Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Opäť začalo platiť volebné moratórium

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes o 7:00 začalo platiť predvolebné informačné moratórium. Informačné moratórium podľa zákona o spôsobe voľby prezidenta trvá 48 hodín pred začiatkom hlasovania. Platí aj počas sobotňajšieho druhého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky až do zatvorenia volebných miestností.

Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu 26. marca. Zákon zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas hlasovania.

Priebežné informácie o hlasovaní môže uverejňovať len Ústredná volebná komisia. Volebné komisie, členovia ich odborných (sumarizačných) útvarov a zapisovatelia smú poskytovať informácie o priebehu a čiastkových výsledkoch hlasovania až po podpísaní zápisnice. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

Po podpísaní zápisníc z jednotlivých volebných okrskov zverejní postupne priebežné výsledky Štatistický úrad SR na webstránkach - http://volbysr.sk a http://www.statistics.sk. Prvé priebežné výsledky hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v sobotu 29. marca v noci pred 23:00. Postupne sa tu zverejnia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Oficiálne výsledky hlasovania vyhlási ÚVK v nedeľu 30. marca. 

Druhé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 29. marca. O kreslo prezidenta v ňom bojujú dvaja najúspešnejší kandidáti - víťaz 1. kola, súčasný premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico a občiansky kandidát Andrej Kiska. Fico získal 531 919 hlasov (28 percent), Andreja Kisku volilo 455 996 občanov (24 percent). K urnám prišlo počas prvého kola 43,4 percenta voličov. Voľby sa konajú od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta slávnostne inaugurujú 15. júna. Voliť prezidenta môžu všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať 29. marca najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu