Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Opozícia trvá na tom, aby volebnú kampaň mohli viesť aj tretie subjekty

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nezávislý kontrolný orgán financovania volebných kampaní a politických strán, vypustenie zákazu viesť kampaň tretími osobami či účinnosť volebných zákonov až do budúcich parlamentných volieb alebo budúcoročných komunálnych. To sú niektoré požiadavky opozície, ktoré predniesli jej zástupcovia na dnešnom rokovaní s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom (Smer-SD).

"Je dôležité, aby existovala nezávislá kontrola," zdôraznila predsedníčka klubu SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. V prípade nezávislého kontrolného orgánu si vie predstaviť komisiu, v ktorej by boli zastúpené všetky parlamentné strany a niektoré osoby nominované exekutívou.

KDH podľa podpredsedu Pavla Abrhana navrhovalo, aby kontrolu vykonával Najvyšší kontrolný úrad SR. "Ministerstvo vnútra prišlo s návrhom parlamentného výboru alebo s tzv. stálou volebnou komisiou. Uvidíme paragrafové znenie a potom sa vyjadríme," doplnil.

So Žitňanskou sa zhodujú, že volebné zákony by mali byť účinné až po budúcoročných jarných prezidentských voľbách. Upozorňujú, že kampaň k nim sa v podstate začala a bola by to zmena pravidiel už počas hry. Žitňanská je aj za to, aby v okrskových komisiách mohli byť zastúpené všetky kandidujúce strany a aby občania mohli darovať strane alebo do kampane peniaze či drobné dary napríklad cez platobnú kartu. "Je to transparentný a jednoduchý spôsob," poznamenala.

Otvorená je aj otázka zákazu kampane tretím subjektom. Podľa opozície by ministerstvo vnútra malo od tohto zákazu upustiť. "Považujem za nebezpečné, aby sme potlačili občiansku aktivitu vtedy, keď krajina žije politikou, t.j. pred voľbami," vyhlásila Žitňanská, podľa ktorej zákaz nie je celkom v súlade s ústavou. Vie si predstaviť, že ak by niekto, kto nekandiduje, napríklad vyvesil päť bilbordov v prospech kandidujúceho subjektu, mal by povedať, odkiaľ na ne má peniaze.

KDH opäť otvorilo otázku viacerých volebných obvodov, ktorými by chceli nahradiť jeden existujúci. Podľa Abrhana by bol dobrý model 3+1 ako kedysi. Kresťanskí demokrati sa nazdávajú, že by sa tak poslanci viac priblížili ľuďom v regiónoch. "Na diskusiu zostávajú aj volebné prieskumy a moratórium," doplnil Abrhan.

Ministerstvo navrhuje zákaz zverejňovania výsledkov volebných prieskumov 21 dní pred voľbami a 48-hodinové volebné moratóriu. "Je to návrat späť," poznamenal Abrhan. V súčasnosti volebné moratórium platí len pre niektoré voľby, po novom by malo pre všetky.

Všetky strany majú svoje návrhy priniesť do štvrtka, ministerstvo vnútra k nim má následne vypracovať materiál. O otvorených otázkach k volebným zákonom majú strany opäť hovoriť na budúcu stredu. Žitňanská opätovne skritizovala postup ministerstva, ktoré podľa nej nevytvorilo dostatočný priestor na verejnú a odbornú diskusiu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu