Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Posledný predvolebný prieskum: Dvojica do druhého kola je takmer jasná!

Kiska vyzve v druhom kole Fica
Kiska vyzve v druhom kole Fica (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nový volebný prieskum prezidentských kandidátov priniesla agentúra Focus. Výsledky kopírujú ostatné prieskumy z posledných dní, keď dominuje súčasný premiér a nezávislý kandidát Andrej Kiska. Druhé kolo by im nemalo ujsť. Za nimi je veľká priepasť, pár dní pred voľbami by ich nemal nikto ohroziť. Procházka sa bije s Kňažkom o tretie miesto. Poskočil kandidát Ľudovej platformy Pavol Hrušovský a polepšil by si aj kandidát SMK Gyula Bárdos.

Prieskum vykonala agentúra Focus pre denník Hospodárske noviny. Výsledky nie sú prekvapivé. Vyzerá to, že druhé kolo by mali mať isté súčasný predseda vlády a Andrej Kiska.

Tento víkend boli zverejnené dva prieskumy. Jeden priniesla agentúra Polis a druhé agentúra MVK. V obidvoch sa výsledky zhodujú s dnešným prieskumom. S náskokom vedie premiér, nasleduje ho Andrej Kiska. Druhé kolo by týmto dvom kandidátom nemalo uniknúť.

Tretiu priečku atakujú najmä Milan Kňažko a Radoslav Procházka. Pavol Hrušovský zbieral doteraz len niekoľko percentuálnych bodov. Teraz poskočil na takmer 8 percent. Tabuľku uzatvára Gyula Bárdos. Ostatní kandidáti majú minimálne šance a poradie na špici by nemali vo voľbách nijako ovplyvniť.

Sociológ Martin Slosiarik z agentúry Focus hovorí, že zosadiť Kisku z druhého postupového miesta je už takmer nemožné. "Len zásadné zlyhanie v poslednom týždni kampane by ho pripravilo o druhé kolo," povedal Hospodárskym novinám. Šancu nazbierať nejaké percentá má už podľa politológov len Milan Kňažko, píšu Hospodárske noviny. Pomôcť mu majú sledované debaty v televíziách. "Kiska nemá skúsenosti z duelov, je najslabší. Tu boduje Kňažko - vtipom a pohotovosťou," dodal politológ Miroslav Kusý.

Výsledky prieskumu agentúry Focus pre Hospodárske noviny:

Poradie Kandidát Percentá
1. Robert Fico 35
2. Andrej Kiska 23,8
3. Radoslav Procházka 9,9
4. Milan Kňažko 9,7
5. Pavol Hrušovský 7,9
6. Gyula Bárdos 5,3
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu