Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Danko podáva podnet na prokuratúru: Každý prezidentský kandidát porušuje zákon!

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenská národná strana (SNS) dnes podáva podnet na Generálnu prokuratúru (GP) pre porušovanie zákona zo strany kandidátov na prezidenta. Ako na dnešnej tlačovej konferencii vyhlásil predseda národniarov Andrej Danko, prezidentskí kandidáti majú vyvešané billboardy, zúčastňujú sa na diskusných reláciách, v ktorých sa vyjadrujú k volebným témam, hoci podľa zákona kampaň začne až 15 dní pred prvým kolom prezidentských volieb.

"V súčasnej dobe máme 15 prezidentských kandidátov a len s úžasom pozerám na to, ako všetci porušujú zákon," vyhlásil Danko. "Všetci kandidáti, ktorí dnes vedú volebnú kampaň, porušujú zákon. Zákon jasne hovorí, že kampaň pred voľbou začína 15 dní a končí 48 hodín pred začiatkom voľby. Kampaňou sa rozumie činnosť kandidátov politických strán a hnutí, prípadne ďalších subjektov v prospech voľby kandidáta, vrátane inzercie alebo reklamy, prostredníctvom rozhlasového alebo televízneho vysielania," povedal Danko s tým, že vedenie kampane mimo tejto lehoty je zakázané.

"Na Slovensku by dnes nemal visieť žiaden billboard," zdôraznil s tým, že plagáty niektorých kandidátov sú vylepené "od leta", iné v súčasnosti pribúdajú.

Na otázku, či podľa neho stačí 13 dní kampane na to, aby sa voličom predstavili aj kandidáti, ktorí nie sú dlhodobo známi z politiky, Danko reagoval, že aj zle napísaný zákon je stále zákonom. Môže sa stať, dodal, že sa niektorý neúspešný kandidát po voľbách obráti na Ústavný súd a požiada o ich zneplatnenie, vzhľadom na rozsah niektorých kampaní, ktoré prebehli mimo zákonnej lehoty.

"Prezident by mal byť elita a čudujem sa všetkým kandidátom, ktorí podľahli zvodom billboardov a diskusných relácií," povedal Danko s tým, že budúca hlava štátu by mala byť príkladom v dodržiavaní zákona a nie porušovať ho už pred oficiálnym začiatkom svojej kampane. "Cieľom nového vedenia SNS je, aby občania videli úctu k zákonu. A asi najväčšou udalosťou roka okrem eurovolieb budú prezidentské voľby," vyhlásil Danko.

"Naša druhá iniciatíva smeruje k tomu, že vyzývame všetkých kandidátov na prezidenta, aby si zriadili verejné účty," povedal s tým, že financovanie kampane cez transparentný účet je v Českej republike dokonca definované v zákone.

"SNS bude mať 30. januára predsedníctvo. Mojím návrhom na predsedníctve bude, aby v prvom kole prezidentských volieb mali členovia SNS voľnú ruku," odpovedal Danko na otázku, ktorého prezidentského kandidáta podporí SNS. 

"SNS nešla do volieb spôsobom, že by sme si vybrali kandidáta len preto, aby bola značka SNS v médiách. Preto aj s úžasom pozerám na niektorých kandidátov, ktorí si neuvedomujú, že chcú byť hlavou štátu. Uchádzajú sa len preto, aby propagovali svoju politickú stranu, prípadne svoje iné záujmy," dodal. SNS podľa neho "vydá jasné stanovisko" k voľbe prezidenta 30. januára.

Na otázku, aký by mal byť prezident, Danko reagoval, že by mal mať politické skúsenosti, mal by byť vzdelaný a mať určitý vek. "Prezidentovi pristanú šediny," povedal Danko s tým, že prezident by mal byť "zdatný, zdravý a múdry" a verejnosť by ho mala poznať dlhodobo. "Čo môžeme vedieť o osobe, a teraz neútočím na žiadneho z kandidátov, ktorá z ničoho nič vzplanie a začne sa vyjadrovať k témam? Ako bude garantom toho, že jej správanie sa nezmení? Človek, ktorý chce byť prezidentom, musí byť dlhodobo pod verejnou kontrolou. Aby to bol skúsený človek, ktorý nezahrá divadlo pár dní pred voľbami, ale človek, ktorý túto krajinu niekam posunie," uzavrel Danko.

Na post prezidenta SR kandiduje premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Prvé kolo voľby sa na Slovensku uskutoční v sobotu 15. marca. Pokiaľ v ňom ani jeden kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, kedy sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu