Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Voliči rozhodujú o nových predsedoch a poslancoch krajov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Voliči dnes rozhodnú o nových predsedoch a poslancoch ôsmich samosprávnych krajov. Hlasy môžu svojim favoritom odovzdávať od 7.00 h, volebné miestnosti zostanú otvorené do 22.00 h.

Za predsedu kraja bude zvolený kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Ak sa to nepodarí žiadnemu kandidátovi v kraji, 23. novembra sa uskutoční druhé kolo s dvomi najúspešnejšími kandidátmi z dnešného kola. Pokiaľ ide o voľbu poslancov, mandát získa kandidát, ktorý v danom volebnom obvode dostane od voličov najviac platných hlasov.

Vo volebnej miestnosti musí volič preukázať svoju totožnosť, na čo má slúžiť platný občiansky preukaz. Následne dostane prázdnu obálku označenú odtlačkom úradnej pečiatky obce (mesta alebo mestskej časti) a dva hlasovacie lístky. Jeden je určený na voľbu predsedu kraja a druhý na voľbu poslancov krajského zastupiteľstva.

Voliči hlasujú tým, že kandidátov krúžkujú. V prípade voľby predsedu krúžkujú poradové číslo len jedného kandidáta. Pri voľbe poslancov môže volič na hlasovacom lístku zakrúžkovať aj viac kandidátov, najviac však toľko, koľko poslancov má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených. Počet poslancov, ktorý sa volí vo volebnom obvode, bude uvedený na hlasovacom lístku.

O post predsedu samosprávneho kraja má záujem 65 kandidátov, o kreslo v krajských zastupiteľstvách sa uchádza vyše 2500 kandidátov. Zriadených je celkom 90 volebných obvodov a 5932 okrskov. Priebežné neoficiálne výsledky volieb by sa mali objaviť na portáli www.volbysr.sk a na internetovej stránke ŠÚ SR v sobotu 9. novembra po 22. hodine. Oficiálne výsledky za samosprávny kraj by mala zverejniť príslušná krajská volebná komisia a za Slovenskú republiku ÚVK.

Predsedov a poslancov ôsmich vyšších územných celkov si budú občania voliť štvrtýkrát v histórii Slovenska. Náklady na tohtoročné hlasovanie by mali dosiahnuť takmer desať miliónov eur. Prvýkrát sa tieto voľby uskutočnili na Slovensku v roku 2001. Voľby do orgánov samosprávnych krajov sa konajú každé štyri roky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu