Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SNS: Prezidentskí kandidáti robia kampaň v rozpore so zákonom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) protestuje proti spôsobu vedenia volebnej kampane niektorých kandidátov v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a upozorňuje, že porušujú zákon. Dnes to uviedol predseda SNS Andrej Danko.

"Zákon č. 46/1999 Z. z. o spôsobe voľby prezidenta Slovenskej republiky jasne a deklaratórne určuje podmienky volebnej kampane, ako aj náklady, ktoré kandidát nesmie prekročiť," vysvetľuje. "Podľa paragrafu 15 odseku 1 spomínaného zákona sa kampaň pred voľbou začína 15 dní a končí sa 48 hodín pred začiatkom voľby," zdôraznil predseda SNS.

"Podľa odseku 2 toho istého paragrafu 'vedenie kampane mimo času určeného v odseku 1 je zakázané'," dodal Danko s tým, že napriek tomu je Slovensko už dlhší čas zaplavené volebnými bilbordmi jednotlivých kandidátov, ktorí však podľa zákona ešte nemôžu viesť kampaň.

"Prezident Slovenskej republiky by mal byť elitou, mal by byť príkladom pre všetkých občanov a ctiť zákony Slovenskej republiky. Nie je namieste, aby sa o post hlavy štátu uchádzal človek, ktorý už teraz porušuje zákon. Taký kandidát ubližuje najmä sám sebe, ale, čo je horšie, v budúcnosti by mohol ublížiť tejto krajine," tvrdí Danko.

SNS sa podľa neho zároveň pýta, kto jednotlivé kampane financuje. "Zákon č. 46/1999 Z. z. hovorí aj o finančnej čiastke, ktorú môže každý kandidát pri kampani použiť a to je celkovo 132.775 eur vrátane DPH, do tejto sumy sa započítavajú aj čiastky, ktoré za kandidáta uhrádzajú tretie osoby," konštatuje Danko.

"SNS vyzýva všetkých prezidentských kandidátov, aby umožnili verejnosti kontrolu financovania svojich kampaní, vytvorili transparentné účty a o platbách informovali na svojich webových stránkach," uvádza Danko.

"SNS zároveň verí, že kandidáti na prezidenta, ktorí sú dnes poslancami NR SR, uvedú tiež vo svojich majetkových priznaniach, kto im na volebnú kampaň prispel, v akom rozsahu a čím sa za to zaviazali. Budúca prvá osoba v tejto republike sa predsa nesmie báť kontroly verejnosti," uzavrel predseda SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu