Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voličský servis: Všetko, čo by ste mali vedieť pred odovzdaním svojho hlasu!

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zajtra si volíme novú hlavu štátu. Prvé kolo volieb odštartuje od 7. hodiny rána do 10. hodiny večera. V tomto časovom limite je osud nového prezidenta len v rukách slovenských občanov. Prinášame vám voličský servis s potrebnými informáciami o pravidlách a pokynoch, ktoré treba pri hlasovaní dodržať, aby váš hlas neprepadol, ale skončil u toho správneho kandidáta. Pozrite si, čo je potrebné vedieť pred vstupom do volebnej miestnosti.

Prezidenta SR budú môcť v marcových voľbách vyberať viac ako štyri milióny oprávnených voličov. K nim patria aj prvovoliči. Tých, pre ktorých budú prezidentské voľby vôbec prvé, do ktorých sa môžu zapojiť, je približne 18.000. Kto sa ešte nerozhodol, môže si pozrieť informácie o jednotlivých kandidátoch, rozhovory, analýzy alebo aktuálne prieskumy voličskej podpory všetkých 14 uchádzačov o prezidentský palác.

Kto môže voliť?

  • Slovenskí občania, ktorí v deň voľby dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu oprávnení voliči s trvalým pobytom na Slovensku, ale aj bez neho. V deň volieb však musia byť na Slovensku.

 

  • Tí, ktorí počas volieb nebudú v mieste svojho trvalého bydliska, ale sa budú nachádzať na Slovensku, mohli požiadať o vydanie voličského preukazu. Voličský preukaz umožňuje voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Zíde sa tým voličom, ktorí chcú hlasovať, ale v čase volieb nebudú môcť byť v mieste trvalého bydliska.

 

  • Občan SR, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť počas volebného dňa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať s platným cestovným pasom. Volebná komisia ho dopíše do zoznamu oprávnených voličov a do jeho pasu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval.

 

Kedy sa volí?

  • Hlasovanie sa začína o 7.00 hodine a končí o 22.00 hodine v sobotu 15. marca. Ak ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, uskutoční sa 2. kolo volieb 29. marca.

 

Ako sa volí?

  • Treba mať pri sebe občiansky preukaz. Občania SR, ktorí nemajú trvalé bydlisko na Slovensku, musia svoju totožnosť vo volebnej miestnosti preukázať pasom.

 

  • Slovenského prezidenta nemôžeme voliť poštou, ani cez internet, ani na zastupiteľských úradoch. Ak teda chceme rozhodnúť o hlave štátu, musíme byť v čase voľby na Slovensku.

 

  • Po preukázaní totožnosti a po zázname v zozname voličov dostane volič od okrskovej volebnej komisie prázdnu úradnú obálku so štátnym znakom SR a hlasovací lístok a odoberie sa za plentu.

 

  • Za plentou označí volič na hlasovacom lístku kandidáta, za ktorého hlasuje. Svojmu kandidátovi dá hlas tak, že urobí značku "X" v rámčeku pred priezviskom kandidáta. Po označení kandidáta vloží volič hlasovací lístok do obálky. Obálku následne vhodí do volebnej urny.

 

Kedy je hlas neplatný?

  • Keď volič neoznačí ani jedného kandidáta.

 

  • Keď volič označí viac ako jedného kandidáta.

 

  • Keď volič označí kandidáta inak ako krížikom "X".

 

  • Hlas sa musí odovzdať iba na predpísanom tlačive, teda na volebnom lístku. Následne sa vhodí do obálky a potom do volebnej urny.

 

Požiadajte o prenosnú urnu

  • Ak vám bránia k hlasovaniu fyzické a zdravotné ťažkosti, môžete požiadať okrskovú volebnú komisiu, aby za vami prišla prenosná urna. Požiadať o ňu môžete aj v deň volieb cez svojich známych alebo aj telefonicky.

 

Volia aj väzni

  • V nadchádzajúcich voľbách prezidenta SR budú mať právo odovzdať svoj hlas, na rozdiel od minuloročných novembrových volieb do vyšších územných celkov, nielen obvinení, ale aj právoplatne odsúdení väzni. Právo voliť hlavu štátu má obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky, v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku a zdržiava sa v deň voľby na území SR. Prekážka voliť nastane však pri právoplatne odsúdených za spáchanie obzvlášť závažného zločinu.

 

Výsledky

  • Priebežné neoficiálne výsledky bude zverejňovať Štatistický úrad SR na dvoch webstránkach na www.volbysr.sk a www.statistics.sk. Prvé neoficiálne priebežné výsledky by sa mohli objaviť približne o 22.30 h. Na spomínaných stránkach budú zverejnené aj oficiálne výsledky, ale až po tom, čo ich potvrdí Ústredná volebná komisia, teda v nedeľu 16. marca.

 

Infolinka

  • Informácie k prezidentským voľbám bude poskytovať informačná linka, ktorú zriadi ministerstvo vnútra. Voličom bude prístupná v sobotu od 7.00 h do 22.00 h na telefónnych číslach 02/4859 2312 02/4859 2313. Linka je určená výlučne pre voličov a nebudú na nej poskytované informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu