Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Peter Oremus chce pred voľbami do VÚC spájať nezávislých kandidátov

Peter Oremus
Peter Oremus (Zdroj: SITA/Martin Havran)

NITRA - Zabezpečiť rozvoj Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), zastaviť odliv mladých ľudí a iniciovať zásadné zmeny v riadení vyššieho územného celu (VÚC) chce nezávislý kandidát na predsedu NSK Peter Oremus. Podľa jeho slov nie je správne, že ľudia ani po 16 rokoch existencie samosprávnych krajov často nevedia, čo VÚC vlastne robia.

"Dospelo to až do štádia, že sa objavili úvahy, aby sa samosprávne kraje zrušili. Ľudia sú často nahnevaní a sympatizujú s extrémistami, ktorí ponúkajú prvoplánové jednoduché a nereálne riešenia. Je na slušných ľuďoch, či dovolia, aby sa spoločnosť potĺkala od jedného extrému k druhému," skonštatoval Oremus.

Ako uviedol, jedinou reálnou alternatívou sú nezávislí kandidáti, ktorí nie sú zaťažení straníckou politikou. Aj preto sa rozhodol okolo seba zhromaždiť ďalších nestraníckych kandidátov na poslancov. "Historicky prvýkrát sa stalo to, že kandidujú do vyššieho územného celku nezávislí kandidáti spoločne. Toto je podľa nášho názoru cesta, reálna jediná skutočná alternatíva, ako z tejto nebezpečnej situácie uniknúť. Vo svojej kandidatúre sa snažím spájať slušných ľudí, ktorí sú odborníci, ktorí majú odvahu, za ktorými sú konkrétne skutky a títo predstavujú jedinú reálnu možnosť, ako našu spoločnosť zachrániť," skonštatoval Oremus.

Ako uviedol, okolo jeho kandidatúry sa v súčasnosti spojilo 25 kandidátov zo všetkých okresov Nitrianskeho kraja. "Sme otvorení k spolupráci aj s ďalšími ľuďmi, ktorí neboli politickými funkcionármi a majú za sebou konkrétne výsledky," povedal Oremus.

Zároveň vyhlásil, že sa bude počas predvolebnej kampane správať politicky zodpovedne a je pripravený komunikovať aj s protikandidátmi. Zo spolupráce vylúčil iba dvoch kandidátov. "Je to súčasný predseda NSK Milan Belica, ktorý je zodpovedný za súčasný stav v NSK a s ním asi debatovať nebudem. Druhý extrém je kandidát Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽS NS), v ktorej majú problém dištancovať sa od fašizmu, neonacizmu, extrémistických názorov a tak ďalej, takže ani tu nie je priestor na debatu. Takže pripadajú do úvahy kandidáti Ján Greššo a Iván Farkás," uviedol Oremus. 

Na otázku, či v prípade hrozby zvolenie kandidáta ĽS NS za predsedu NSK bude ochotný odstúpiť z predvolebného boja v prospech kandidáta s vyššími preferenciami zopakoval: "Môžem prisľúbiť, že sa zachovám politicky zodpovedne." Peter Oremus je bývalý futbalista a dnes podnikateľ. Je absolventom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Pracoval v štátnom sektore i v súkromnej sfére. V súčasnosti je nezávislým poslancom v nitrianskom mestskom i krajskom zastupiteľstve. 

Okrem neho sa o post predsedu NSK uchádza aj Milan Belica s podporou strán Smer-SD, SNS a Mos-Híd. Kandidátom pravicových strán SaS, OĽaNO, KDH, NOVA, OKS, Šanca a DS je herec a krajský poslanec Ján Greššo. Za SMK kandiduje podpredseda tejto strany a krajský poslanec Iván Farkás. Svoju kandidatúru na post predsedu NSK oznámil aj Milan Uhrík zo strany Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko. Zoskupenie Nový parlament nominovalo bezpečnostného analytika Jána Marka. Za Maďarskú kresťanskodemokratickú alianciu (MKA) kandiduje podnikateľ Ľászló Hajdu. Nezávislou kandidátkou je aj krajská a nitrianska mestská poslankyňa Renáta Kolenčíková.
 

Viac o téme: NitraPeter Oremus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu