Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dať Albánsku kandidátsky status nestojí Európsku úniu prakticky nič, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

TIRANA/BRATISLAVA - Udeliť kandidátsky status Albánsku bude pre krajinu obrovským povzbudením, pričom Európsku úniu to nebude stáť prakticky nič. Konštatoval to šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po oficiálnej návšteve v Srbsku a v Albánsku, na ktorej bol spolu s premiérom Robertom Ficom v piatok 24. januára.

"Máme zodpovednosť voči tým krajinám, ktoré deklarovali, že sa raz chcú stať členmi EÚ. Ponaučením z piatkovej cesty pre mňa je aj to, že v Bruseli si musíme podstatne viac uvedomovať, aký dopad majú naše rozhodnutia na politickú a spoločenskú atmosféru v takýchto krajinách," poznamenal.

S Belehradom sa v utorok 21. januára začali prístupové rokovania. Podľa Lajčáka je tak vo fáze, z ktorej niet návratu, pričom teraz záleží na tom, ako dlho bude trvať, kým získa členstvo. Tirana bojuje o kandidátsky status, ktorý ešte negarantuje začiatok rokovaní.

Lajčák zopakoval, že pre obe krajiny je európska integrácia prioritou priorít, pričom politický život v nich diktujú rozhodnutia EÚ. "V Srbsku sme zažili eufóriu. O utorku hovoria ako o najvýznamnejšom dni od 2. svetovej vojny a tešia sa na prístupové rokovania. Naopak, v Albánsku vládne veľká dezilúzia a sklamanie z toho, že únia neprijala v decembri rozhodnutie o pridelení kandidátskeho statusu. Nepovažujú to za spravodlivé, ale dávajú jasne najavo, že do júna presvedčia," zhrnul svoje dojmy z pracovnej cesty.

Minister je presvedčený o tom, že toto rozhodnutie nebolo výsledkom diania v samotnej krajine, ale skôr výsledkom vnútropolitickej dynamiky v niektorých členských štátoch EÚ. Proti mali byť Dánsko a Holandsko.

Oficiálne to zdôvodňovali malým časovým obdobím, ktoré do decembra prešlo od vytvorenia vlády súčasného premiéra Ediho Ramu. Ten sa ujal v moci vlani v septembri, a tým pádom podľa nich nemal dostatok priestoru na realizáciu tých opatrení, ktoré deklaroval napríklad v boji proti korupcii či organizovanému zločinu.

"Lenže boj proti korupcii nikdy reálne nekončí a ani jedna členská krajina EÚ si nemôže povedať, že ho víťazne dotiahla do konca. Čiže je dôležité, aby sme tézu boja proti korupcii nezneužili na to, aby sme donekonečna odkladali rozhodnutie o udelení kandidátskeho statusu," podčiarkol šéf slovenskej diplomacie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu