Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Telefonický prieskum: Do druhého kola Fico a Kiska, Procházka v závese!

Robert Fico a Andrej Kiska
Robert Fico a Andrej Kiska (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Víťazom prvého kola prezidentských volieb by sa stal premiér a kandidát strany Smer Robert Fico so ziskom 36,8 percenta. Vyplýva to z výsledkov telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia, ktorý robili v posledný predvolebný víkend od 8. marca od 10:00 do 11. marca do 13:00 na vzorke 1 978 respondentov.

Do druhého kola by pravdepodobne spolu s ním postúpil Andrej Kiska s 20,8 percenta hlasov respondentov. Druhé miesto však podľa prieskumu ešte môže byť predmetom súboja medzi Andrejom Kiskom a Radoslavom Procházkom, ktorého by si vybralo 16,9 percenta respondentov rozhodnutých voliť.

S odstupom nasleduje Milan Kňažko s podporou 8,7 percenta, Gyula Bárdos so 4,2 percenta a Pavol Hrušovský, ktorému by svoj hlas dalo 3,2 percenta opýtaných. Helena Mezenská v prieskume oslovila 2,4 percenta respondentov, Ján Čarnogurský získal rovné dve percentá, Jozef Šimko 1,3 percenta, Jozef Behýl 1,2 percenta a Viliam Fischer jedno percento.

Milan Melník, Ján Jurišta a Stanislav Martinčko by nezískali ani jedno percento hlasov. Voliť by podľa prieskumu išlo 54 percent opýtaných. Naopak, k volebným urnám by neprišlo 28 percent účastníkov prieskumu. Odpovedať nevedelo 18 percent respondentov. Najviac z týchto ešte nerozhodnutých voličov - 18 percent - si vyberá medzi Radoslavom Procházkom a Andrejom Kiskom.

Medzi Procházkom a Kňažkom sa rozhoduje 16 percent ešte nerozhodnutých, medzi Kiskom a Kňažkom 12 percent a medzi Ficom a Procházkom 11 percent. Deväť percent účastníkov prieskumu nerozhodnutých, či pôjdu voliť, ešte nevie, či podporí Fica alebo Kisku a osem percent sa rozhoduje medzi Ficom a Kňažkom.

"Fico jasne dominuje a potvrdzuje svoje preferencie - môžeme vyhlásiť, že druhé kolo má isté," povedal Ľuboš Pajerský z eCall Slovakia. Druhý kandidát podľa neho vyjde z dvojice Kiska - Procházka. "Prieskum zachytil časť Kiskovej antikampane, televízne a rádiové debaty," dodal. Kiskov pokles eCall Slovakia vysvetľuje jeho menej presvedčivými debatami v televíziách.

Spoločnosť eCall Slovakia vznikla v roku 2010. Podľa Ľuboša Pajerského majú manažment s 10-ročnými skúsenosťami z oblasti centier, špecializujú sa na poskytovanie outsourcingu call centrových služieb. Spoločnosť uskutočnila 50-tisíc prieskumov spokojnosti zákazníkov, robili prieskumy trhu na vzorke 16-tisíc respondentov, dodal Pajerský.

Robert Fico 36,80 %
Andrej Kiska 20,80 %
Radoslav Procházka 16,90 %
Milan Kňažko 8,70 %
Gyula Bárdos 4,20 %
Pavol Hrušovský 3,20 %
Helena Mezenská 2,40 %
Ján Čarnogurský 2,0 %
Jozef Šimko 1,30 %
Jozef Behýl 1,20 %
Viliam Fischer 1,0 %
Milan Melník 0,70 %
Ján Jurišta 0,50 %
Stanislav Martinčko 0,30 %
 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu