Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KDH prišlo o kandidátku na župana KSK, hnevá ju nejednotnosť opozície

Ján Figeľ a Mária Sabolová
Ján Figeľ a Mária Sabolová (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Kandidátka KDH na predsedníčku Košického samosprávneho kraja (KSK) Mária Sabolová dnes oznámila, že sa vzdáva svojej kandidatúry.

"Po mnohomesačných rokovaniach KDH so stranami SDKÚ–DS a Most–Híd o podpore kandidáta na predsedu KSK som sa rozhodla nekandidovať v regionálnych voľbách, a to z dôvodu nejednotnosti podpory a postupu jednotlivých politických strán," vyhlásila bývalá poslankyňa NR SR.

Hlavným dôvodom je podľa nej ohlásená podpora strany Most–Híd kandidátovi strany Smer–SD Zdenkovi Trebuľovi bez toho, aby o tomto svojom rozhodnutí informovala strany KDH a SDKÚ-DS, s ktorými mala podpísanú koaličnú dohodu na poslancov Zastupiteľstva KSK. Uvádza tiež neochotu prehodnotiť spoločnú koalíciu a postup pre celé regionálne voľby v kraji. "Som presvedčená, že občan potrebuje transparentnú nielen správu verejných vecí, ale aj jasný postup politických strán v kraji v nastávajúcich voľbách do KSK," konštatovala.

Krajský šéf KDH v Košickom kraji Jozef Bobík reagoval, že rozhodnutie Sabolovej ho prekvapilo, ale vníma ho s pochopením. Krajská rada teraz hľadá riešenie, čo ďalej, pretože čas na registráciu kandidátov uplynie už v pondelok 30. septembra. "Každý člen rady má za úlohu hľadať návrh ďalšieho možného riešenia," dodal Bobík.

Potvrdil ďalej, že dohoda o trojkoalícii s SDKÚ-DS a Mostom-Híd pre voľby poslancov Zastupiteľstva KSK, podpísaná 16. septembra, nadobudla za KDH účinnosť v stredu (25.9.). "Účinná sa stala až včerajším hlasovaním krajskej rady, čo som oznámil svojim partnerom," povedal Bobík.

Predseda košického Regionálneho zväzu SDKÚ-DS Marek Vargovčák dnes uviedol, že SDKÚ-DS chcelo Sabolovú za šéfku VÚC podporiť. "My teraz rokujeme o podpore kandidáta SAS pána Rastislava Masnyka na župana, ale nie je to ešte uzavreté," dodal. Pôvodný kandidát SDKÚ-DS na post predsedu KSK Martin Pado sa pred časom kandidatúry vzdal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu