Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KDH stavia do volieb šéfov VÚC štyroch kandidátov

Ivan Uhliarik a Ján Figeľ
Ivan Uhliarik a Ján Figeľ (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) stavia do jesenných volieb predsedov VÚC štyroch vlastných kandidátov. V Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) je to Miroslav Mikolášik, v trnavskom Ivan Uhliarik, prešovskom Ján Hudacký a košickom Mária Sabolová. Potvrdila to dnes Rada KDH na rokovaní v Košiciach.

"Som presvedčený, že ponúkame skúsených, odhodlaných, pracovitých a kvalitných kandidátov. Chceme posilniť postavenie KDH v regionálnej politike a vplyv hodnôt a programu, ktorý je postavený na prinícipoch subsidiarity, solidarity a veľmi dôležitých predpokladoch celkového pozdvihnutia našich regiónov," uviedol pre novinárov predseda KDH Ján Figeľ. 

V Košickom samosprávnom kraji (KSK) KDH dúfa v priebehu nasledujúcich dní v uzavretie dohody s SDKÚ-DS o podpore bývalej poslankyne NR SR Sabolovej na post predsedníčky VÚC. Pôvodný kandidát SDKÚ-DS na šéfa KSK Martin Pado sa kandidatúry vzdal.

Za poslancov krajských zastupiteľstiev kandiduje za KDH 145 kandidátov. Hnutie chce podľa Figeľa účinne riešiť aktuálne problémy regiónov a "vyvažovať vládu jednej strany, ktorá na celoštátnej úrovni, ale aj regionálnej zadlžuje našu verejnú správu"

Rada KDH sa zaoberala aj dianím v NR SR v uplynulých dňoch. Konštatovala, že vláda SR "útekom" pred diskusiou pri návrhu opozície na odvolanie premiéra Roberta Fica vytvorila v parlamente priestor, s ktorým sa slušný občan nemôže stotožniť.

"Rada KDH vyzýva vládu SR k návratu k politickému dialógu všetkých ústavných činiteľov k zodpovednému výkonu svojich funkcií a zvlášť poslancov NR SR k zachovávaniu politickej kultúry," konštatovala vo vyhlásení.  

Predseda KDH zároveň potvrdil snahu prijať ústavný zákon na ochranu manželstva ako trvalého zväzku medzi jedným mužom a jednou ženou. Účinnú ochranu manželstva, rodiny a detí považuje KDH za dobro pre celú spoločnosť.

"Odmietame pokusy alebo aj úspešné kroky smerujúce k redefinícii, respektíve relativizácii manželstva na roveň s inými zväzkami. Osoby s inou než heterosexuálnou orientáciou rešpektujeme, ale za manželstvo považujeme zväzok medzi mužom a ženou," povedal Figeľ.

Predstavitelia hnutia tiež vyjadrili podporu nedeľňajšiemu Národnému pochodu za život v Košiciach, a ochrane života od počatia po prirodzenú smrť. O téme budúcoročných prezidentských volieb, do ktorých chce KDH ako kandidáta postaviť Pavla Hrušovského, sa dnes bližšie nerokovalo. Voľbám hlavy štátu sa bude venovať samostatná rada hnutia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu