Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľká simulácia volieb na Topkách týždeň pred ostrým hlasovaním: Zvoľte si prezidenta!

Súboj o prezidentský palác začína 15. marca
Súboj o prezidentský palác začína 15. marca

BRATISLAVA - Presne o týždeň budeme rozhodovať o tom, kto postúpi do druhého kola prezidentských volieb. Pre našich čitateľov sme pripravili možnosť si to skúsiť na nečisto. Presne ako počas volieb budete môcť voliť od 6 hodiny ráno do 22 hodiny večer. Radi by sme, aby sa do našich volieb zapojilo, čo najviac Slovákov. Dajte preto vedieť aj Vašim známym a zdieľajte nás na Facebooku.

Gyula Bárdos (1958) - Politik

Prezidentský kandidát za SMK chce byť kandidátom všetkých menšín a všetkých demokraticky zmýšľajúcich a otvorených ľudí. Bárdos bol poslancom Národnej rady, strana sa však vo voľbách v rokoch 2010 a 2012 nedostala do parlamentu. Gyula Bárdos pôsobí vo vedení SMK.

 

Jozef Behýl (1957) – Občiansky aktivista

Jozef Behýl je predsedom dozornej rady občianskeho združenia Občiansky parlament a je predsedom Stálej konferencie organizácií tretieho sektora. Mimovládne neziskové organizácie zastupuje v Rade vlády SR pre prevenciu kriminality aj v Rade vlády pre neziskové mimovládne organizácie. Venuje sa sprostredkovaniu nehnuteľností, má realitnú kanceláriu.

 

Ján Čarnogurský (1944) – Právnik

Právnik, ktorý bol pred novembrom 1989 väznený za "podvracanie republiky", sa po revolúcii zapojil do politického života a vykonával rôzne funkcie vo vláde i v parlamente. V roku 2000 odišiel z politiky a založil si advokátsku kanceláriu. V októbri 2013 oznámil odchod z KDH, chce kandidovať ako občiansky kandidát.

 

Robert Fico (1964) – Premiér

Dvojnásobný predseda vlády. Ľavicový politik, ktorý v roku 1999 založil stranu Smer, a zároveň je jej šéfom. Patrí medzi najpopulárnejších súčasných politikov na Slovensku.

V ženskom lifestylovom magazíne si môžete pozrieť, čo prezrádza štýl obliekania o momentálne najvplyvnejšom slovenskom politikovi.

 

Viliam Fischer (1938) – Kardiochirurg

Fischer chce kandidovať ako nezávislý občiansky kandidát, podpore politických strán sa však nebráni. Elitný lekár, autor prvej úspešnej transplantácie srdca na Slovensku, by sa ako prezident zameral najmä na oblasť zdravotníctva. V súčasnosti zbiera podpisy na kandidatúru.

 

Pavol Hrušovský (1952) – Poslanec NR SR

Kandidát Kresťanskodemokratického hnutia, strany Most-Híd a SDKÚ na post prezidenta. Bývalý predseda parlamentu a KDH.

 

Helena Mezenská (1973) - Poslankyňa NR SR

Helena Mezenská sa narodila 1973. Vyštudovala pedagogiku a pracovala ako mediátorka, manažérka mimosúdneho spotrebiteľského centra, v publicistike a spravodajstve ako aj občianskom aktivizme a komunálnej sfére. Od roku 2004 bola nezávislou mestskou poslankyňou v Poprade, figurovala tiež v občianskom združení Združenie Brána a mandát dostala aj v nasledujúcom volebnom období v rokoch 2006-10. Vo voľbách do Národnej rady SR v marci 2012 kandidovala Helena Mezenská na kandidátke Obyčajných ľudí a nezávislých osobností.

 

Andrej Kiska (1963) – Podnikateľ a filantrop

Spoluzakladateľ charitatívnej organizácie Dobrý anjel, v máji 2013 však svoje pôsobenie v tejto organizácii ukončil. Kiska sa podľa vlastných slov ako manažér a podnikateľ dlhé roky stretával s korupciou, nekompetentnosťou štátnych úradníkov a so zlyhávaním súdov. Aj preto sa rozhodol kandidovať na post prezidenta SR. O priazeň voličov sa chce uchádzať ako nestranícky a nezávislý kandidát.

 

Milan Kňažko (1945) – Herec

Jedna z tvárí nežnej revolúcie a niekdajší minister zahraničných vecí či kultúry. Kňažko tvrdí, že dnešná situácia začína opäť pripomínať situáciu spred roku 1989, znovu tu máme vládu jednej strany, máme nezávislé inštitúcie, ktoré sú však personálne prepojené na jednu osobu. Prezident, generálny prokurátor, najvyšší súd i ústavný súd sú napojené na jedného človeka, dodal Kňažko. Chce kandidovať na post hlavy štátu len ako občiansky kandidát.

 

Stanislav Martinčko – Politik

Nominovala ho vo februári na kandidatúru na post prezidenta SR Koalícia občanov Slovenska (KOS), ktorá vznikla 7. júna 2012 a sídlo má v Košiciach.

 

Milan Melník (1938) – Vedec

V prezidentských voľbách už jedenkrát kandidoval - v roku 2009 sa neúspešne uchádzal o tento post ako občiansky kandidát s podporou ĽS-HZDS. Milan Melník kandiduje na post slovenského prezidenta s podporou občianskych združení Panslovanská únia, Konzervatívne Slovensko a Slovenská ekonomická spoločnosť- Nezávislé združenie ekonómov Slovenska.

 

Radoslav Procházka (1972) - Poslanec NR SR

Občiansky kandidát na post prezidenta SR. Advokát a vysokoškolský pedagóg kandidoval na post poslanca NR SR za Kresťanskodemokratické hnutie, to však vo februári 2013 opustil. Je podpredsedom ústavnoprávneho výboru v NR SR.

 

Jozef Šimko (1951) – Regionálny politik

Kandiduje za Stranu moderného Slovenska, reprezentovanú bývalým podpredsedom ĽS-HZDS Milanom Urbánim. Od roku 2010 je primátorom Rimavskej Soboty. Právnik Jozef Šimko pôsobil ako podpredseda Hnutia za demokraciu, ktoré založil Ivan Gašparovič a do roku 2009 bol podpredsedom Banskobystrického samosprávneho kraja. V tom istom roku neúspešne kandidoval na predsedu BBSK. V novembrových regionálnych voľbách bol zvolený za krajského poslanca.

Ján Jurišta (1944) - Politik

Ján Jurišta je kandidát Komunistickej strany Slovenska. Narodil sa v roku 1944 na Kysuciach. Za socializmu a krátko po zmene režimu pôsobil 16 rokov ako diplomat v Latinskej Amerike. Najprv ako kultúrny pridelenec v kubánskej Havane, neskôr ako veľvyslanec v Argentíne. V súčasnej dobe je pracujúci dôchodca. Už niekoľko rokov externe pôsobí na Fakulte managementu UK, kde vyučuje španielčinu a predmet Globálne procesy svetovej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu