Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ficov obed s celebritami: Hovoril o Svätoplukovi, Jakubisko povedal, čo si o ňom myslí!

Robert Fico sa na obede stretol aj s Jurajom Jakubiskom Zobraziť galériu (4)
Robert Fico sa na obede stretol aj s Jurajom Jakubiskom (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tradícia troch Svätoplukových prútov, ktorú nám v detstve vštepovali do hláv, by mala byť receptom pre spoločný postup prezidenta, predsedu NR SR aj predsedu vlády.

Vo svojom príhovore na začiatku stretnutia s osobnosťami politického, spoločenského, vedeckého a športového života to vyhlásil predseda vlády SR a kandidát na prezidenta Robert Fico (Smer-SD). Priznal, že ho mrzia objavujúce sa úvahy, že prezident by mal byť protiváhou vlády a dokonca by s ňou mal byť v permanentnom konflikte.

"Nestotožňujem sa s tým, mne vždy imponovala tradícia troch Svätoplukových prútov," podotkol. Fico je totiž presvedčený, že novú hlavu štátu čaká vážne poslanie, a to spoločne s predsedom NR SR a premiérom garantovať stabilitu a sociálny zmier v spoločnosti. "Všetci si uvedomujeme, že najmä stabilita bude základným predpokladom riešenia výziev, ktorým je SR vystavená," deklaroval.

Podľa Fica prezident musí byť vlastenecký, presadzovať národnoštátne záujmy Slovenska a reprezentovať ho v zahraniční. "V prípade môjho zvolenia ponúknem parlamentu aj vláde spoluprácu v zahranično-politickej oblasti a pôjdem tak ďaleko, ako to len bude možné na základe vzájomnej dohody," avizoval.

Fico zároveň vyjadril presvedčenie, že prezident musí zvládnuť svoje poslanie okamžite a nemôže sa učiť počas výkonu mandátu. "Dôležitá je znalosť slovenského politického prostredia, korektné vzťahy so sociálnymi partnermi a osobné kontakty s mnohými zahraničnými predstaviteľmi. Som pripravený ponúknuť všetko politické umenie a medzinárodné zázemie, ktoré som vytváral počas viac ako 20-ročnej kariéry politika a právnika," dodal.

Medzi osobnosťami, ktoré prijali pozvanie, je minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD), minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), generálny riaditeľ a predseda predstavenstva, Železiarne Podbrezová, a. s., Vladimír Soták, prezident KOZ SR Jozef Kollár, rektor Ekonomickej univerzity Bratislava Rudolf Sivák, predseda ZMOS a primátor Nitry Jozef Dvonč, prezident Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár, predseda SAV Jaromír Pastorek aj historik, prozaik a publicista Pavel Dvořák.

Pozvaní boli aj spisovateľ Peter Jaroš, režišér Juraj Jakubisko, maliar Ivan Pavle, prednosta Neurochirurgickej kliniky FNsP na Kramároch Juraj Šteňo, hokejový tréner František Hossa, futbalový reprezentant Róbert Vittek, bývalý slovenský futbalista a tréner Ladislav Petráš, predseda Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš a predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky.

Ďalšími pozvanými sú zakladateľ umeleckého súboru Lúčnica Štefan Nosáľ, prednostka anatomického ústavu a študijná prodekanka Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eliška Kubíková, prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Igor Nemeček, prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a vedec a lekár Ján Štencl. Pre pracovnú zaneprázdnenosť sa nedostavila len moderátorka a riaditeľka Slovenského inštitútu vo Viedni Alena Heribanová.

Keby vyhral Fico, konečne by sme mali mladého prezidenta, tvrdí Jakubisko

Ak by v marcových prezidentských voľbách uspel Robert Fico (Smer-SD), Slovensko by malo konečne mladého prezidenta, čo je sympatické. Vyhlásil to dnes režisér Juraj Jakubisko, ktorý spolu s ďalšími osobnosťami prijal pozvanie na stretnutie s premiérom.

"Voľba prezidenta nie je politická, ale občianska záležitosť a už po skúsenostiach v Prahe, pretože mám dvojité občianstvo a volil som aj tam, si myslím, že treba voliť niekoho, kto je vám sympatický," povedal.

Na margo Ficovho prezidentského programu podotkol, že je veľmi progresívny. "Musím povedať, že z nášho pohľadu z Prahy sa všetkým javí ako sympatický. Vôbec to, čo Slovensko robí, lebo si myslím, že už predbiehame ČR," dodal.

Oficiálnymi kandidátmi na prezidenta sú premiér Robert Fico (Smer-SD), podnikateľ a filantrop Andrej Kiska, expredseda KDH Ján Čarnogurský, šéf klubu KDH Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ-DS), poslanec NR SR za SaS Peter Osuský, Jozef Behýl, expolitik Milan Kňažko, nezaradený poslanec NR SR Radoslav Procházka, nominant SMK Gyula Bárdos, Milan Melník, kardiológ Viliam Fischer, Stanislav Martinčko, kandidát KSS Ján Jurišta, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a poslankyňa NR SR Helena Mezenská z OĽaNO.

Kováčik: Radičová bola najlepšou kandidátkou, teraz je ním Fico

Iveta Radičová (vtedy SDKÚ-DS) bola najlepšou prezidentskou kandidátkou pred piatimi rokmi, teraz je ním Robert Fico (Smer-SD). Pred novinármi to dnes vyhlásil šéf Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik, ktorý prišiel osobne na stretnutie s osobnosťami podporiť Fica. Radičovú podporoval Kováčik v kampani aj finančne, pri Ficovi to neurobí, lebo ho o to nepožiadal.

"Robert Fico sa ku mne správal veľmi korektne aj keď som pracoval v rámci politického marketingu pre jeho oponentov. Ďalší dôvod je ten, že som prezidentom najväčšieho športového hnutia na Slovensku a cítim z našich regiónov obrovskú podporu pre Roberta Fica," vysvetlil. Koho by podporil, ak by kandidovala aj Radičová, nepovedal, keďže takýto stav nie je.

Kováčik priznal, že jeho podpora pre Roberta Fica súvisí aj s vládnymi dotáciami na futbalové štadióny. "Ale nie je to jediný dôvod," uistil. Fica považuje za najtalentovanejšieho politika na Slovensku od roku 1989. "Vždy dodržal čo sľúbil, vie povedať aj nie a aj toto je dobrá odpoveď," tvrdí.

Ako je možné, že za najlepších kandidátov považuje dvoch odlišných politikov a najväčších súperov, odvetil, že Radičovú aj Fica vníma najmä ako ľudí. "Ja nehodnotím, akú stranu reprezentujú. Robert Fico má senzačné vlastnosti rovnako, ako ich má aj Iveta Radičová," uzavrel.

Aj šéf Slovenského paralympijského výboru Ján Riapoš stál pred piatimi rokmi po boku Radičovej, teraz podporuje Fica, lebo ho považuje za najvhodnejšieho. Nemyslí si však, že ide o veľký obrat. "Každý má právo na svoj názor. Moja osobná skúsenosť s premiérom tejto krajiny je len pozitívna, pretože všetko čo sľúbil, dodržal," deklaroval. O Ficovi je presvedčený, že ak bude zvolený, tak bude smerom k zahraničiu vzornou reprezentáciou tak, ako sú ňou naši slovenskí paralympionici.

Futbalový reprezentant Róbert Vittek sa teší najmä z toho, že sa budú stavať a modernizovať futbalové štadióny. "Som tu v prvom rade za šport a určite nie za iné veci. Nemyslím si, že som sa politicky onálepkoval. Bol som pozvaný na obed, čo som neodmietol a keď niekomu vyjadrím podporu, neznamená to, že som politicky nejako orientovaný," vyhlásil.

Prezident Klubu 500 Ján Soták je presvedčený, že na Slovensku potrebujeme naštartovať ekonomický rast, a preto musia prezident, predseda vlády a predseda NR SR konať v zhode. "Je to z jeho strany otázka guráže zobrať na seba túto zodpovednosť, pretože jej nezvládnutie mu nikto neodpustí. Ak sa rozhodol, treba ho podporiť. My potrebujeme podoťahovať reformy, veci, ktoré sú rozpracované a keď sa na tento politický boj dal, tak treba, aby v tom šliapal," odkázal Ficovi.

Premiér označil 24 osobností, s ktorými dnes obedoval, za ľudí, o ktorých sa dá oprieť. "Sám som prekvapený, akým ľahkým spôsobom zareagovali a bolo cítiť, že tá podpora je u nich prirodzená," uviedol. Zároveň odmietol, že by podpora jeho kandidatúry zo strany viacerých osobností bola vďakou za dotácie, ktoré dostali od úradu vlády. "Sú to osobnosti dostatočne suverénne na to, aby mohli povedať, že nemajú záujem. Vedeli, že tu budú médiá a každý z nich prišiel dobrovoľne," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu