, že Moskva ohrozuje niektorých zo svojich bezprostredných susedov, čím nepreukazuje svoju silu, ale svoju slabosť.

Obama tiež povedal, že Spojené štáty majú značný vplyv na svojich susedov a zvyčajne nepotrebujú inváziu, aby dosiahli ich spoluprácu. Ako ďalej vysvetlil šéf Bieleho domu, Rusko nie je z hľadiska americkej národnej bezpečnosti hrozbou "číslo jeden" a viac ho znepokojuje možnosť, že by na Manhattane vybuchla jadrová zbraň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu