Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Gašparovič nebude v STV hovoriťo Ficovi: Mika mu dal podmienky, on ich prijal!

Václav Mika
Václav Mika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vedenie RTVS potvrdilo žiadosť prezidenta vystúpiť ešte pred druhým kolom volieb v televízii s prejavom. List so žiadosťou dostal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika z kancelárie prezidenta včera popoludní. V žiadosti sa uvádza, že hlava štátu chce vytvorenie priestoru k nadchádzajúcim prezidentským voľbám. Mika však prezidentovi nevyhovel a stanovil si podmienky. Gašparovič ich prijal.

Mika požiadal prezidenta o spresnenie technických, realizačných, ale aj obsahových požiadaviek súvisiacich s prípravou a výrobou tohto typu formátu. Dokonca cituje zákon, podľa ktorého môže Gašparovič vystúpiť, ale nesmie agitovať ani za jedného z kandidátov.

Prezident na podmienky pristúpil. Jeho hovorca Marek Trubač potvrdil, že nebude vo vystúpení hovoriť o žiadnom konkrétnom kandidátovi.

„Vyzve iba ľudí, aby využili svoje právo a išli v sobotu voliť jeho nástupcu. Je to ich demokratické právo a vzhľadom na dôležitosť výkonu funkcie hlavy štátu, by to mali využiť," vysvetlil.

 

Príhovor má byť krátko pred moratóriom

Ak bude prezident súhlasiť s podmienkami, poskytne RTVS priestor v stredu 26.3.2014 po hlavnom spravodajskom formáte Správy RTVS vo vopred dohodnutom rozsahu. Návrh na uvedený vysielací priestor vychádza zo schválenej vysielacej štruktúry RTVS. Príhovor prezidenta SR by tak bol odvysielaný pred dlhodobo plánovanou záverečnou diskusiou oboch prezidentských kandidátov tak, aby v prípade potreby mali možnosť obaja reagovať na slová súčasnej hlavy štátu.

Mika si kladie podmienky

Mika sa opiera v v odpovedi prezidentovi o zákon 46/1999 o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky, o ľudovom hlasovaní. „Vysielanie iných relácií s výnimkou spravodajských a publicistických relácií podľa odseku 9 a tých, ktoré sú venované kampani podľa odsekov 4 a 5, ktoré by mohli ovplyvniť hlasovanie voličov v prospech alebo v neprospech kandidáta, je počas kampane zakázané.“

Majú vlastné pravidlá pre voľby

Upozornil aj na záväzné Pravidlá volebného vysielania RTVS pre voľbu prezidenta, ktoré prerokovala Rada RTVS. V tých sa okrem iného uvádza: „RTVS je pri príprave a vysielaní spravodajských a publicistických programov nezávislá. Vylučuje sa zásah politických, ekonomických, spoločenských a iných lobistických skupín do ich prípravy a vysielania. Okrem organizačných štruktúr RTVS nemá nikto vplyv ani právo rozhodnúť o zaradení alebo nezaradení spravodajského a publicistického programu do vysielania.“

V pravidlách sa tiež uvádza: „Spravodajské aj publicistické programy majú dôležitú informačnú úlohu pred obdobím kampane, počas kampane ale aj počas volieb. Aj preto nie je možné udalosti zamlčať, no zároveň musí RTVS zabrániť tomu, aby sa stala nástrojom propagácie ktoréhokoľvek kandidáta, prípadne nástrojom na zverejnenie kompromitujúcich informácií o kandidátovi.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu