Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezidenta môže voliť po prvý raz vyše 336-tisíc mladých

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prezidenta môže v blížiacich sa voľbách po prvý raz voliť približne 336 500 mladých. Taký je podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR počet občanov Slovenskej republiky, ktorí v období od prezidentských volieb v roku 2009 dosiahli 18 rokov potrebných na účasť na hlasovaní.

Vôbec po prvý raz v živote bude môcť svoje voličské právo využiť práve v blížiacej sa voľbe prezidenta SR približne 18-tisíc prvovoličov, medzi ktorých patria tí občania, ktorí od konania volieb do VÚC v novembri 2013 do marcového termínu volieb hlavy štátu dosiahli 18 rokov. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ŠÚ SR Marián Jánošík.

Prvé kolo prezidentských volieb sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo sa uskutoční o dva týždne, v sobotu 29. marca. V ňom budú o prezidentské kreslo bojovať dvaja kandidáti, ktorí získajú najväčší počet platných hlasov v prvom kole. Hlasovať o budúcej hlave štátu sa bude od 7:00 do 22:00. V prípade, že si to vyžadujú miestne podmienky, môže starosta obce určiť skorší začiatok hlasovania. Volebné miestnosti však musia byť otvorené do 22:00. Nového prezidenta inaugurujú 15. júna.

Voliť prezidenta môžu všetci občania Slovenskej republiky, ktorí budú mať v deň voľby najmenej 18 rokov a zdržiavajú sa v deň volieb na území Slovenskej republiky. Nemusia mať pritom trvalé bydlisko na Slovensku. V takomto prípade musia svoju totožnosť vo voľbách preukázať pasom, na základe čoho ich dopíšu do zoznamu oprávnených voličov.

Okrsková volebná komisia takýmto voličom do cestovného dokladu v časti poznámky vyznačí, že hlasoval. Ministerstvo zahraničných vecí informovalo o tejto možnosti slovenských občanov v zahraničí koncom januára prostredníctvom zastupiteľských úradov (veľvyslanectvá, generálne konzuláty, stále misie). Informácie môžu nájsť aj na webstránkach našich zastupiteľstiev. Ak volič vopred vie, že v deň volieb nebude v mieste svojho trvalého bydliska, môže s voličským preukazom voliť v ľubovoľnej volebnej miestnosti na Slovensku.

O voličský preukaz, ktorý sa vydáva zvlášť pre 1. a zvlášť pre 2. kolo voľby, treba požiadať vždy obec, kde má volič trvalé bydlisko. Prezidenta budú môcť voliť aj ľudia za mrežami v slovenských väzniciach. Právo voliť hlavu štátu má i obvinený a odsúdený, ktorý je občanom Slovenskej republiky a v deň voľby dovŕšil 18 rokov veku, pričom v deň voľby sa nachádza na našom území.

V jednotlivých väzniciach im vytvoria podmienky na to, aby mohli voliť. Ak v danom ústave na výkon väzby resp. trestu vytvoria osobitný volebný okrsok, tak týmto ľuďom umožnia, aby volili na základe zoznamu oprávnených voličov. Ak volebný okrsok nevytvoria, budú väzni môcť voliť pomocou voličského preukazu.

O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov. Kandidatúru podali: Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára.

Historicky prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu