Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Na podávanie kandidátok zostáva už len niekoľko dní

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Politické strany, koalície či nezávislí kandidáti majú už len niekoľko dní na to, aby odovzdali kandidačné listiny pre voľby predsedu kraja a poslancov krajských zastupiteľstiev.

Zoznamy totiž musia podľa zákona o voľbách do orgánov samosprávnych krajov odovzdať najneskôr 40 dní predo dňom konania volieb, čo je 30. septembra. Voľby sa uskutočnia v sobotu 9. novembra, prípadné druhé kolo 23. novembra.
      
Kandidačné listiny pre voľby poslancov do zastupiteľstva môžu podľa zákona podávať osobitne za každý volebný obvod politické strany a nezávislí kandidáti. Politická strana môže na kandidačnej listine uviesť najviac toľko kandidátov, koľko má byť v príslušnom volebnom obvode zvolených poslancov zastupiteľstva.  Ak kandidačnú listinu podáva nezávislý kandidát, k jej prvému rovnopisu musí priložiť aj petíciu podpísanú aspoň 400 voličmi volebného obvodu. Listina musí obsahovať aj vlastnoručne podpísané vyhlásenie kandidáta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a nedal súhlas na to, aby bol uvedený na inej kandidačnej listine a nie sú mu známe prekážky voliteľnosti.
      
Kandidátky pre voľby predsedu kraja môžu podľa zákona rovnako ako v prípade kandidátok na poslancov podávať politické strany aj nezávislí kandidáti. Politická strana môže na kandidátke uviesť iba jedného kandidáta.
      
Listina nezávislého kandidáta zas musí obsahovať okrem potrebných náležitostí aj petíciu, v tomto prípade však pod ňou nestačí iba 400 podpisov. Musí ju podpísať aspoň 1000 voličov samosprávneho kraja. K prvému rovnopisu kandidačnej listiny navyše musí byť pripojené vlastnoručne podpísané vyhlásenie kandidáta, že súhlasí so svojou kandidatúrou a nedal súhlas na to, aby bol uvedený na inej kandidátke a nie sú mu známe prekážky voliteľnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu