Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Helena Mezenská: Vlastné zážitky z teleportácie si vziať nenechám, aj za cenu posmeškov!

Helena Mezenská
Helena Mezenská

BRATISLAVA - Všetky dôležité celospoločenské otázky by riešila všeľudovým hlasovaním. Na Slovensku je podľa nej vývoj zvrátený. Niektorí bojujú o holé prežitie, iní majú plné vrecká. Tvrdí, že súčasná vláda rieši akurát záujmy finančných skupín. Nedávno verejnosť prekvapila tým, že o sebe vyhlásila, že niekedy neprijíma stravu. Čo na jej kandidatúru hovorí jej dcéra, ktorú sama vychovala? Má po boku partnera, ktorý by spolu s ňou reprezentoval Slovensko? Ktorý systém vo svete sa jej najviac páči? Malo by sa Slovensko aj naďalej spoliehať na euro alebo uvažovať o iných alternatívach? Viac poslankyňa OĽaNO a jediná žena v prezidentskom súboji - Helena Mezenská.

Dcéru ste vychovali sama. Bolo to náročné? Ako ste to zvládli?

  • Nebolo to ľahké, ale našťastie sa nám podarilo zvládnuť to. Pomohli nám priatelia, dobrí ľudia. Naučilo ma to rozumieť ľuďom. Dnes  som veľmi citlivá na nespravodlivosť, ktorá ubližuje ľuďom. Cesta za spravodlivosťou ma motivovala pri ochrane práv spotrebiteľov a motivuje ma aj v práci poslankyne. Vidím, že ľuďom je čoraz ťažšie,  rozumiem im a cítim s nimi. 

Nestretli ste sa s predsudkami, či posmeškami, že ste ju vychovávali sama?

  • Výsmešky mi nepomohli zaplatiť účty, ani pripraviť jedlo na stôl. Som voči ním imúnna aj dnes, ľutujem tých, čo sa dokážu z trápenia a jedinečnosti iných posmievať. Sú to zúfalí a prázdni ľudia a v duchu sa za nich modlím, aby s tým pre vlastný rast, prestali.

 Čo si myslí o vašej kandidatúre dcéra?

  • Akceptuje ma, vie, že to čo robím je správne a že to robím zo srdca. Moje poslanie nás oberá o mnoho obvyklých vecí v klasických rodinách, o to viac si jej lásku voči mne a pochopenie v pomoci iným vážim. Bez jej pochopenia by som nemohla pomáhať ľuďom.

Máte po boku partnera, ktorý by bol „prvou dámou“?

  • Nie, moja práca mi berie môj osobný život. Obzvlášť teraz. Všade, kde sa pohnem ľudia potrebujú pomoc.

Čítala som, že žijete z vesmírnej energie a niekedy aj neprijímate stravu. Ako sa dá fungovať bez prijímania stravy? Nie je to proti prírode?

  • V súlade s prírodou je počúvať svoje srdce a svoj vnútorný hlas. To mi povedalo, že nielen chlebom sme živí. Nie je to nič nové, čo by malo koho kohokoľvek šokovať. Obdobie postu mi ukázalo, kde je naša skutočná sila, kto vskutku som a čo je moja úloha. Mám obdobia, keď sa cítim zasýtene aj bez jedla. Načo dolievať do plnej šálky? Je to správne? Prirodzené?

A pitný režim dodržiavate?

  • Iste. Najviac obľubujem čistú vodu.

Nemáte pocit, že takéto vyjadrenia vás poškodzujú a mnohí sa nad tým usmievajú?

  • Z toho, čo nepoznáme a čo nemáme prežité sa netreba vysmievať, ja som pred nepoznaným a iným mala naopak vždy rešpekt. Všetci sa vzájomne líšime myslením, cítením, vnímaním a konaním, prirodzene sme rôznorodí. Tolerancia je prejav lásky a ten kto ju v sebe nemá sa posmieva a odsudzuje. Neskôr pochopí, že nepoznaním a nepochopením ochudobňuje sám seba.

Tvrdíte, že veríte v telepatiu a teleportáciu a že ju aj využívate s ľuďmi, s ktorými som v užšom kontakte a ste s nimi spriaznená. S kým takto komunikujete? Je to podľa vás prirodzené?

  • Telepatia je prirodzený jav a mnohí ľudia s ňou majú vlastné skúsenosti. Funguje najmä medzi blízkymi spriaznenými osobami. Teleportácii sa dnes venujú mnohí vedci, prebiehajú v tomto smere výskumy. Ja si  vlastné  zážitky z tejto oblasti  vziať nedám aj za cenu posmeškov a predsudkov. Verím, že navždy nebudeme takto konzervatívni.

Máte schopnosť myšlienkami liečiť zdravotné problémy ľudí?

  • Mnohí mi tvrdia, že im je pri mne dobre, že v ich vnútri prebieha čistenie a oslobodzovanie duše, cítia sa vnútorne silnejší a živší.

Je v prírode podľa vás viac dobra alebo zla?

  • Verím vo víťazstvo lásky nad nenávisťou, dobra nad zlým, slobody nad ovládaním. 

Kedy nastane rovnováha a ako sa dá dosiahnuť?

  • Keď to budeme úprimne chcieť a aj tomu veriť. Naša viera je naša realita, prítomnosť a budúcnosť.

Tým, že ste jediná žena v prezidentskom súboji, je to skôr výhoda alebo nie?

  • Nerozmýšľam nad tým.

Prečo chcete byť prezidentkou?

  • Z toho dôvodu, že situácia na Slovensku má zvrátený vývoj. Na jednej strane sú ľudia, čo zápasia o „holé“ prežitie a na druhej strane sa na parlamentnej a vládnej pôde dejú miliónové a miliardové podvody, v ktorých sa zástupcovia moci donekonečna obohacujú. Súčasná vláda rieši záujmy finančných skupín, a nie je schopná adekvátne riešiť akútne nahromadené životné problémy ľudí, ku ktorým sa falošne v predvolebných sľuboch zaviazala /exekúcie, nezamestnanosť, odliv 500 tisíc Slovákov do zahraničia neprimeraná odvodová záťaž, prieťahy na súdoch, nečinnosť verejnoprávnych kontrolných a dozorných inštitúcii, emisné, energetické podvody, tunelovanie a systematické rozkrádanie verejných zdrojov.../ je nečinná, pomalá a skorumpovaná. Pre mnohých ľudí, čo sa na mňa obrátili je súčasná situácia beznádejná a bezvýchodisková. Nie je to o tom, čo ja chcem, mám vnútornú potrebu pomôcť, nemôžem sedieť nečinne  v parlamente a pozorovať do priepasti sa rútiaci vývoj so založenými rukami.

Ako by ste funkciu prezidenta a jeho kompetencie vyžili v prospech ľudí?

  • V zmysle prezidentských právomocí by som vetovala zákony nastavené v neprospech ľudí, vďaka ktorým by bol  ich život ťažší ako dnes. Rovnako by som vetovala zákony, za ktorými sú zjavné nekalé lobistické záujmy, alebo prospech určených osôb. pravidelne, s tímom odborníkov, by som pripravovala správu o skutočnom stave našej krajiny a na pôde parlamentu ju prezentovala verejnosti.  Oceňovala by som občanov, ktorí preukážu odvahu v boji s korupciou alebo preukážu výnimočnú ľudskosť a spolupatričnosť voči spoluobčanom. Ministrov a premiéra, ktorí preukázateľne poškodzujú hospodárske, sociálne záujmy obyvateľstva v prospech finančných a záujmových skupín by som verejne vyzvala k ich odstúpeniu, pre morálne a odborné zlyhanie.

Úlohou prezidenta je aj reprezentovať Slovensko v zahraničí. Ste za rozširovanie únie o ďalšie krajiny? Malo by do Únie patriť aj Turecko?

  • V Európe a EÚ je dnes turbulentný a neistý vývoj. Mnoho členských krajín vyjadruje svoju nespokojnosť z nenaplnených cieľov a ideí Únie. Medzi ne patrí i Slovensko, v mnohých oblastiach na integráciu dopláca stratou vlastnej nezávislosti a suverenity. V takej nestabilite EÚ sa otázka jej rozširovania a prijímania nových členov javí ako neaktuálna.

Veríte, že pri súčasnom vývoji sa eurozóna udrží?

  • Nie som si istá a preto je potrebné už teraz sa otázkami budúcnosti Slovenska a jej alternatívami  zodpovedne zaoberať.

Bolo rozhodnutie vstúpiť do eurozóny správne alebo sme si mali ponechať korunu?

  • Mali sme ostať pri korune. Sociálno ekonomická situácia sa v prípade mnohých rodín a domácností pre prijatie eura zhoršila. 300 € už nie je tých predtým 9 tisíc Sk. Základné k životu nevyhnutné komodity aj pod vplyvom zdražovania a zaokrúhľovania výrazne cenou podrástli. Nepomohli monitoringy a ani kontroly. Toto leto sme sa v Prahe za 200 korún naobedovali štyria, skúste sa za 6-7 € najesť štyria na Slovensku. Nepôjde to, českí „bratia“ vedeli, čo robia. O prijatí € nemala rozhodovať vláda, ale ľudia formou referenda, tak ako pri vstupe do EÚ.

Všetky dôležité veci týkajúce sa spoločenského života vraj riešiť všeľudovými hlasovaniami. Ako chcete donútiť ľudí zapájať sa do referend, keď sú unavení politikou a čím ďalej tým menej chodia k voľbám?

  • Tak, že ich viac nebudeme manipulatívnymi a zavádzajúcimi praktikami odrádzať a unavovať. Akýkoľvek iniciatívny občiansky krok preukazujúci záujem vstupovať do rozhodovacích procesov v oprávnených všeobecných záujmoch je  mocou  vytláčaný na okraj, čo vedie občanov k rezignácii. Na Slovensku vládol a vládne aj dnes nielen sociálny ale aj občiansky útlak. Ak noví správcovia krajiny budú mať radi našu krajinu a našich ľudí, toto robiť nebudú a naopak, budú sa ich snažiť do diania a rozhodovania o veciach s nimi súvisiacimi, čo najviac zapájať.

Prečo by ľudia mali rozhodovať o otázkach týkajúcich sa spoločenského a politického života, keď si zvolili do parlamentu svojich zástupcov a tí sú predsa za to platení?

  • Lebo strany a stranícki organizovaní politici, poslanci ich vždy rafinovane oklamali. Nasľubovali istoty a v praxi robili presný opak. Starali sa najviac o seba a vlastné vrecká. Rovnako je tomu aj dnes. Prebudení a uvedomelí ľudia čoraz viac strácajú vieru v schopnosti a ochotu strán reálne im pomáhať.

Tvrdíte že nie ste spokojná so súčasným politickým režimom a že Slovensku chýba koncept, vízia a určenie priorít ďalšieho rozvoja. Ako by Slovensko malo podľa vašich predstáv vyzerať?

  • Slobodne, tvorivo, nie tak ako dnes spotrebne na úkor budúcich generácii. Nemá  sa ďalej zadlžovať a nemajú ho ďalej spravovať neslobodní, skorumpovaní ľudia slúžiaci záujmovým skupinám, nie vlastným občanom. Má byť spravodlivé a čestné, ľudia, ktorí tu chcú čestne a pracovite žiť sa nemôžu viac trápiť s prežitím, nesmú utekať pre biedu do cudziny, nesmú viac prichádzať o strechy nad hlavami pre úžeru, ktorú vláda nevie zastaviť. Na uliciach nemôžu umierať v zime od hladu a zimy ľudia. Súdy sa majú utláčaného a na právach poškodeného zastať, rýchlo a účinne, nemocnice majú mať potrebné vybavenie a prístup k zdraviu a liekom, k vzdelaniu musia mať všetci ľudia bez ohľadu na ekonomické možnosti. O tieto verejnoprospešné funkcie, ktoré si ľudia z daní a odvodov platia, sa musí postarať štát, zdroje sa nemôžu na úkor kvality týchto služieb tratiť vo vreckách finančných skupín.  Je potrebné oživiť život a rozvoj na sebestačnom vidieku, podporovať produkciu vlastných zdravých potravín, obnoviť remeselnú výrobu a tradíciu. Takto by som mohla dlho pokračovať....ak sa prestane na Slovensku kradnúť a verejné náklady nebudú predražované, budú potrebné zdroje na všetky potrebné nápravy a rozvojové stimuly.

Ktorej krajiny politický systém sa vám páči a mali by ste si ho zobrať za vzor?

  • Potrebujeme ísť konečne vlastnou jednoduchou a slobodnou cestou, cestou zdravého rozumu, otvoreného a čistého srdca, cestou rozvoja vlastného prírodného a ľudského potenciálu, osvedčených tradícii a praktických skúsenosti. Dokážeme to. Istým príkladom v suverenite a vojenskej neutralite môže byť Švajčiarsko, krajina je vo všetkých odvetviach rozvinutá a je tam sociálny blahobyt. Každá krajina má však vlastné predpoklady a špecifiká, už nikoho nenapodobňujme a nekopírujme. Už žiadne Ruské a ani Západné veľmoci nás nesmú ovládať ako svoju kolóniu alebo provinciu. Sloboda a integrita každého aj malého štátu musí byť nevyhnutne rešpektovaná ako vyšší a nevyhnutný princíp udržania mieru a harmónie na celom svete.

Koho zo súčasných kandidátov považujete za najväčšieho konkurenta?

  • Idem vlastnou cestou spolu s tými čo mi veria, a robím čo je v mojich silách a schopnostiach.

Aké máte ďalšie ambície v politike, keď neuspejete v prezidentských voľbách?

  • Nie je to o mojich ambíciách, je to o túžbe žiť v pravde, láske a slobode. Táto túžba sa napĺňa postupne a nemá žiadne inštitucionálne ani časové obmedzenia.

Budete sa uchádzať o iné pozície, ak by sa napríklad OĽaNO stali súčasťou vlády?

  • Nerozmýšľam nad tým, žijem tu a teraz. Som plne odovzdaná súčasným výzvam. 
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu