Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Hrušovský a Abrhan rezignovali na svoje funkcie!

Pavol Hrušovský Zobraziť galériu (2)
Pavol Hrušovský (Zdroj: SITA)

ČASTÁ-PAPIERNIČKA - Neúspešný kandidát KDH na prezidenta Pavol Hrušovský, ktorého v marcových voľbách podporovali aj Most-Híd a SDKÚ-DS, sa vzdal postu predsedu poslaneckého klubu KDH.

Tento krok je dôsledkom slabého volebného výsledku, keď Hrušovský v prvom kole prezidentských volieb získal len 3,33 percenta hlasov. Z funkcie podpredsedu hnutia zase odstúpil Pavol Abrhan, ktorý bol v rámci KDH politický zodpovedný za voľby. Po dnešnom rokovaní rozšíreného Predsedníctva KDH to oznámil líder hnutia Ján Figeľ s tým, že svojho miesta sa vzdala aj riaditeľka komunikačného odboru KDH Mária Hlucháňová.

"Ďakujem Pavlovi Hrušovskému za jeho odvahu a nasadenie v kampani. Výsledok bol neprimeraný postaveniu hnutia, hodnotíme ho ako neúspech," priznal Figeľ. Nový predseda klubu by mal byť zvolený v nasledujúcich dňoch, rovnako tak aj podpredseda. Na jeseň bude mať KDH snem, kde Figeľ navrhne aj otvorenie personálnych otázok. Či požiada on aj celé vedenie o dôveru, zatiaľ nepovedal. O nových členoch vedenia už má predstavu, ale ani v tomto prípade zatiaľ nechcel byť konkrétny. Dnešné abdikácie funkcionárov označil za prejav politickej kultúry.

Figeľ je presvedčený, že prezidentské voľby priniesli významnú zmenu aj tým, že nastupuje občiansky kandidát do úradu hlavy štátu a aj tým, že prehral premiér Robert Fico. "Celé voľby boli poznamenané výrazným členením vo vzťahu k premiérovi, ktoré reprezentoval polarizujúcu osobnosť," povedal.

Významnou črtou bola podľa neho aj antipolitika bez jasného ponúknutia alternatívy či dlhodobých riešení. "Voľby boli ovplyvnené aj financiami. Finalisti investovali nepomerne viac, než všetci ostatní. Peniaze ovplyvňujú politiku viac než pred rokmi," povedal.

Líder hnutia sa domnieva, že pre KDH priam podstatne ovplyvnili voľby ústavné rokovania so Smerom-SD o tom, aby na Slovensku bolo ukotvené manželstvo v ústave a o základoch očakávaných justičných zmien. "Presadenie dôležitých tém dáva tomuto zápasu nový rozmer. Pavol Hrušovský povedal, že si cení ochranu manželstva viac ako prezidentskú funkciu," uviedol s tým, že tieto zmeny sú prospešné pre ľudí a zaslúžia si nasadenie a odvahu. Figeľ tu opätovne odmietol nejaký politický kšeft s vládnym Smerom-SD.

Predseda KDH tiež vyjadril ľútosť, že rozhodnutie SDKÚ-DS o podpore Hrušovského prišlo až po roku váhania. "Chceme ísť ďalej. Ľudová politika na Slovensku je potrebná a KDH sa jej bude držať," deklaroval. Definitívnu bodku nad hodnotením volieb dá sobotňajšia (12.4.) Rada KDH v Bojniciach.

ANALYTICI: Hrušovského krok preferencie KDH neovplyvní

Rezignácie Pavla Hrušovského ako predsedu poslaneckého klubu KDH a Pavla Abrhana ako podpredsedu hnutia preferencie kresťanských demokratov neovplyvnia. Zhodli sa na tom politickí analytici. "Preferencie strany sú stabilné a voliči spokojní," povedal politológ Grigorij Mesežnikov. Podľa neho je krok oboch politikov pochopiteľný. Myslí si ale, že sebareflexiou by malo prejsť celé vedenie hnutia.

"Pretláčali svojho kandidáta ako kandidáta celej Ľudovej platformy, aj keď vedeli, že neuspeje," povedal Mesežnikov. "Tento princíp by sa v budúcnosti nemal opakovať, strany sa ho musia zbaviť," dodal.

"Obaja vyvodili prirodzené politické dôsledky," myslí si analytik Ján Baránek. Podľa neho však za výsledok Hrušovského nenesie zodpovednosť len KDH, ale aj ostatné strany zaniknutej Ľudovej platformy. "SDKÚ ani Mostu nikto Hrušovského nenanucoval, sami ho prijali, " povedal Baránek.

"Navyše, ani jedna strana neponúkla iného kandidáta". Baránek súhlasí, že preferencie KDH odstúpenie Hrušovského a Abrhana neovplyvní. "Najväčšou hrozbou pre preferencie KDH bude, keď Radoslav Procházka založí stranu," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu