Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kandidát na župana Pavol Frešo bol ONLINE: Ftáčnik nevyhrá, pokiaľ sa stane toto

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: FB / Pavol Frešo)

BRATISLAVA - Do tretice všetko dobré? Pavol Frešo, súčasný bratislavský predseda VÚC, kandiduje aj v tohtoročných župných voľbách. Na vaše otázky dnes odpovedal online.

Frešo (48) okrem pozície bratislavského župana (ktorým je od roku 2009) pôsobil aj ako poslanec NR SR či ako šéf strany SDKÚ-DS.

Viac o téme: Pavol FrešoBratislavský samosprávny krajŽupné voľby
Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

30.10.2017 11:44 - otázka od Zuzka
ja by som vas asi nevolila, nepoznam sice vasu cinnost a zamery, ale na pohlad vyzerate byt nevludny, zachmureny, negativne posobiaci clovek a takych ja nemusim, usmejete sa vobec niekedy ci pozartujete?
dobrý deň, je pravda, že keď som zamyslený, tak vyzerám nevľúdne a zachmúrene. ale každé ráno vstávam s tým, že budem na svoj výraz dávať pozor :)
30.10.2017 11:42 - otázka od Iveta
Dobry den som z okresu Senec -Bratislavsky kraj.Mozem volit Fresa ci sa to tyka len Brarislavy.Dakujem Kmoskova
dobrý deň, voliť župana môžete v celom kraji :) 4. novembra 2017
30.10.2017 11:37 - otázka od Vlado
Čo mienite robiť s neúnosnou situáciou v doprave z okolia Bratislavy do Bratislavy v súvislosti s narastajúcou bytovou zástavbou a zmenou v pláne rozširovania D1 bez tzv. kolektorov a nielen ich ale aj aké budú z Vášho pohľadu možné alebo uskutočnené riešenia v okolitých častiach regiónu.
idea kolektorov je idea bratislavskej župy, preto sme ju dali do územného plánu a preto na nej všade vždy a bez výnimky trváme. A samozrejme by pomohlo, keby štát dodržal slovo a rozšíril seneckú cestu na štvorpruh, čo sme tiež presadili do územného plánu.
30.10.2017 11:34 - otázka od Patrik
keď sľubuje dopravu zadarmo prečo to nespravil už počas svojho súčasného pôsobenia vo funkcií župana?
idea vznikla v rokoch 2012 a 2013, kedy ju hlavné mesto Estónska Tallin, ponúklo hlavnému mestu SR Bratislave, ktorá ju odmietla. Teraz je zrejmé, že v Estónsku na doprave zdarma zarábajú 20 000 000 ročne a projekt je trvale udržateľný. Je teda najvyšší čas, aby sme to spravili v celej župe. Neexistujú žiadne ekonomické alebo legislatívne prekážky. Potrebujeme len mandát od ľudí, že chcú mať to isté, čo je v Estónsku už roky bežné.
30.10.2017 11:34 - otázka od Miro
Preco ste dopravu zadarmo neriesili za 8 rokov svojej funkcie?
idea vznikla v rokoch 2012 a 2013, kedy ju hlavné mesto Estónska Tallin, ponúklo hlavnému mestu SR Bratislave, ktorá ju odmietla. Teraz je zrejmé, že v Estónsku na doprave zdarma zarábajú 20 000 000 ročne a projekt je trvale udržateľný. Je teda najvyšší čas, aby sme to spravili v celej župe. Neexistujú žiadne ekonomické alebo legislatívne prekážky. Potrebujeme len mandát od ľudí, že chcú mať to isté, čo je v Estónsku už roky bežné.
30.10.2017 11:33 - otázka od fero123
Dobry den, zijem v 2. najvacsom českom meste v Brne a aj ked tu nemaju metro podobne ako bratislava, žiadne psie kúsky s dopravou zadarmo tu nešaškujú a všetko šlape, mesto prosperuje. Nedalo by sa proste využívať peniaze efektívne? Pretože tým pádom by to ukazovalo vašu neschopnosť.
nie je normálne, aby tu jedna tretina ľudí žila a zároveň sme na nich nedostávali podielové dane. Doprava zdarma rieši problém s neprihlásenými ľuďmi a teda zvyšuje výber daní. Inak povedané, doprava zdarma prináša viac peňazí pre lepšiu dopravu.
30.10.2017 11:31 - otázka od Rasto
dobry den. odporcovia "dopravy zdarma" tvrdia, ze vela neprihlasenych su taki, co sa ani lahko prihlasit na trvaly pobyt nemozu, lebo ziju napriklad v prenajmoch. mate predstavu, kolko je takych, co byvaju vo vlastnom a prihlasenie je len technicka formalita a kolko je takych, co tu sice roky ziju, ale prihlasit sa aj tak neprihlasia ?
akonáhle bude pre prihlásených doprava zdarma, tak neprihlásení vytvoria tlak na realitný trh, ktorý začne ponúkať možnosť prenájmu aj s nahlásením trvalého pobytu. Toto som nevymyslel ja, toto mi prišli do kontajnera porozprávať viacerí realitní experti a zopár daňovákov :)
30.10.2017 11:30 - otázka od Ivana
Nie je to stasne, ze pravicove strany nie su ochotne vzdat sa v prospech najsilnejsieho pravicoveho kandidata (podla prieskumu je to medzi vami a Ftacnikom) a kvoli tomu nakoniec vyhra byvaly komunista?
nevyhrá pokiaľ pravicoví voliči vezmú rozum do hrsti :)
30.10.2017 11:29 - otázka od Z
Dobry den, vcera som videla na FB video, ako vlastnorucne pisete dakovny list ludom, ktori sa podpisali pod peticiu doprava zdarma. Je ich viac ako 20 tisíc. :) Naozaj sa vam to podari? Mozeme ocakavat taky dopis v schranke? :))
dobrý deň, práve pred pár minútami som to vlastnoručné písanie vzdal, pretože mi pribudlo ďalších 5 000 podpisov pod petíciu :) to sa nedá jednoducho stihnúť. dopísal som list, ktorý musel rýchlo odísť do kopírky, aby sme to ešte dnes stihli a neporušili moratórium. podpisoval som celý víkend! na pumpe, v kontajneri, skrátka všade :)))
30.10.2017 11:20 - otázka od jax
Dobrý deň pán Frešo, rád by som sa opýtal ako chcete postupovať v prípade boomu výstavby v Bratislave, čoskoro sa vďaka business centrám nebude dať hýbať v širšom centre a ako to bude s parkovacou politikou, tých aút s mimo Bratislavskými špz je záplava. Uvažovali ste nad obmedzeniami dízlových starších aút ako to chce spraviť Žilina? Ďakujem za odpoveď
v prvom rade uvažujem, ako zlepšiť dopravu a práve do novej výstavby pribudnú ďalšie desaťtisíce ľudí z celého Slovenska, preto ich motivujeme, aby si prihlásili trvalý pobyt a z oveľa vyššieho výberu daní budeme skvalitňovať hromadnú dopravu, ktorá bude autá prirodzene vytláčať.
30.10.2017 11:19 - otázka od Michal
Doprava zadarmo je mytus. Preco neriesit situaciu tym ze podmienime CP auta aby platili / pripadne vyhradime miesta na parkovanie pre rezidentov ?
som proti represii, uprednostňujem radšej dobrovoľné prihlásovaniesa. Estónci v tomto boli tiež úspešní, prihlásilo sa vyše 90% neprihlásených obyvateľov. Rovnako úspešní budeme aj v Bratislave :)
30.10.2017 11:17 - otázka od Ika
Dobrý deň, ako zaručíte splnenie predvolebných sľubov pokiaľ vo voľbách uspejete? Mám onavy že doprava zadarmo nebude zrealizovaná s odôvodnením že nebola vôľa ostatných strán a prehlasovali váš návrh.. A vy budete mať "čisté ruky " Často sme svedkami sľubov ktoré sa nesplnili a ale funkcie zostali... Ďakujem
Som presvedčený, že nikto zo zastupiteľov nepôjde proti vôli zatiaľ vyše 20 000 obyvateľov, ktorí podpísali petíciu za Dopravu zdarma. V zbieraní podpisov pod petíciu budem pokračovať aj po voľbách, aby bola istota, že žiadne byrokratické a politické prekážky nevzniknú.
30.10.2017 11:15 - otázka od Karol Havlík
Vážený pán Frešo. Nepripadá Vám trápne sľubovať občanom "dopravu zadarmo", keď VY ako župan s VAŠIM projektom "integrovaná doprava" ste šmahom ruky zdvihli ceny prímestských autobusov zahrnutých do projektu v niektorých prípadoch O PäŤDESIAT % ?
Integrovaná doprava znížila ceny v priemere o 10%. Naviac doprava zdarma bude len pre ľudí s trvalým pobytom v Bratislave a bude motivovať neprihlásených, aby sa stali Bratislavčanmi
30.10.2017 11:13 - otázka od Mirec
Zdravím. Prečo až teraz bezplatná doprava v Bratislave, bolo dosť času na to, veď ste tam už pár rokov ???
idea vznikla v rokoch 2012 a 2013, kedy ju hlavné mesto Estónska Tallin, ponúklo hlavnému mestu SR Bratislave, ktorá ju odmietla. Teraz je zrejmé, že v Estónsku na doprave zdarma zarábajú 20 000 000 ročne a projekt je trvale udržateľný. Je teda najvyšší čas, aby sme to spravili v celej župe. Neexistujú žiadne ekonomické alebo legislatívne prekážky. Potrebujeme len mandát od ľudí, že chcú mať to isté, čo je v Estónsku už roky bežné.
30.10.2017 10:52 - otázka od Jana
V Bratislave zije vela ludi z inych miest a byvaju v podnajmoch. Nemaju teda moznost nahlasit si trvaly pobyt v Bratislave. V ramci Vasej kampane hovorite o cestovani mhd zadarmo co ma motivovat ludi prihladit sa na pobyt. Ale ako ked su v podnajme? Nemaju na kupu vlastneho byvania. Co sa stane ak sa neprihlasi odhadovany pozadovany pocet? Bude doprava aj tak zadarmo? V akom casom useku po Vasom zvoleni bude tento slub splneny? Dakujem za odpoved. Prajem vela uspechov.
Akonáhle bude pre prihlásených doprava zdarma, tak neprihlásení vytvoria tlak na realitný trh, ktorý začne ponúkať možnosť prenájmu aj s nahlásením trvalého pobytu. Toto som nevymyslel ja, toto mi prišli do kontajnera porozprávať viacerí realitní experti a zopár daňovákov :)
30.10.2017 10:50 - otázka od Peter
Kedy konečne zverejníte konkrétne čísla o doprave zadarmo? Stále hádžete len čísla z brucha. Raz 100 tisíc prihlásených, potom 60 tisíc. Tak koľko? Alebo ste len populista ako Fico a držíte sa hesla, že stačí dať niečo zadarmo?
stále hovorím to isté a to, že keď sa prihlási ďalších 60 000 ľudí na trvalý pobyt v Bratislave, tak budú náklady na dopravu zdarma uhradené. Všetko naviac bude príjem mesta, župy a mestských častí. http://bezcestovneho.sk/
30.10.2017 10:46 - otázka od Ludmila
Dobrý deň, absolutne nesúhlasím s Vami, že doprava v BA bude zadarmo!! Je to zavádzanie. Radšej nech doprava bude kvalitná a za kvalitu sa platí. Načo mi je doprava zadarmo, keď ráno v špičke čakám na prestup 15 až 20 minút!! Treba riešiť skutočne dopravu a počúvať ľudí a nie slubovať. Pre mňa sú kandidáti na župana so sľubmi dopravy zadarmo neprijateľní. Skrátka, sľuby voliť nebudem
problémom dopravy je, že na ňu nie je dosť peňazí. už dnes 60% nákladov na hromadnú dopravu platí župa a mesto. Zároveň 1/3 ľudí, ktorí žijú na území mesta, nie je prihlásená a nedostávame ich podielové dane. Doprava zdarma pre prihlásených motivuje neprihlásených, aby sa prihlásili na trvalý pobyt, aby sme vybrali oveľa viac daní ako nákladov spojených so zavedením dopravy zdarma. Práve pri vyššom výbere daní si môžeme dovoliť mať lepšiu verejnú dopravu. Som jediný kandidát, ktorý hovorí, z čoho svoje sľuby zaplatí.
30.10.2017 10:38 - otázka od Vlastimil
Prečo sa neopravuje verejné osvetlenie keď je v dezolátnom stave a 800 stožiarov je zrezaných v meste...však sú peniaze na to vyčlenené???
toto je vec pána primátora, veľa ľudí sa mi na to sťažuje. tlmočil som a budem tlmočiť magistrátu.
30.10.2017 10:37 - otázka od Miloš
Dobrý deň pan Frešo chcem sa spýtať kedy sa začne stavať nová cesta medzi Malackamy a Rohožníkom, sučasna cesta je v katasrofalnom stave. Stale sa termín posuva ludia už neveria že sa vôbec začne. Ďakujem.
dobrý deň, súťaž je ukončená. začíname na jar a budúci rok aj cestu dokončíme.
30.10.2017 10:37 - otázka od lubomir
Chcem sa spytat ohladne "Doprava zadarmo", myslim tym MHD. MAte urceny konkretny termin? Lebo bez terminu je to len s prepacenim obycajne tliachanie. Volebne obdobie skonci , a Vy poviete: No, nepodarilo sa. Obdobne ako termin napr. do 4roch rokov od zvolenia. To je potom cele o nicom. Ked to mate v programe, tak urcite mate nejake studie, prepocty, aj s terminmi. Vdaka.
na realizáciu Dopravy zdarma máme celé päťročné volebné obdobie. V Estónsku to stihli v priebehu jedného roka, ja verím, že nám sa to podarí v priebehu dvoch rokov. Našu petíciu za Dopravu zdarma podpísalo vyše 20 000 ľudí a podpisy stále pribúdajú a to je záruka, že vôľu ľudí nebude nikto ignorovať.
30.10.2017 10:32 - otázka od Albin Mizera
Nakoľko sa zvolebnieva chcem sa vas pan predseda spytat ci budete tento vikend alebo v nasledovnych dnoch niekde v Bratislave organizovat predvolebny miting na ktorom by sa bude tradicne podaval gulas ci pivko gratis. Ak ano napiste prosím kde rad pridem. Albin
dnes organizujeme veľkú debatu o Doprave zdarma v DK Zrkadlový háj. Prídu tam zaujímaví hostia z Estónska, kde už dopravu zdarma majú a z Francúzska, kde dopravu zdarma zavádzajú. Guláš a pivo si môžete dať u konkurencie :)
30.10.2017 10:29 - otázka od Ing. Zúbrik
p. Freso, nedavno ste prisli so zaujimavym projektom verejnej dopravy zadarmo v ramci BA, podla estonskeho modelu... mozete mi prosim ozrejmit do akej miery je uskutocnenie takehoto, pre rozpocet VUC urcite nakladneho projektu realne a ci nejde len o predvolebnu demagogiu a utopiu?
často ma ľudia kritizujú, že nič nie je zdarma a to je, samozrejme, pravda. Doprava zdarma, rovnako ako v Estónsku, bude financovaná z podielových daní ľudí, ktorí dnes žijú na území bratislavského kraja, ale nemajú tu nahlásený trvalý pobyt. Ich podielové dane idú všade inde, len nie do Bratislavy. Doprava zdarma bude len pre ľudí s trvalým pobytom, ostatní budú musieť platiť a teda budú mať vysokú motiváciu, aby sa prihlásili na trvalý pobyt.
30.10.2017 10:25 - otázka od Martin Chromek
Kto vás podporuje, akou sumou a preco peniaze nejdu cez vas transparentny ucet.
peniaze idú cez môj transparentný účet. všetky príjmy aj výdaje nájdete tu: http://transparentneucty.sk/#/turnovers/5134371694
30.10.2017 10:24 - otázka od majka
dobry den... prostitucia je podla mojich informacii nelegalna, no napriek tomu v Bratislave existuju vykricane miesta ako ulice Krizna, Panonska ci cesta pri Slovnafte kde najstarsie remeslo kazdodenne verejne a neskryvane prekvita a to ani nevravim o kdejakych "masaznych" salonoch a podnikoch akych je v BA nemalo... jestvuje nejaky sposob ako tento nesvar vystrnadit z bratislavskych ulic?
ako otca rodiny ma trápi, aké existencie postávajú na Panónskej, pri Slovnafte, ale aj inde. Neviem to svojim deťom vysvetliť. Už dávno mal byť zákon, ktorý by podobné aktivity vykázal do patričných medzí. Naviac je zrejmé, že prostitúcia je úzko spojená s drogovou závislosťou.
30.10.2017 10:22 - otázka od Pavuk
pekný deň chcete riešiť región Záhorie KUchyňa, cesta v dezolátnom stave, priehrada bobria hrádza kde ste ako BSK dotovali stavbu je po 2-3 znehodnotená? a pod, Kanalizácia cez obec kuchyhyna dokončenie, nevyhovujúce cesty v obci nedodržané miery jedného pásu podla vyhlášky 3m šírka a pod, výstvba domov na dedinou,prísptupové cesty ,noked sa to nerieši v obci či mienite vy ako Župan zasiahnuť?
teraz sme ukončili súťaž na opravu cesty Malacky-Rohožník, na jar sa začne stavať. Na budúci rok súťažíme opravu cesty Rohožník-Pernek, čiže aj obec Kuchyňa.
30.10.2017 10:20 - otázka od andrej
Dobrý deň Pán Frešo, nehanbíte sa zneužívať študentov stredných škôl? V rámci "Dní európskej spolupráce" ste si za asistencie p. Havrana robili predvolebnú kampaň.
debata so študentami bola o extrémizme a ani pol slova nepadlo o voľbách. ostatní o zápase s extrémizmom iba rozprávajú, my touto formou v praxi konáme.
30.10.2017 10:18 - otázka od Milan
Zdvavím ťa Pali. V roku 2007 si bol jedným z predkladateľov návrhu ústavného zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorý ako sa teraz s odstupom času javí, mal mnoho nedostatkov a hoci nebol z vašej strany myslený zle, bol nesúci aplikovania do praxe. Podpísal by si sa pod takýto návrh aj dnes?
určite áno. bol to ústavný zákon, ktorým sa garantovali úspory ľudí v druhom dôchodkovom pilieri tak, aby na ne žiadna ľavicová vláda nemohla siahnuť. škoda, že zákon nebol prijatý.
30.10.2017 10:17 - otázka od Milka
Paľo aké jedlo máš najradšej? Držal si niekedy diétu?
v posledných mesiacoch mám najradšej kozí syr so šalátom :) diéty som držal opakovane, tak ako my všetci :)
30.10.2017 10:15 - otázka od Smutny praviciar
Neuvazovali ste, ze by ste oslovili pravicovych kandidativ, ktori nemaju sancu (Droba,Mrva), aby sa vzdali vo vas prospech? Aby nevyhral komunista Ftacnik? Dakujem P.S. Mali by ste ;)
podľa posledného prieskumu to vyzerá na súboj medzi Milanom Ftáčnikom a mnou. keď uspejem tak určite prizvem neúspešných pravicových kandidátov k spolupráci.
30.10.2017 10:13 - otázka od Zuzana
Pekny den. To znamena, ze ked bude bezplatna doprava, to nastupn na autobus kdekolvek a kdekolvek vystupim len tak? Ziadne peniaze a elektricenka? Dakujem
treba mať trvalý pobyt v bratislavskom regióne a kartu integrovanej dopravy. mestská hromadná doprava aj prímestská doprava budú zdarma. netreba žiadne peniaze :)
30.10.2017 10:11 - otázka od Pablo
Dakujeme za Cvernovku. Vyzera to tam super! Dik
ďakujeme aj my Cvernovkárom za oživenie nielen bývalej budovy školy, ale aj celého predmestia. Máme spoločne ešte veľké plány! Teraz akurát podávame euro-projekt na vybudovanie tanečného divadla v areáli Cvernovky.
30.10.2017 10:10 - otázka od Kralovic Noro
Ake mate plany s Patronkou? S tymi starymi halami, co tam stoja nevyuzite.
rozhodne tento areál nebudeme predávať. plánujeme vybudovať rozsiahle kultúrno-komunitné centrum, ktoré bude rešpektovať aj historickú hodnotu budov Rothovej továrne na patróny. Podmienkou bude aj moderná integrácia obyvateľov domovov sociálnych služieb, ktoré tam dnes sú.
30.10.2017 10:07 - otázka od Iva
Znamena doprava zdarmo aj lepsiu dopravu?
samozrejme :) na cestách bude menej áut a vďaka lepšiemu a väčšiemu výberu daní si budeme môcť zaplatiť aj lepšiu dopravu, mestskú aj prímestskú
30.10.2017 10:06 - otázka od Kristián
Ak sa zvedie bezplatne cestovanie, bude ho mat aj moj sused, ktory ma trvaly pobyt v Trencine? Lebo to by nebolo spravodlive. Dakujem z odpoved.
nie :) doprava zdrarma sa vzťahuje len pre ľudí s trvalým pobytom na území bratislavskej župy
30.10.2017 10:05 - otázka od Peta Petinka
Hovorite, ze na vasej doprave zadarmo usetria rodiny a zroven zarobia mesta a obce v kraji. Ako?
veľmi jednoducho :) stačí ak dane, ktoré ľudia automaticky platia budú smerovať priamo do územia, kde títo ľudia naozaj aj žijú. stačí si len prehlásiť trvalý pobyt, všetko ostatné už upravuje zákon a deje sa to automaticky:)
30.10.2017 10:03 - otázka od Karl Marx
Dobry den. Kto je kandidatom Ficovho Smeru na bratislavskeho zupana?
včera sa strana Smer mohutne prihlásila k svojmu tradičnému kandidátovi Milanovi Ftáčnikovi :/

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu