Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Medzi Mikušom a Uhliarikom to poriadne iskrí, môžu za to nemocnice

Ivan Uhliarik Zobraziť galériu (2)
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

TRNAVA – Krajské nemocnice v Dunajskej Strede a Galante sú v zornom uhle dvoch kandidátov na predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK). Kým súčasný predseda Tibor Mikuš pre ne presadzuje hľadanie strategického partnera, kandidát KDH a SDKÚ-DS Ivan Uhliarik hovorí o výpredaji zdravotníckych zariadení.

Materiál o zámere vstupu strategického partnera do nemocníc je zaradený na rokovanie krajského zastupiteľstva v Trnave 2. októbra. Uhliarik v utorok 24. septembra vyzval Mikuša, aby sa vzdal zámeru umožniť vstup strategického partnera a materiál zo zastupiteľstva stiahol. Podľa neho sa predseda TTSK usiluje zakryť zlé hospodárenie, zbaviť sa zodpovednosti a otvára cestu finančným skupinám.

Uhliarik oznámil, že keďže o otázke zastupiteľstvo rokovať predsa len bude, on zintenzívňuje mobilizáciu občanov a komunálnych politikov proti tomuto kroku. Podľa Uhliarika je jedno, či župan schová privatizáciu za termín strategické partnerstvo alebo akýkoľvek iný, jej cieľom stále bude zisk, pričom pre ľudí je podstatné zdravie.

"Chcem sa stretnúť so všetkými, ktorí môžu zastaviť privatizáciu nemocníc – od pacientov, cez lekárov až po župných poslancov a komunálnych politikov. Nedovolím, aby sa naši obyvatelia ocitli v situácii, v akej sú teraz obyvatelia Malaciek – na pokraji zrušenia pohotovosti v miestnej nemocnici,” vysvetľuje svoj zámer Uhliarik.  

Má už za sebou stretnutie s primátorom Dunajskej Stredy, župných poslancov za KDH bude presviedčať, "aby na zasadnutí pléna 2. októbra, päť týždňov pred voľbami, hlasovali proti návrhu a aby nechali rozhodnúť občanov vo voľbách 9. novembra". Nasledujúce dni budú jeho stretnutia pokračovať.

Predseda TTSK Tibor Mikuš dnes navštívil nemocnicu v Dunajskej Strede, kde bol prítomný na odovzdávaní nových zariadení pre oddelenia za zhruba 300.000 euro. Nemocnica dnes vydala vyhlásenie, v ktorom s poľutovaním zaregistrovala politické vyhlásenia Ivana Uhliarika. Podľa textu Uhliarik ako bývalý minister zdravotníctva buď vedome nehovorí pravdu alebo nie je uzrozumený so situáciou.

"Svojím konaním zneisťuje pacientov a personál, hľadanie strategického partnera bolo úmyslom akcionárov od momentu založenia akciových spoločností v Dunajskej Strede i v Galante," uvádza sa v stanovisku. Mikuš dodal, že cez strategických partnerov sa kraj usiluje zachrániť nemocnice, lebo očakávaná pomoc od štátu neprišla.

Uhliarik bol doteraz pritom na poste, kde mohol zasiahnuť. TTSK priebežne robil kroky, aby ochránil nemocnicu pred konkurzom, dvakrát navýšil základné imanie. Nožnice medzi financovaním a nákladmi sa ale stále otvárajú a kraj nemá voľné finančné prostriedky na sanovanie situácie. Podľa Mikuša v priebehu niekoľkých mesiacov hrozí, že "sa dostaneme do situácie, ktorá bude vyžadovať nepríjemné právne kroky".

"Zastupiteľstvo sa nemocnicami zaoberá už sedem a pol roka, v tomto volebnom období devätnásťkrát, materiál na zasadnutie 2. októbra je v poradí 34. na túto tému. My chceme iba spoločne ako partneri transparentne hľadať strategického partnera, aby táto nemocnica žila. Do súťaže sa bude môcť zapojiť každý, kto v tejto  oblasti pôsobí. Výsledok aj tak bude schvaľovať až nové zastupiteľstvo," zdôraznil dnes Mikuš.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu