Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Figeľ: Extrémizmus, populizmus či antipolitika nie sú odpoveďou na výzvy EÚ

Ján Figeľ
Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Podliehanie extrémizmu, populizmu, alebo antipolitike nie je odpoveďou na výzvy, ktoré dnes pred Európskou úniou (EÚ) stoja a nie je ňou ani ľahostajnosť k európskej politike a európskym voľbám.

"Európa bude taká, akou ju bude chcieť mať väčšina z nás. Aj preto je dôležité, aby sme sa pre ňu angažovali, zaujímali sa, išli voliť," vyhlásil vo svojom prejave na podujatí Konrad Adenauer Stiftung (KAS) venovanom 10. výročiu vstupu Slovenska do EÚ podpredseda Národnej rady SR, predseda KDH a prvý slovenský eurokomisár Ján Figeľ.

Dodal, že voliči budú rozhodovať aj tom, či sa bude európska politika v etických otázkach orientovať na novú ideológiu oslabovania rodiny a kresťanských hodnôt, alebo EÚ, ktorej hlavnými prioritami budú životná úroveň, zamestnanosť a silné rodiny. "Nepotrebujeme centralizáciu, ale subsidiarizáciu Únie. Subsidiarita, to je označenie zodpovednej, usporiadanej slobody," vyhlásil Figeľ, podľa ktorého KDH nikdy nepodporovalo budovanie "európskeho superštátu".

Integrácia je podľa neho skôr odpoveďou na vojnovú minulosť Európy, na konflikt na Balkáne, ale aj na globalizujúci sa svet, ktorý prináša väčšie ekonomické tlaky.

"Únia má byť dobre zorganizovaným spoločenstvom, ktoré na základe spoločných hodnôt a záujmov slúži svojim členským štátom a občanom. Nie je nad nimi, nemá ich ovládať. Európa nie je atraktívna, keď ukladá a diktuje, ale keď pozýva k spolupráci, ponúka riešenia a chráni slabších," povedal predseda KDH.

Čo treba zvlášť zlepšiť, je podľa neho cielenejšie formovanie politik Únie, ktorá prešla v posledných rokoch búrlivým vývojom. "Za toto desaťročie Slovensko aj národy Európskeho spoločenstva prešli mnohými zmenami. Stáli sme pred otázkou konštitučnej resp. zmluvnej krízy. Vzišla z toho ako riešenie nová, reformná Lisabonská zmluva," spomína prvý slovenský eurokomisár.

"Otriasla nami ekonomická a finančná kríza. Výsledkom je ESM, fiškálny pakt a rodiaca sa banková únia. Dnes spoločne čelíme i závažným otázkam bezpečnosti. Na Ukrajine, najväčšej susednej krajine, sa odohráva konflikt s použitím sily a porušovaním medzinárodného práva, s anexiou územia zo strany Ruskej federácie. Mier a perspektíva je tam, kde dominuje právo nad silou, nie naopak," pripomenul.

Napriek všetkým peripetiám a problémom je podľa Figeľa objektívnou skutočnosťou, že Slovensko po vstupe do EÚ zažíva najúspešnejšie obdobie svojich dejín. "Zvýšila sa naša konkurencieschopnosť, nastalo rýchlejšie zavádzanie nových technológií, uvoľnil sa pohyb tovaru, služieb, kapitálu, občanov. Vďaka tomu 136 tisíc Slovákov pracuje v zahraničí. Výkonnosť nášho hospodárstva sa zvýšila za 10 rokov z úrovne vyše 50 percent na takmer 76 percent priemeru EÚ, rástla najrýchlejšie medzi štátmi V4," pripomenul.

"Dôveryhodnosť SR pre investorov stúpla výrazne - priemerná doba splatnosti úverov poskytnutých SR sa zvýšila z dvoch na 5,5 roka. Priemerné náklady na správu štátneho dlhu klesli zo šesť percent na 3,5 percenta p. a. Takmer 80 percent verejných investícií je u nás financovaných z rozpočtu EÚ. A až 85 percent exportu smeruje do krajín EÚ. Je to vitálne prepojenie, ktoré potrebujeme rozvíjať ako vzájomne výhodné, a ako našu silu, nie ako závislosť a zraniteľnosť," vyhlásil Figeľ.

Dodal však, že Slovensko potrebuje zlepšiť fungovanie štátnej správy v európskom kontexte. "A efektívnejšie využívať eurofondy. To znamená menej korupcie a byrokracie, viac férovej súťaživosti a účinnejší boj s korupciou," povedal.

Kresťanská demokracia je podľa Figeľa s históriou zjednotenej Európy bytostne spätá, čoho dôkazom je aj práca jedného z najvýznamnejších nemeckých kancelárov, Konráda Adenauera. Pri tejto príležitosti Figeľ poďakoval KAS za každoročnú organizáciu európskeho fóra, ktorá sa koná už od roku 1998, ako aj za dnešné predstavenie knihy Adenauerovho životopisca Hansa-Petra Schwarza.

"Som vďačný KAS, vydavateľstvu Hlbiny a prekladateľovi Jurajovi Alnerovi za preklad knihy Dr. Schwarza do slovenčiny. Pomôže lepšie pochopiť odkaz veľkej osobnosti Konráda Adenauera aj slovenským občanom, najmä mládeži. Pochopiť princípy a odhodlanie, ktoré podporovali dôstojnosť každej ľudskej osoby ako cieľ, kritérium a východisko politiky. Prijať sociálne trhové hospodárstvo ako vyváženú cestu medzi socializmom na jednej a kapitalizmom na strane druhej. A vnímať európske zjednotenie ako nevyhnutnosť nielen vzhľadom na konfliktnú minulosť, ale aj na globalizáciu prebiehajúcu vo svete," uzavrel Figeľ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu