Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusi potrebujú naše peniaze, konštatuje poľský minister zahraničných vecí

Radoslaw Sikorski
Radoslaw Sikorski (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski upozornil, že Rusko potrebuje európske peniaze výmenou za dodávky ropy a zemného plynu. Šéf poľskej diplomacie pre nemecký týždenník Spiegel zároveň prirovnal napätú politickú situáciu na Ukrajine k zápasu krajín strednej Európy v roku 1989.

Podľa svojich slov síce bol vždy za spoluprácu s Ruskom, no aktuálne sa podľa neho "jedná o pokus zmeniť hranice prostredníctvom sily". Sikorski taktiež v rozhovore pre Spiegel pochválil USA. Konkrétne za poslanie ďalších stíhačiek do východnej Európy. V odpovedi na otázku, či Ukrajina už stratila Krymský polostrov, poukázal na to, že 40 percent jeho obyvateľstva je tvorených Ukrajincami a protiruskými Tatármi.

"Iba 30 percent zemného plynu v EÚ pochádza z Ruska. Nórsko je väčším dodávateľom. Neverím, že Rusi to môžu využiť a dostať nás tak pod nátlak. Moskva potrebuje naše peniaze," povedal Sikorski pre Spiegel. Parlament na Kryme, ktorý v pondelok odhlasoval pripojenie k Rusku ešte pred nedeľňajším referendom, označil za nelegitímny. Jeho kroky zároveň považuje za "jasné porušenie ústavy zvrchovanej Ukrajiny".

"Ukrajinci sú naši susedia. Bojujú za rovnaké veci ako my v roku 1989 - za krajinu, ktorá je viac demokratická, menej skorumpovaná a európska," dodal vplyvný exminister obrany s diplomom z britského Oxfordu.

EÚ uvalí sankcie na Rusko za intervenciu na Ukrajine, uviedol poľský premiér

Poľský premiér Donald Tusk dnes uviedol, že Európska únia uvalí od pondelka sankcie na Rusko za jeho vojenskú intervenciu na Kryme."Čo sa týka sankcií voči Rusku, rozhodnutie už bolo v skutočnosti prijaté, predovšetkým o postupe pri zavádzaní sankcií. Dôsledok toho bude, že od pondelka začnú platiť sankcie," povedal Tusk na tlačovej konferencii.

Ruské sily upevnili svoju kontrolu nad Krymským polostrovom pred nedeľňajším referendom o budúcnosti Krymu, podporovaným Moskvou. Ukrajinská vláda a jej západní spojenci odsúdili plánované hlasovanie ako nezákonné.

Ukrajinský parlament dnes varoval, že krymský parlament rozpustí, ak neodvolá referendum o pripojení polostrova k Rusku. Poslanci dali v rezolúcii proruskému parlamentu na Kryme čas do stredy, aby odvolal referendum stanovené na 16. marca, napísala agentúra Reuters.

Lavrov a Kerry diskutovali o návrhoch na riešenie ukrajinskej krízy 
 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes svojmu americkému partnerovi Johnovi Kerrymu povedal, že akékoľvek riešenie ukrajinskej krízy musí brať do úvahy záujmy všetkých Ukrajincov vo všetkých regiónoch a že musí byť rešpektované právo obyvateľov Krymu rozhodnúť o svojej budúcnosti.

Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, na ktoré sa odvoláva agentúra Reuters.

Kerry a Lavrov "si vymenili názory na konkréte návrhy Ruska a USA, ako zabezpečiť občiansky mier a harmóniu" na Ukrajine, uviedlo ruské ministerstvo vo vyhlásení.

Neinformovalo, či ministri dospeli k nejakej dohode, dodalo však, že v rozhovoroch budú pokračovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu