Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Fico prišiel do Moldavy nad Bodvou povzbudiť policajtov: Stojíme za vami!

Robert Fico a Robert Kaliňák navštívili Obvodné oddelenie Policajného zboru v Moldave nad Bodvou Zobraziť galériu (4)
Robert Fico a Robert Kaliňák navštívili Obvodné oddelenie Policajného zboru v Moldave nad Bodvou (Zdroj: SITA)

MOLDAVA NAD BODVOU – Premiér Robert Fico prišiel do Moldavy nad Bodvou povzbudiť policajtov. Fico pripustil, že mnohé nezodpovedné vyhlásenia namierené proti polícii povzbudzujú rôzne živly, ktoré strácajú pred policajtmi rešpekt.

„Prišiel som povzbudiť policajtov v tomto meste a urobil som to s veľkou radosťou. Ja som sem neprišiel hodnotiť, či je, alebo nie je nejaký zákrok v rámci pravidiel, ktoré upravuje zákon. Na to sú konkrétne mechanizmy. Odmietam, aby sa na Slovensku vytvárala atmosféra, že ak policajt použije prostriedky, ktoré mu umožňuje zákon, že to je v rozpore s ľudskými právami. Potom tí policajti sú nám na nič. Chcem, aby policajti na Slovensku vedeli, že vláda za nimi jednoducho stojí. Polícia je tu na to, aby pomáhala a chránila, ale tam, kde je to nevyhnuté, aby použila aj silu v rámci pravidiel stanovených zákonom,“ povedal Fico.

Ako predseda vlády ďalej uviedol, "toto je veľmi ťažký región". V pôsobnosti policajného oddelenia je 4 500 neprispôsobivých ľudí, čo je prakticky jedna štvrtina z celkového počtu obyvateľov v pôsobnosti Obvodného oddelenia PZ SR v Moldave nad Bodvou.

Robert Fico a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Zdôraznil, že politici, štátni predstavitelia musia mať rozum a zodpovednosť a čeliť takýmto útokom, zastať sa polície. „Ja otvorene podporujem políciu nielen tu v Moldave, ale na území celej republiky,“ dodal predseda vlády.

Minister vnútra Robert Kaliňák novinárom povedal, že akcie tohto typu ako v rómskej osade Budulovská v Moldave nad Bodvou sa robili a budú sa robiť. V rámci tejto akcie policajti získali informácie k pätnástim trestným činom, pričom v trinástich prípadoch obvinené osoby pochádzali z tejto osady. V Moldave je objasnenosť majetkových trestných činov 68 percent.

Podľa ministra práca policajtov, aj vďaka takýmto zásahom, je oveľa efektívnejšia a kvalitnejšia. „Chceme podporiť systém práce ako majú tu a zaviesť ho aj v mestách okolo Bratislavy a inde, aby objasnenosť prípadov išla vyššie,“ povedal Kaliňák.

Robert Fico a Robert
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Júnová akcia polície v osade Budulovská a v obci Drienovec vyvolala vlnu kritiku pre jej neprimeranosť. Občianske združenie ETP Slovensko – Centrum pre trvalo udržateľný rozvoj vo svojom stanovisku k policajnému zásahu v osade Budulovská v Moldave nad Bodvou píše, že na základe dostupných informácií o rozsahu poranení obyvateľov osady a poškodenia ich majetku a obydlí existuje vážne podozrenie o neprimeranom použití donucovacích prostriedkov zo strany polície. Inšpekcia ministerstva vnútra vykonala kontrolu zásahu a žiadne porušenie nezistila.

Zásah policajných zložiek kritizovala aj verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Jej úrad nenašiel právny titul na to, aby sa akcia vôbec vykonala. Prípadom sa zaoberá aj generálna prokuratúra, ktorá prešetruje, či nedošlo k porušeniu zákonov.

Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS) chce podať na Najvyšší súd (NS) SR žalobu na Slovenskú republiku za zásah polície v rómskej osade v Moldave nad Bodvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu