Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Masový presun ruských vojsk vydesil Ukrajincov: Tanky a raketomety už nielen na Kryme!

Presun ruských vojsk neďaleko rusko-ukrajinských hraníc Zobraziť galériu (5)
Presun ruských vojsk neďaleko rusko-ukrajinských hraníc (Zdroj: YouTube)

DONECK - Ulice pripomínajú bojové polia. Obyvatelia Doneckej oblasti na Ukrajine neverili vlastným očiam, keď sa im priamo pod oknami masovo presúvala technika ruských vojsk. Presun tankov, raketometov a ťažkého delostrelectva dokonca viacerí zachytili na videách, ktoré teraz kolujú internetom.

Na webe sa v posledných dňoch kopia videá zachytávajúce presun ruských vojsk južnou rusko-ukrajinskou hranicou. Obyvateľom sa tam naskytol pohľad ako z vojnového filmu. Popri osobných autách sa po bežných cestách presúvali ruské vojská smerujúce na neznáme miesto.

Podľa správ na sociálnych sieťach, obrnené vozidlá ruských vojsk už nevidno len na Kryme, ale aj v oblasti Taganrog na hranici Doneckej oblasti. Ako možno vidieť na záberoch očitých svedkov, okrem obrnených vozidiel sa ulicami presúvajú aj tanky, raketomety a ťažké delostrelectvo.

Presun ruských vojsk

Presun ruských vojsk 2

Presun ruských vojsk 3

Ďalšie zábery z ruskej sociálnej siete VKontakte:

Masový presun ruských vojsk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VK)

Masový presun ruských vojsk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VK)

Masový presun ruských vojsk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VK)

Masový presun ruských vojsk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: VK)

Ďalšie cvičenie?

Viacero Ukrajincov hromadný presun Rusov znepokojil, no nie je vylúčené, že išlo o ďalšie z ich cvičení.  Ruská výsadková divízia so základňou v meste Ivanovo východne od Moskvy totiž v utorok začala rozsiahle cvičenie na pozadí prebiehajúcej politickej a bezpečnostnej krízy na Ukrajine.  Jednotky 98. hliadkovej výsadkovej divízie uviedli do stavu najvyššej pohotovosti a následne sa presunuli na bližšie nešpecifikované miesto, kde sa v simulovaných bojových podmienkach podrobia "skúške pripravenosti", potvrdil príslušný rezort.

Na cvičení, ktoré sa skončí v piatok, sa zúčastňuje 4000 vojakov, 36 armádnych prepravných lietadiel a nespresnený počet bojových vozidiel. Súčasťou manévrov je aj hromadný súbežný zoskok 3500 výsadkárov, uviedlo ministerstvo obrany.

Cvičenie prichádza v čase zintenzívnenej vojenskej aktivity Ruska v západných častiach krajiny počas uplynulých dní, vrátane cvičení protivzdušných síl, náhodných kontrol bojovej pripravenosti a odpálenia medzikontinentálnej balistickej strely. Moskva tvrdí, že cvičenia nemajú spojitosť s vývojom situácie na ukrajinskom Kryme, uzatvára RIA Novosti.

NATO vyslalo nad Poľsko a Rumunsko lietadlá, aby monitorovali Ukrajinu

Severoatlantická aliancia informovala o vyslaní dvoch špeciálnych prieskumných lietadiel AWACS, aby počas letu nad Poľskom a Rumunskom monitorovali situáciu na Ukrajine, s ktorou oba štáty susedia. Lietadlá odštartovali zo svojich základní v nemeckom  Geilenkirchene a britskom Waddingtone dnes ráno, spresnila agentúra AP.

Hovorca operačného veliteľstva NATO v belgickom Monse uviedol, že lietadlá neopustia vzdušný priestor členských štátov NATO, teda nepreniknú do ukrajinského alebo ruského vzdušného priestoru. Severoatlantická rada schválila v pondelok pravidelné lety strojov AWACS, ktoré majú sledovať situáciu na Ukrajine a Krymskom polostrove, na základe odporúčania vrchného veliteľa spojeneckých síl NATO v Európe, amerického generála Philipa Breedlova.

Generál tvrdil, že údaje poskytnú členom NATO viac informácií o situácii na Ukrajine, najmä na Kryme. Lety podľa neho umožnia získať všetky potrebné informácie o pohyboch bojových jednotiek v regióne. Severoatlantická aliancia ich však neplánuje poskytovať aj Ukrajine. Breedlove povedal, že toto opatrenie je zároveň odpoveďou na obavy Estónska, Litvy a Lotyšska a Poľska ohľadne operatívnej situácie na hraniciach NATO.

Prieskumné lietadlo E-3 Sentry (AWACS) je lietajúce stredisko včasnej výstrahy a riadenia umiestnené v upravenom Boeingu 707, ktoré umožňuje jednak zhodnotenie situácie vo vzduchu až do okruhu viac ako 300 kilometrov a zároveň riadenie letovej prevádzky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu